Home » Economisch nieuws » MKB steun energiekosten maakt vorderingen, dit weten we nu

MKB steun energiekosten maakt vorderingen, dit weten we nu

Leestijd: 2 minuten

Het kabinet is al weken bezig om een gepaste steun te vinden voor ondernemers die de dupe zijn van de hoge energiekosten. Hierbij gaat het om grootgebruikers zoals bakkers, slagers en dat soort bedrijven. We schreven eerder al over de Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK) voor ondernemers en er zijn weer nieuwe stappen gemaakt.

Wat weten we nu over de compensatie?

De regeling voor zzp’ers die weinig verbruiken is dezelfde als die voor consumenten. In november en december ontvangt iedereen een compensatie van € 190 op de energie en gas kosten. Vanaf 1 januari 2023 zal er een prijsplafond worden ingesteld. 

Tot een bepaald gebruik heeft ieder huishouden een maximum prijs voor gas en elektra en deze ligt een stuk lager dan de huidige prijzen. Een welkome ontlasting van de kosten dus. Boven de drempel betaal je nog wel de variabele kosten van dat moment.

Voor het MKB bleef deze regeling echter nog lang onduidelijk. Nog steeds zijn er geen knopen doorgehakt, maar het begint wel meer vorm te krijgen. Zo wordt er nu gesproken over een structurele compensatie van een jaar voor grootverbruikers.

Je bent zoals het nu lijkt een grootverbruiker met je bedrijf als je minimaal 50.000 Kilowattuur en 50.000 kubieke meter gas gebruikt. Ook mag het bedrijf maximaal 250 werknemers hebben om onder de regeling te vallen. De laatste eis om te worden gezien als grootgebruiker is dat je minimaal 12,5% van je omzet kwijt moet zijn aan de gas en energierekening.

De steun zoals nu besproken zou op kunnen lopen tot een maximum van € 160.000. Daarnaast mogen bedrijven net zoals in de coronatijd uitstel van belastingbetaling aanvragen en is er een staatsgarantie wanneer er een lening afgesloten wordt.

Deze data is de laatste update, maar er is nog geen klap op gegeven. Voor nu blijven MKB’ers die mogelijk onder deze regeling vallen dus nog in spanning wachten al begint het in ieder geval meer vorm te krijgen.

Waar dit geld vandaan moet komen is ook nog de vraag. Voor de korte termijn is de steun voor ondernemers zeer welkom. Je kunt je alleen wel afvragen wat dit doet met de inflatie in de toekomst. Door overal steun uit te delen worden er miljarden extra uitgedeeld en dit zou in theorie ook de inflatie op kunnen jagen zoals we ook gezien hebben na de coronajaren. Dat is blijkbaar een zorg voor later.

Meest recente update: februari 21, 2023 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie