Home » Economisch nieuws » Nederland blijft achter bij Europese verkoop elektrische auto’s

Nederland blijft achter bij Europese verkoop elektrische auto’s

Leestijd: < 1 minuut

Nederland loopt achter in de verkoop van volledig elektrische auto’s vergeleken met veel andere Europese landen, zoals blijkt uit de meest recente gegevens van de Europese autobrancheorganisatie ACEA.

In oktober 2023 werden in Nederland 8.268 elektrische auto’s verkocht, een stijging van 29% ten opzichte van vorig jaar. Echter, in de gehele Europese Unie was de stijging aanzienlijk hoger, met een toename van ruim 36% in de verkoop van deze voertuigen.

Oorzaken van Verminderde Groei in Nederland

De relatief matige groei van de verkoop van elektrische auto’s in Nederland kan worden toegeschreven aan verschillende factoren, waaronder veranderingen in het fiscale beleid.

Zo zal er binnen enkele jaren wegenbelasting geheven gaan worden op elektrische auto’s, wat extra kosten met zich meebrengt vanwege het hogere gewicht van deze voertuigen. Daarnaast speelt de onzekerheid over de laadkosten een rol, en vinden veel particulieren elektrische auto’s simpelweg te duur in aanschaf.

Europese Uitschieters

In tegenstelling tot Nederland zagen andere Europese landen een aanzienlijke toename in de verkoop van elektrische voertuigen. Zo rapporteerden België, Cyprus en Tsjechië stijgingen van ongeveer 150%. In Denemarken verdubbelde de verkoop, terwijl Spanje een stijging van 88% noteerde. Duitsland, een belangrijke Europese automarkt, zag echter een bescheiden toename van slechts 4,3% in de verkoop van elektrische auto’s.

Toename Totale Autoverkopen in de EU

De totale verkoop van nieuwe personenauto’s in de Europese Unie vertoonde een positieve trend in oktober, met een stijging van bijna 15% ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit markeert een toename gedurende vijftien opeenvolgende maanden. Vorig jaar ondervond de auto-industrie nog significante druk door tekorten aan onderdelen, zoals chips, maar deze toeleveringsproblemen zijn inmiddels grotendeels opgelost.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie