Informatie voor en door ondernemers. Alles om jouw bedrijf beter te maken.

Home 9 Geld 9 Nadelen vervroegd pensioen, dit moet je weten

Nadelen vervroegd pensioen, dit moet je weten

Nadelen vervroegd pensioen
Auteur:
Kaj
Laatst bijgewerkt:

maart 1, 2024 @ 11:41 am

Leestijd:
4 minuten

Auteur: Kaj
Laatst bijgewerkt:

maart 1, 2024 @ 11:41 am

Leestijd: 4 minuten

De voordelen van een vervroegd pensioen zijn niet zo moeilijk op te sommen. Meer tijd voor familie, vrienden, hobby’s, op vakantie gaan en nog veel meer. Daar tegenover staan wel wat nadelen. Die nadelen zijn eigenlijk onder twee grote noemers te vatten: financieel en emotioneel.

Financieel

Als je eerder met pensioen gaat, dan zul je moeten wennen aan een (veel) lager inkomen. Omdat je pensioneert voordat je gerechtigd bent tot een AOW-uitkering, val je letterlijk terug naar 0. Om dat gat op te vangen heb je een aanzienlijk bedrag nodig, je gaat een tijd leven zonder inkomen.

Het kan zijn dat je ervoor gespaard hebt. Dat spaargeld, vaak in de vorm van een levensverzekering, kan een mooi appeltje voor de dorst zijn om de periode totdat je AOW gaat ontvangen te overbruggen.

Helaas realiseren mensen zich vaak te laat dat ze eerder willen stoppen met werken. Dan is de tijd te kort om nog voldoende bij elkaar te krijgen. Tijd is immers de belangrijkste factor als je kapitaal wilt opbouwen.

Hiaten in de pensioenopbouw

Naast de periode die je moet overbruggen totdat je AOW-gerechtigd bent, zal het voortijdig stoppen met werken ook een ingrijpend effect hebben op je pensioenopbouw. In principe begin je daarmee op je 25e jaar. De rendementen op de premies die jij en je werkgever storten, zijn in het begin erg laag. Met andere woorden: het lijkt niet op te schieten.

Naarmate de tijd vordert en je meer kapitaal opbouwt, worden de rendementen ook een stuk hoger. Door het stijgende kapitaal zijn de laatste jaren daarmee ook de beste jaren voor het rendement. Stel, je stopt met pensioenopbouw als je 63 jaar bent.

Dat betekent dat je uiteindelijk tussen de 12% en 16% van je pensioenuitkering gaat mislopen! Dat betekent dus: iedere maand 12% minder! Per jaar dat je eerder stopt, gaat daar nog eens 6% tot 8% af!

Met de gevolgen van de keuzes die je maakt, zul je de rest van je leven rekening moeten houden. Weeg dus heel goed af wat je doet en praat er ook met anderen over, bij voorkeur oud-collega’s of vrienden die dezelfde keuze al gemaakt hebben.

Aan de andere kant: je bent in een levensfase waar je geen rekening meer hoeft te houden met hele grote uitgaven. Misschien is je hypotheek afbetaald en ook (studerende) kinderen hebben het ouderlijk nest verlaten. Je uitgaven liggen op een lager niveau.

Vergeet echter niet dat, nu je tijd hebt, je in de positie bent om allerlei dingen te gaan doen. Dat kost meestal geld. Je gaat er meer op uit, je pakt een (dure) hobby op, je gaat meer sporten en meer vakantie nemen.

Het andere pensioengat

Hoe mooi het ook lijkt om niet meer te hoeven werken, de realiteit kan echt heel anders zijn. Sommigen vallen, nadat het vakantiegevoel van de eerste weken is weggeëbd, in een enorm gat. Ineens zit je thuis, alleen of samen met je partner. Je weet niet wat je met al die tijd aan moet.

Zoals ervaringsdeskundigen zeggen: je gaat je met het eten en andere huishoudelijke zaken en dat wordt een bron van conflict met je partner. Dat was natuurlijk nooit de bedoeling!

Ook (pre)pensioneren heeft een planning nodig. Met een duidelijk plan en een goede tijdsinvulling, voorkom je verveling en stress. Sommigen komen zelfs in een depressie terecht, door verveling en gevoelens van nutteloosheid. Dit is het andere, mentale pensioengat.

Probeer van tevoren te bedenken wat je wilt doen en probeer oplossingen te vinden als je denkt dat het gat te groot voor je wordt. Kijk of je werkgever te vinden is voor een soort van parttime pensionering c.q. een parttime functie. Dat maakt het proces wat geleidelijker en soepeler.

Zo kun je proberen op vaste dagen te werken en op de andere dagen je nieuwe activiteiten te ontwikkelen. Je zou kunnen denken aan vrijwilligerswerk, het oppakken, of uitbreiden van een hobby, of het zoeken van een bijbaan.

Ook zijn er best werkgevers te vinden, die specifiek ouderen zoeken die met een bepaalde rust zaken kunnen doen of regelen. Een goed voorbeeld zijn chauffeurs. Sommige senioren werken voor garages die de auto’s van hun klanten halen en weer thuisbrengen.

Vaak gaat het om kostbare modellen, waarmee ervaren chauffeurs zorgvuldiger omgaan. Zo zijn er best veel banen te vinden en blijf je parttime aan de slag.

Als je (vervroegd) met pensioen gaat, ga je waarschijnlijk ook veel meer tijd met je partner doorbrengen. Zeker in het begin is dit niet makkelijk. Hij of zij heeft ook zijn eigen leven opgebouwd en kon altijd een eigen plan trekken.

Nu komt er ineens iemand bij die zich met dit soort zaken begint te bemoeien. Dat is niet altijd makkelijk. Probeer om daarover te blijven praten en je allebei in je nieuwe leven te schikken. Vertel vooral ook wat je verwachtingen en wensen zijn.

Vind je ritme en maak een nieuwe routine

Mensen zijn nu eenmaal gewoontedieren en leven het liefst in vaste patronen. Omdat je veel meer tijd hebt, bestaat de kans dat dat even kan duren. Daarom een goed advies: probeer in het begin je normale ritme aan te houden. Ga niet de ene dag uren uitslapen om op de andere dag enorm vroeg op te staan, maar werk aan een vast patroon. Uit onderzoek blijkt dat mensen daarbij het beste gedijen.

Probeer ook je geest scherp te houden. Vroeger gebeurde dat door je werk min of meer automatisch. Het blijft ook belangrijk om op je eetpatroon te letten. Thuis ligt alles voor het grijpen en ben je misschien geneigd meer en ongezondere dingen te eten. Dit zorgt voor gewichtstoename.

Voor de meesten is dat geen goed nieuws. Een dagelijks wandelingetje kan daarbij helpen en is altijd aangenaam. Last but not least: blijf aan je eigen ontwikkeling werken. Volg bijvoorbeeld een cursus of opleiding, dit houdt je geest scherp.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!


Je bedrijf optimaliseren?

Bekijk onderstaande pagina's en ontdek de mogelijkheden!

Voor je administratie Voor je bedrijfsvoering
Calculator Icon
0 reacties
Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geschreven door:
Kaj
Kaj schrijft vanuit zijn eigen expertise als ondernemer en online marketeer dagelijks op hoebeginik.nl. Na zijn studie marketing is hij direct als ondernemer aan de slag gegaan. Eerst als kleine zzp'er, toen samen met Chris. Inmiddels hebben ze samen een groot bedrijf, nemen personeel aan en hebben ze hun bedrijf laten groeien tot een zeer winstgevende onderneming. Deze expertise op de verschillende gebieden van ondernemerschap, marketing en beleggen (want dat doen ze met hun geld), delen ze met jou. Hierdoor bespaar je jezelf veel tijd en kun je fouten voorkomen. Heb je vragen voor Kaj, stuur dan vooral een bericht.