Home » Ondernemen » Mkb winstvrijstelling, wat heb ik eraan als zzp?

Mkb winstvrijstelling, wat heb ik eraan als zzp?

Leestijd: 4 minuten

Als ondernemer hebben we recht op verschillende aftrekposten, waaronder de mkb winstvrijstelling. Deze regeling valt onder de ondernemersaftrek en hieraan zitten een aantal voorwaarden. Voldoe je hieraan? Dan de mkb winstvrijstelling 2023 je veel geld besparen.

We vertellen je in dit artikel daarom precies wat je aan de mkb winstvrijstelling zzp hebt. Hoeveel geld het je precies kan besparen en aan welke voorwaarden je voldoet. 


Korte samenvatting:

  • Ben je volgens de Belastingdienst ondernemer, dan heb je recht op de mkb winstvrijstelling 
  • De mkb winstvrijstelling 2023 is 14% van je winst
  • Dit bedrag trek je na aftrek van de ondernemersaftrek van je winst af
  • Hierdoor wordt je winst lager en betaal je minder inkomstenbelasting aan het einde van je jaar

Wat is mkb winstvrijstelling?

De mkb winstvrijstelling is een aftrekpost waar je als zzp’er gebruik van mag maken als je gezien wordt als ondernemer voor de inkomstenbelasting. De mkb winstvrijstelling verlaagd je fiscale winst, waardoor je minder inkomstenbelasting hoeft te betalen.

De regeling geldt alleen voor eenmanszaken, maatschappen en VOF’s. Je hebt er geen recht op als je een medegerechtigde bent. Dit is bijvoorbeeld een aandeelhouder in een bedrijf of commanditaire vennoot. Enkel ondernemers mogen hier aanspraak op maken. Lees hier meer over de verschillende rechtsvormen in Nederland.

Voor de mkb winstvrijstelling hoef je niet te voldoen aan het urencriterium. Ook hoef je hier geen speciale aangifte voor te doen. De regeling wordt automatisch door de Belastingdienst toegewezen nadat je de aangifte inkomstenbelasting gedaan hebt. 

Mkb winstvrijstelling 2023

De mkb winstvrijstelling in 2023 is 14% van de winst. Eerst dien je de andere aftrekposten van je winst af te halen. Over het resterende bedrag, je fiscale winst, wordt de 14% berekend. Standaard wordt er uitgegaan van 14%, maar deze aftrekpost is beperkt.

Concreet betekent dit dat je bij een hoger inkomen (minimaal €73.013 winst) te maken krijgt met een lager percentage, namelijk 12,57%. Ook zit er een maximum aan het percentage inkomstenbelasting. Ongeacht je winst mag je maximaal 36,93% mkb vrijstelling aftrekken, ongeacht je belastingschaal. 

We raden je altijd aan om je winst gedurende het jaar in de gaten te houden. Voor de inkomstenbelasting dien je namelijk zelf geld aan de kant te zetten. Hoeveel je hiervoor aan de kant moet zetten vertellen we in dit artikel.

De mkb winstvrijstelling 2023 is 14%. Het maximumtarief dat je hiervan af mag trekken is 36,93%. Dit bedrag wordt afgebouwd. In 2021 was de mkb vrijstelling bijvoorbeeld 43% (over een maximum van €69.507) en in 2022 was dit 40% (over een maximum van €69.398).

Hoe mkb winstvrijstelling berekenen?

Zoals ik eerder al aangaf hoef je zelf de mkb winstvrijstelling niet te berekenen, dit doet de Belastingdienst automatisch voor je. In de meeste gevallen is dit voordelig, tenzij je verlies maakt.

In dit geval wordt je verlies feitelijk kleiner en kun je minder aftrekken van voorgaande jaren. In theorie zou deze aftrekpost dan nadelig voor je zijn. Maar laten we eerlijk zijn, de focus zou dan moeten liggen om het verbeteren van je onderneming en niet op eventuele aftrekposten.

De mkb winstvrijstelling berekenen kan interessant zijn als je net begint met ondernemen. Het is altijd goed om een idee te hebben van de inkomstenbelasting die je moet gaan betalen over je winst. Dat doe je zo:

Neem je bruto winst uit je onderneming. Trek hier de aftrekposten zoals de zelfstandigenaftrek en startersaftrek vanaf om tot je belastbaar inkomen te komen. Bereken hierover de 14% mkb vrijstelling. Het bedrag dat uiteindelijk overblijft, is je Belastbaar inkomen uit werk en inkomen na aftrekposten. 

Hierover wordt vervolgens de heffingskorting en arbeidskorting berekend en moet je Belasting en ZVW betalen. Om het nog wat duidelijker te maken volgen hieronder twee mkb winstvrijstelling voorbeelden met verschillende bruto winstbedragen. Dit doen we aan de hand van het modaal inkomen.

Modaal inkomenTwee keer modaal
Bruto winst€ 40.000,00€ 80.000,00
Zelfstandigenaftrek-€ 5.030,00-€ 5.030,00
Startersaftrek-€ 2.123,00-€ 2.123,00
Belastbaar inkomen€ 32.847,00€ 72.847,00
MKB winstvrijstelling (14%)-€ 4.599,00-€ 10.199,00
Belastbaar inkomen uit werk en inkomen na aftrekposten€ 28.248,00€ 62.648,00

Hoe kom ik bij deze data?

Helemaal als je net begint met ondernemen kan het berekenen van je fiscale winst, bruto winst, omzet en dat soort zaken best lastig zijn. Boekhouden is immers een hele andere klus dan lekker ondernemen.

Er zijn nog steeds veel ondernemers die hierin het overzicht verliezen en dat is zonde. Je dient namelijk de BTW aangifte ieder kwartaal netjes te doen en aan het einde van het jaar zelf inkomstenbelasting te betalen. Zet je hier geen geld voor aan de kant, dan komen er grote rekeningen van de Belastingdienst die voor problemen kunnen zorgen.

We raden je dan ook aan om boekhoudsoftware te gebruiken. Dit is simpele software waar je de facturen vanuit schrijft en waarin je al je kosten boekt. Met één druk op de knop kun je zien hoeveel winst je hebt gemaakt en hoeveel belasting je moet betalen.

Gedurende het jaar zie je zo dus ook hoeveel geld je aan de kant zou moeten zetten. Wel zo makkelijk om later problemen te voorkomen. Goede zzp boekhoudpakketten kun je hier vergelijken. De twee tientjes lijken als je net begint met ondernemen wellicht veel, maar de tijd en problemen die je hiermee bespaart zijn het dubbel en dwars waard! 

Hieronder een korte lijst met populaire software in Nederland. Vergelijk er een paar om tot de juiste software voor jouw onderneming te komen.

 

Conclusie

De mkb winstvrijstelling is een regeling die door de Belastingdienst is ingesteld en waarvoor jij niets extra’s hoeft te doen dan te ondernemen. Zoals je hebt kunnen zien in ons mkb winstvrijstelling voorbeeld kan dit je duizenden euro’s per jaar besparen, dat is lekker meegenomen!

Als je zorgt dat je zelf ook je financiën op orde hebt gedurende het jaar ben je goed aan het ondernemen. Het draait namelijk niet alleen maar om geld verdienen, maar ook om verstandig omgaan met dit geld. Hoeveel geld bespaar jij met de mkb winstvrijstelling in 2023?

Veelgestelde vragen rondom de mkb vrijstelling 

Wanneer mkb winstvrijstelling?

Als je wordt gezien als ondernemer door de Belastingdienst heb je altijd recht op de vrijstelling. 

Je hebt recht op de mkb winstvrijstelling als je wordt gezien als ondernemer door de Belastingdienst. Dit betekent dat je een eenmanszaak, VOF of maatschap hebt en zelf aan het ondernemen bent. Enkel aandeelhouder zijn, geeft je geen recht op de mkb vrijstelling.

Je hoeft de mkb winstvrijstelling nergens in te vullen. Dit doet de Belastingdienst automatisch zodra jij je aangifte inkomstenbelasting doet. 

De mkb winstvrijstelling is 14% in 2023. Dit percentage is hetzelfde als de voorgaande jaren.

Meest recente update: juli 20, 2023 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie