Home » Geld » Modaal inkomen, wat is het gemiddelde salaris in Nederland?

Modaal inkomen, wat is het gemiddelde salaris in Nederland?

Leestijd: 8 minuten

In Nederland hebben de meeste volwassenen gemeen dat ze werken voor de kost. Hoeveel je verdient, zegt helemaal niets over jou als persoon. Toch blijft iemands inkomen een manier voor veel mensen om zich te vergelijken met anderen.

Laat ik voorop stellen dat dit nogmaals niets zegt over iemand als persoon. Veel geld verdienen maakt je geen goede burger en hetzelfde is ook waar. Mensen die in de verpleging werken verdienen vaak minder dan een CEO van een bedrijf, maar dragen in veel gevallen juist veel meer bij aan de samenleving en het welzijn van individuen. 

Dit gezegd hebbende blijft het modaal inkomen van 2024 en de vergelijking met je eigen inkomen interessant om af en toe eens te checken. Je ziet hiermee in ieder geval wat betreft geld ‘hoe je ervoor staat’. 

In dit artikel behandelen we daarom het gemiddelde inkomen voor een gezin in Nederland, voor personen en bekijken we verschillende bedragen die je wellicht iets meer zeggen over je eigen financiële situatie ten opzichte van anderen in Nederland.

Wat is modaal inkomen?

Een modaal inkomen is het meest voorkomende inkomen in Nederland, oftewel de modus. Dit is anders dan het gemiddelde inkomen, wat behoorlijk beïnvloed kan worden door uitschieters naar boven en beneden.

Jan Modaal komt hieruit voort en staat voor het meest voorkomende inkomen. Een modaal inkomen wordt in de volksmond vaak gebruikt als ‘gemiddeld inkomen’, maar in de praktijk gaat het dus om het inkomen dat de meeste burgers in Nederland hebben.

Het modale inkomen wordt o.a. gebruikt om de effecten van de politiek op de burger te meten. Beslissingen die de politiek maken kunnen hier in terug te zien zijn.

Als we de officiële modale inkomens erbij pakken sinds dit bijgehouden wordt zien we een duidelijke stijgende lijn. In het eerste jaar (1970) was dit bruto modale inkomen € 5558 (ja, ik weet dat er toen nog geen euro’s waren..).

Modaal inkomen 2024

Het modaal inkomen 2024 is € 40.000 bruto per jaar volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Zodra de nieuwe cijfers bekend zijn zullen we deze pagina updaten.

Het modale inkomen in Nederland verandert ieder jaar een beetje. Dit heeft met het beleid in Nederland te maken, de algemene economie, het economische beleid en internationale betrekkingen.

In 2022 was het bruto modale inkomen Nederland € 38.000. Ieder jaar veranderen deze cijfers. Hou hiervoor de website van het CBS in de gaten.

Om zeker te weten wat het modaal inkomen 2024 tweeverdieners is, doe je er goed aan de cijfers van het CBS in de gaten te houden zodra deze veranderen. Wij proberen deze pagina natuurlijk zo goed mogelijk up-to-date te houden.

Wat verdient Jan modaal 2024?

Het Jan modaal inkomen is gelijk aan het modaal inkomen in Nederland. De naam gebruikt men voor de ‘gemiddelde Nederlander’. Als we praten over het salaris Jan Modaal dan bedoelt men hiermee het meest voorkomende modaal salaris van de Nederlander.

Gemiddeld inkomen Nederland per leeftijd 

Naast het weten hoe je ‘ervoor staat’ ten opzichte van gemiddeld in Nederland kan het ook tof zijn om jezelf en je inkomen te vergelijken met je leeftijdscategorie. Let erop dat een gemiddeld inkomen anders is dan het modale inkomen. Ook lopen deze cijfers altijd een beetje achter. 

In de komende kopjes wordt gebruikgemaakt van data uit 2020. Het gemiddelde inkomen was in dat jaar € 32.400 over alle leeftijden (Bron: CBS). Verdien jij gemiddeld meer of minder dan je leeftijdsgenoten? Lees hieronder verder voor het gemiddelde salaris in Nederland met data uit 2021. We blijven deze pagina voor je updaten.

LeeftijdGemiddelde inkomen
Tot 25 jaar€14.100
25 – 35 jaar€30.200
35 – 45 jaar€33.400
45 – 55 jaar€37.200
55 – 65 jaar€37.600
65 – 75 jaar€31.700
75 jaar en ouder€26.400

Gemiddelde inkomen tot 25 jaar

We zien dat op de leeftijd tot 25 jaar de meesten relatief weinig verdienen. Enkele uitschieters zitten op die leeftijd boven het modale inkomen dat we eerder behandeld hebben. Het gemiddelde inkomen tot 25 jaar is € 14.100.

Gemiddelde inkomen tot 25 jaar

Gemiddelde inkomen 25 – 35 jaar

Het gemiddelde inkomen in de leeftijdscategorie 25 tot 35 jaar is € 30.200. Hiermee zit het al erg dicht aan tegen het gemiddelde inkomen over alle leeftijdscategorieën. Het heeft nog wel even te gaan om richting het modale inkomen te gaan.

Gemiddelde inkomen 25 - 35 jaar

Gemiddelde inkomen 35 – 45 jaar

Het middeninkomen voor deze leeftijdsgroep is € 33.400 bruto per jaar. Hiermee is het bovengemiddeld. Dit is ook de leeftijd waarin de meeste mensen midden in hun carrière staan en de echte ‘startfase’ lang voorbij zijn.

Gemiddelde inkomen 35 - 45 jaar

Gemiddelde inkomen 45 – 55 jaar

Het gemiddelde inkomen voor mensen tussen de 45 en 55 is € 37.200. Het is hiermee een van de hoogste gemiddelde inkomens op deze lijst. Mensen zitten midden in hun carrière en hebben de tijd gehad om promotie te maken, de geschikte functie te vinden en dat soort dingen.

Gemiddelde inkomen 45 - 55 jaar

Gemiddelde inkomen 55 – 65 jaar

Het gemiddelde inkomen voor mensen van 55 – 65 is € 37.600. Dit is de laatste fase voor de meeste mensen in hun carrière. Het inkomen is hiermee gemiddeld op het hoogste punt.

Gemiddelde inkomen 55 - 65 jaar

Gemiddelde inkomen 65 – 75 jaar

Tegen deze leeftijd hebben de meeste mensen hun pensioen bereikt. Dat betekent ook dat de meesten inleveren qua inkomen. Het modaal salaris in deze leeftijdsgroep is dan ook € 31.700. 

Gemiddelde inkomen 65 - 75 jaar

Gemiddelde inkomen 75 jaar en ouder

In deze leeftijdsgroep zien we ook weer een duidelijke afname van het gemiddelde inkomen. Voor de 75-plussers staat een gemiddeld inkomen van € 26.400. Vergeet niet dat deze groep in principe alles afbetaald heeft wat er af te betalen valt.   

Gemiddelde inkomen 75 jaar en ouder

Gemiddeld salaris Nederland

Het gemiddelde salaris in Nederland kan een mooie richtlijn zijn om je eigen financiële situatie te vergelijken met ‘je buren’. Het gemiddelde loon heeft in Nederland, net zoals in de andere landen, te maken met het soort beroep dat je beoefent. De ene baan betaalt nou eenmaal beter dan de andere.

Een gemiddeld loon is daarnaast voor de een weinig, bijvoorbeeld als je woonachtig bent in Amsterdam. Voor de andere is een gemiddeld salaris ruim voldoende, bijvoorbeeld wanneer je in een dorp in het noorden woont. Dit heeft te maken met de prijzen om je heen.

Hieronder volgt een opsomming van het gemiddelde salaris in Nederland volgens het CBS. De data is afkomstig uit 2021, zodra er nieuwere data beschikbaar is updaten wij deze pagina.

Gemiddelde salaris tot 25 jaar

Het gemiddelde salaris tot 25 jaar ligt op een bedrag van €15.000 per jaar. We zien dat slechts een hele kleine groep boven het modale inkomen in Nederland zit binnen deze leeftijdscategorie. Dat is niet zo gek, want veel mensen zijn nog aan het studeren.

Gemiddelde salaris tot 25 jaar

Gemiddelde salaris 25 – 35 jaar

Als we de data bekijken is duidelijk te zien dat deze leeftijdsgroep een grote sprong heeft gemaakt in het salaris. In deze groep verdienen Nederlanders gemiddeld zo’n €31.900 bruto per jaar. De meesten zijn klaar met de studie en begonnen aan het werken. Ook verdient een groot gedeelte van deze groep boven een modaal inkomen.

Gemiddelde salaris 25 - 35 jaar

Gemiddelde salaris 35 – 45 jaar

Bij het bekijken van de data valt op dat de sprong relatief klein is. Mensen lijken in hun vaste baan te zitten en zijn waarschijnlijk ook net begonnen met het krijgen van kinderen. Wellicht dat dit iets te maken heeft met het modaal salaris van €34.800. Iets minder dan €3000 meer dan de vorige leeftijdsgroep.

Opvallend is ook dat de groep ‘groot verdieners’ wel een stuk groter is geworden zoals te zien aan de laatste stijging omhoog met mensen die meer dan €100.000 verdienen.

Gemiddelde salaris 35 - 45 jaar

Gemiddelde salaris 45 – 55 jaar

We zien in de groep van mensen tussen de 45 en 55 jaar oud een vergelijkbare stijging als de vorige sprong. Een paar duizend euro erbij. Ook is de groep met mensen die meer dan een ton verdienen weer groter geworden. Binnen deze groep ligt het salaris op €38.600.

Gemiddelde salaris 45 - 55 jaar

Gemiddelde salaris 55 – 65 jaar

De sprong binnen deze categorie is bijna niet noemenswaardig. Mensen binnen deze leeftijdscategorie lijken er nauwelijks op vooruit te zijn gegaan. Dit kan wellicht te maken hebben met het bereiken van de pensioenleeftijd en eerder stoppen met werken. Dit met een gemiddeld salaris van €38.600.

Gemiddelde salaris 55 - 65 jaar

Gemiddelde salaris 65 – 75 jaar

Mensen binnen hun pensioenleeftijd lijken er qua het gemiddelde salaris in Nederland op achteruit te gaan. Het gemiddelde loon in Nederland binnen deze groep ligt op €32.100. Een goede reminder om goed te sparen voor je pensioenleeftijd als je op dezelfde voet wilt blijven leven.

Gemiddelde salaris 65 - 75 jaar

Gemiddelde salaris 75 jaar en ouder

In Nederland is het salaris of pensioen op deze leeftijd lager dan wanneer je aan het werkt bent blijkt uit de cijfers. Vanaf 75 jaar ligt het gemiddelde salaris / pensioen op €32.100.

Gemiddelde salaris 75 jaar en ouder

Modaal inkomen gezin

Modaal wordt zoals ik al aangaf in de volksmond gebruikt als het gemiddelde inkomen. Net zoals de enkele inkomens veranderen deze cijfers ieder jaar afhankelijk van de economische ontwikkelingen. Deze cijfers lopen vaak één tot twee jaar achter op de werkelijkheid.

Als we kijken naar het modaal inkomen van een gezin dan kwam dit in 2020 neer op zo’n € 54.100 (het gemiddeld gezinsinkomen). De mediaan voor de hoofdkostwinner met partner is € 45.100 (ook wel het middeninkomen gezin). In totaal zijn er 4265300 huishoudens meegenomen in deze cijfers (bron: CBS).

Zoek je het salaris voor een specifiek beroep? Bekijk dan ook eens onze artikelen over het bruto/netto salaris per beroep. Een goede manier om je inkomen te verhogen is door een bedrijf(je) te beginnen naast je baan. Lees daarvoor snel verder in onderstaande artikelen:

Veelgestelde vragen rondom modaal inkomen

Gemiddeld netto inkomen gezin

Het gemiddeld netto inkomen gezin in Nederland is €26.763 (€32.400 bruto)

Gemiddeld netto inkomen gezin per maand

Hoeveel is modaal inkomen?

Wat is een modaal inkomen?

Meest recente update: januari 2, 2024 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

Top boekhoudprogramma's
 
Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie