Home » Economisch nieuws » Nederland blijft in recessie na nieuwe economische krimp

Nederland blijft in recessie na nieuwe economische krimp

Leestijd: < 1 minuut

De Nederlandse economie heeft in het derde kwartaal van 2023 een krimp van 0,2% ten opzichte van het voorgaande kwartaal ervaren, wat het land technisch in een recessie brengt. Deze recessie wordt gedefinieerd door twee opeenvolgende kwartalen van economische achteruitgang.

De krimp werd mede veroorzaakt door lagere investeringen van bedrijven in machines, gebouwen en vervoersmiddelen. Energiebedrijven, die vorig jaar nog profiteerden van hoge prijzen, droegen dit jaar significant bij aan de daling, net als de sectoren sport, cultuur en recreatie.

Perspectieven en Vergelijkingen

CBS-econoom Peter Hein van Mulligen verwacht dat de economische neergang zich in het huidige kwartaal zal voortzetten, gelet op het lage consumentenvertrouwen en de stagnatie in de industrie. Hoewel de overheidsuitgaven zijn toegenomen, is er geen indicatie dat Nederland op weg is naar een economische crisis. De arbeidsmarkt blijft krap en het aantal faillissementen is laag, wat afwijkt van het gebruikelijke beeld bij een crisis.

Ondanks de dalende export, droeg de internationale handel positief bij aan de Nederlandse economie, dankzij een nog grotere afname in de import. In tegenstelling tot de krimp in Nederland, zag de Europese Unie als geheel een lichte groei van 0,1%, met variërende prestaties tussen de lidstaten. Het CBS merkt op dat Nederland, ondanks de recente krimp, een sneller herstel van de coronacrisis heeft meegemaakt dan veel van zijn Europese buren, hoewel dit verschil nu afneemt.

Meest recente update: november 15, 2023 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie