Modaal inkomen, wat is het gemiddeld inkomen gezin in NL?

Leestijd: 5 minuten

In Nederland hebben de meeste volwassenen gemeen dat ze werken voor de kost. Hoeveel je verdient, zegt helemaal niets over jou als persoon. Toch blijft iemands inkomen een manier voor veel mensen om zich te vergelijken met anderen.

Laat ik voorop stellen dat dit nogmaals niets zegt over iemand als persoon. Veel geld verdienen maakt je geen goede burger en hetzelfde is ook waar. Mensen die in de verpleging werken verdienen vaak minder dan een CEO van een bedrijf, maar dragen in veel gevallen juist veel meer bij aan de samenleving en het welzijn van individuen. 

Dit gezegd hebbende blijft het modaal inkomen van 2022 en de vergelijking met je eigen inkomen interessant om af en toe eens te checken. Je ziet hiermee in ieder geval wat betreft geld ‘hoe je ervoor staat’. 

In dit artikel behandelen we daarom het gemiddelde inkomen voor een gezin in Nederland, voor personen en bekijken we verschillende bedragen die je wellicht iets meer zeggen over je eigen financiële situatie ten opzichte van anderen in Nederland.

Wat is modaal inkomen?

Een modaal inkomen is het meest voorkomende inkomen in Nederland, oftewel de modus. Dit is anders dan het gemiddelde inkomen, wat behoorlijk beïnvloed kan worden door uitschieters naar boven en beneden. Jan Modaal komt hieruit voort en staat voor het meest voorkomende inkomen. Een modaal inkomen wordt in de volksmond vaak gebruikt als ‘gemiddeld inkomen’, maar in de praktijk gaat het dus om het inkomen dat de meeste burgers in Nederland hebben.

Het modale inkomen wordt o.a. gebruikt om de effecten van de politiek op de burger te meten. Beslissingen die de politiek maken kunnen hier in terug te zien zijn. Als we de officiële modale inkomens erbij pakken sinds dit bijgehouden wordt zien we een duidelijke stijgende lijn. In het eerste jaar (1970) was dit bruto modale inkomen € 5558 (ja, ik weet dat er toen nog geen euro’s waren..). Het bruto modale inkomen in 2022 is € 38.000.

Modaal inkomen 2022

Het modale inkomen in Nederland verandert ieder jaar een beetje. Dit heeft met het beleid in Nederland te maken, de algemene economie, het economische beleid en internationale betrekkingen. In 2022 was het modale inkomen Nederland € 38.000. Ieder jaar veranderen deze cijfers. Hou hiervoor de website van het CBS in de gaten. Om zeker te weten wat het modaal inkomen 2022 tweeverdieners is, doe je er goed aan de cijfers van het CBS in de gaten te houden zodra deze veranderen. Wij proberen deze pagina natuurlijk zo goed mogelijk up-to-date te houden.

Wat verdient Jan modaal 2022?

Het Jan modaal inkomen is gelijk aan het modaal inkomen in Nederland. De naam gebruikt men voor de ‘gemiddelde Nederlander’. Als we praten over het salaris Jan Modaal dan bedoelt men hiermee het meest voorkomende salaris van de Nederlander.

Gemiddeld inkomen Nederland per leeftijd 

Naast het weten hoe je ‘ervoor staat’ ten opzichte van gemiddeld in Nederland kan het ook tof zijn om jezelf en je inkomen te vergelijken met je leeftijdscategorie. Let erop dat een gemiddeld inkomen anders is dan het modale inkomen. Ook lopen deze cijfers altijd een beetje achter. 

In de komende kopjes wordt gebruikgemaakt van data uit 2020. Het gemiddelde inkomen was in dat jaar € 32.400 over alle leeftijden (Bron: CBS). Verdien jij gemiddeld meer of minder dan je leeftijdsgenoten?

LeeftijdGemiddelde inkomen
Tot 25 jaar€14.100
25 – 35 jaar€30.200
35 – 45 jaar€33.400
45 – 55 jaar€37.200
55 – 65 jaar€37.600
65 – 75 jaar€31.700
75 jaar en ouder€26.400

Gemiddelde inkomen tot 25 jaar

We zien dat op de leeftijd tot 25 jaar de meesten relatief weinig verdienen. Enkele uitschieters zitten op die leeftijd boven het modale inkomen dat we eerder behandeld hebben. Het gemiddelde inkomen tot 25 jaar is € 14.100.

Gemiddelde inkomen tot 25 jaar

Gemiddelde inkomen 25 – 35 jaar

Het gemiddelde inkomen in de leeftijdscategorie 25 tot 35 jaar is € 30.200. Hiermee zit het al erg dicht aan tegen het gemiddelde inkomen over alle leeftijdscategorieën. Het heeft nog wel even te gaan om richting het modale inkomen te gaan.

Gemiddelde inkomen 25 - 35 jaar

Gemiddelde inkomen 35 – 45 jaar

Het gemiddelde inkomen voor deze leeftijdsgroep is € 33.400 bruto per jaar. Hiermee is het bovengemiddeld. Dit is ook de leeftijd waarin de meeste mensen midden in hun carrière staan en de echte ‘startfase’ lang voorbij zijn.

Gemiddelde inkomen 35 - 45 jaar

Gemiddelde inkomen 45 – 55 jaar

Het gemiddelde inkomen voor mensen tussen de 45 en 55 is € 37.200. Het is hiermee een van de hoogste gemiddelde inkomens op deze lijst. Mensen zitten midden in hun carrière en hebben de tijd gehad om promotie te maken, de geschikte functie te vinden en dat soort dingen.

Gemiddelde inkomen 45 - 55 jaar

Gemiddelde inkomen 55 – 65 jaar

Het gemiddelde inkomen voor mensen van 55 – 65 is € 37.600. Dit is de laatste fase voor de meeste mensen in hun carrière. Het inkomen is hiermee gemiddeld op het hoogste punt.

Gemiddelde inkomen 55 - 65 jaar

Gemiddelde inkomen 65 – 75 jaar

Tegen deze leeftijd hebben de meeste mensen hun pensioen bereikt. Dat betekent ook dat de meesten inleveren qua inkomen. Het gemiddelde inkomen in deze leeftijdsgroep is dan ook € 31.700. 

Gemiddelde inkomen 65 - 75 jaar

Gemiddelde inkomen 75 jaar en ouder

In deze leeftijdsgroep zien we ook weer een duidelijke afname van het gemiddelde inkomen. Voor de 75-plussers staat een gemiddeld inkomen van € 26.400. Vergeet niet dat deze groep in principe alles afbetaald heeft wat er af te betalen valt.   

Gemiddelde inkomen 75 jaar en ouder

Modaal inkomen gezin

Modaal wordt zoals ik al aangaf in de volksmond gebruikt als het gemiddelde inkomen. Net zoals de enkele inkomens veranderen deze cijfers ieder jaar afhankelijk van de economische ontwikkelingen. Deze cijfers lopen vaak één tot twee jaar achter op de werkelijkheid.

Als we kijken naar het modaal inkomen van een gezin dan kwam dit in 2020 neer op zo’n € 54.100 (het gemiddeld gezinsinkomen). De mediaan voor de hoofdkostwinner met partner is € 45.100 (ook wel het middeninkomen gezin). In totaal zijn er 4265300 huishoudens meegenomen in deze cijfers (bron: CBS).

Zoek je het salaris voor een specifiek beroep? Bekijk dan ook eens onze artikelen over het bruto/netto salaris per beroep. Een goede manier om je inkomen te verhogen is door een bedrijf(je) te beginnen naast je baan. Lees daarvoor snel verder in onderstaande artikelen:

Veelgestelde vragen rondom modaal inkomen

Gemiddeld netto inkomen gezin

Het gemiddeld netto inkomen gezin in Nederland is €26.763 (€32.400 bruto)

Het gemiddeld netto inkomen gezin per maand is €2.230,25 (€2.700 bruto)


Top 5 boekhoudprogramma's

  • e-Boekhouden.nl - Voor starters / ZZP & 15 maanden gratis (best getest)
  • Ficsus.nl - Boekhoudpakkeet voor ZZP’ers
  • MoneyMonk - Boekhouden voor Freelancers & zzp-dienstverleners
  • AFAS SB+ - Slim boekhouden & complete oplossing
  • Visma - Makkelijk onlinen boekhouden voor ZZP’ers

.
Kaj & Chris Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Op hoebeginik.nl schrijven we over onze ervaringen met het ondernemen, online marketing (webshops, affiliate marketing & consultancy) en investeren. Kaj de organische kant (SEO) en Chris doet de advertentiekant (SEA). Kunnen wij je helpen? Dan lees je hier meer over SEA uitbesteden en hier meer over SEO uitbesteden. We komen graag met je in contact!

Plaats een reactie

Boekhouden als een PRO 🚀Bespaar tijd & geld en maak het jezelf gemakkelijk!

Boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Probeer een gratis boekhoudprogramma en bespaar jezelf veel tijd.