Home » Economisch nieuws » ABN AMRO: toch minder woningverkopen in 2024 door zwakke nieuwbouw

ABN AMRO: toch minder woningverkopen in 2024 door zwakke nieuwbouw

Leestijd: < 1 minuut

Het aantal verkopen van woningen neemt volgend jaar toch nog niet toe. Volgens ABN AMRO, dat eerder nog uitging van een groei van 2,5 procent, neemt het aantal transacties in 2024 nog met datzelfde percentage af. Volgens de bank komt dat door de achterblijvende oplevering van nieuwbouwprojecten.

“ABN AMRO verwacht dat de betaalbaarheid zeer geleidelijk en indirect door loonstijgingen zal verbeteren”, licht de bank toe. “Omdat dit tijd kost, blijft het aantal transacties waarschijnlijk laag.” Over dit hele jaar verwacht ABN AMRO 5 procent minder transacties dan vorig jaar.

De bank ziet wel dat de grootste daling van de huizenprijzen het einde nadert. Eerder werd nog een waardevermindering van 6 procent verwacht voor dit jaar, dat wordt nu bijgesteld naar een min van 5 procent. Volgend jaar komt daar volgens de prognose nog een daling van 3 procent bovenop.

Einde prijscorrectie

Volgens ABN AMRO komt daarmee “het einde van de prijscorrectie in zicht”. Vooral in grote steden werden woningen de afgelopen jaren snel duurder. Sinds de piek vorig jaar is een forse daling ingezet, die vooral weer is waar te nemen in de grotere plaatsen. “Daarnaast zijn het met name oudere woningen met een laag energielabel die een prijscorrectie ondergaan, terwijl de waarderingen van woningen met een gunstig energielabel zijn gestegen”, meldt de bank.

Philip Bokeloh, woningmarkteconoom bij de bank, zegt dat echte verlichting op de huizenmarkt nog niet echt in zicht is. “Het gebrek aan woningen is groot en dit vraagstuk dreigt door de strubbelingen in de bouw alleen maar groter te worden. De val van het kabinet draagt helaas niet bij aan een oplossing van dit probleem”, licht hij toe.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie