Home » Ondernemen » Wat is het minimum tarief voor zzp’ers?

Wat is het minimum tarief voor zzp’ers?

Leestijd: 3 minuten

Er wordt de laatste jaren veel gesproken over een minimum tarief voor zzp’ers. Dit zou een minimumloon voor zzp’ers worden in de praktijk om te voorkomen dat zelfstandigen voor te weinig geld aan het werk gaan. Ook wil de overheid hiermee de schijnzelfstandigheid tegengaan. Maar hoe zit het precies met het minimumtarief voor zzp’ers?

Minimum uurtarief zzp 2024

In 2024 bestaat er nog geen minimum tarief voor zzp’ers. In principe mag je zo veel en zo weinig vragen als jij wilt. Er is de laatste jaren veel discussie over dit minimumloon voor zzp’ers, want zowel de overheid, bedrijven als zelfstandigen raken hier niet over uitgesproken.

In eerste instantie zou er een minimumtarief voor zzp’ers ingesteld worden van € 16 per uur vanaf 2021. Dit is alleen ingetrokken door de overheid omdat het te ingewikkeld zou zijn en omdat zowel bedrijven als zelfstandigen het te veel administratief gedoe zouden vinden.

Een reden dat de overheid deze regelgeving in wou stellen is omdat een gedeelte van de zzp’ers voor een te laag uurtarief aan het werk zijn. De mening van het kabinet is dat iedereen die fulltime werkt hier ook moet kunnen leven. 

Onder zzp’ers is een opvallend hoog percentage dat dit echter niet kan. De Rijksoverheid laat weten dat dat maar liefst 8,6% is en dit waren cijfers van voor de coronacrisis.

Een belangrijke reden voor het minimum uurtarief voor zzp’ers is dat werkgevers ze niet kunnen ontslaan en als zzp’er aan kunnen nemen. Als je iemand als zzp’er inhuurt, heb je namelijk niet de salarisverplichtingen en hoef je geen rekening te houden met ziektedagen en dat soort dingen.

In het verleden hebben we dit soort praktijken o.a. bij PostNL gezien. Hierbij oordeelde de rechter ook dat de zelfstandige pakketbezorgers eigenlijk gewoon in dienst waren.

Advies Sociaal Economische Raad (SER)

Een advies van de Sociaal Economische Raad uit 2021 spreekt van een minimum uurtarief voor zzp’ers van 30 a 35 euro per uur. Hierbij wordt de volgende beschrijving gegeven:

De meest acute problemen met schijnzelfstandigheid doen zich voor aan de basis van de arbeidsmarkt waar veelal de onderhandelingspositie van werkenden onvoldoende is om een adequaat tarief te bedingen. Daarom dient altijd een rechtsvermoeden van werknemerschap te gelden bij een tarief onder het maximumdagloon (30 a 35 euro per uur). Indien de werkende meent dat hij/zij werknemer is, is het aan de opdrachtgever voor de rechter te bewijzen dat dit niet het geval is.

Het advies is dus geen verplichting, maar zou beter helpen om de schijnzelfstandigheid tegen te gaan volgens de SER.

Nu de regelgeving geschrapt is en het advies van de SER nog niet is aangenomen hebben en de zelfstandigen het zelf weer voor te zeggen. Dit brengt zowel voor- als nadelen met zich mee.

Voordelen minimum tarief zzp

Een belangrijk voordeel voor werknemers bij een minimum uurtarief voor zzp’ers is dat ze minder snel ontslagen worden om vervolgens als zzp’er in dienst genomen te worden. De bescherming en baanzekerheid, maar zeker ook de secundaire voorwaarden zijn beter in loondienst dan als zzp’er.

Wat ook helpt bij een minimum uurloon voor zzp’ers is dat de concurrentie in het lage segment wat betreft uurloon minder wordt. Zit je aan het laagste uurtarief? Dan is dat zo en zal er naar andere factoren gekeken worden (kwaliteit, betrouwbaarheid, persoonlijk contact) in plaats van uurtarief.

Nadelen minimum tarief zzp

Een zelfstandige is zoals de naam al zegt zelfstandig en zou dus iedere keuze zelf moeten maken. Met een minimumtarief voor zzp’ers, hoe goed de intentie wellicht is, wordt deze zelfstandigheid beperkt. 

Een bijkomend gevaar van een minimumuurloon is dat zzp’ers hieraan gebonden worden. Je ziet het in veel banen in loondienst ook dat het salaris marktcomfort is, oftewel het minimale dat mensen je moeten betalen. 

Conclusie

Persoonlijk ben ik een groot voorstander van geen minimum uurtarief voor zzp’ers. Lekker zelf bepalen hoeveel je vraagt. Is de kwaliteit van je dienst goed? Dan kun je meer vragen. Zodra de overheid invloed krijgt op jouw als zzp’er ben je niet echt meer zelfstandig.

In ons artikel over het gemiddelde uurtarief voor zzp’ers lees je meer over de tarieven die in de markt conform zijn. Ook lees je hoeveel je je uurtarief kunt samenstellen en waar je rekening mee zou moeten houden.

Meest recente update: november 28, 2023 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

Top boekhoudprogramma's
 
Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie