Home » Geld » Nederlanders beknibbelden het meest van Europa rond kerstdagen

Nederlanders beknibbelden het meest van Europa rond kerstdagen

Leestijd: < 1 minuut

BRUSSEL (ANP) – Nederlanders hebben in december veel minder in winkels gekocht dan een maand eerder. Ook voor de Europese Unie als geheel was dit beeld hetzelfde. Dat is opvallend, omdat december vaak meer in het teken staat van het inslaan van onder meer cadeaus en kerstdiners. Nederland kende de grootste daling van alle EU-landen.

Vooral eten, drinken en tabak werd minder ingekocht. Daarmee lijken de kerstdiners dit keer iets minder groot aangepakt te zijn dan anders. Mogelijk speelt de hoge inflatie hier een rol bij. Ook kan het meespelen dat mensen weer in de horeca terechtkonden voor hun kerstdiners, nadat dit een jaar eerder nog werd belemmerd door coronamaatregelen.

In Nederland was de krimp in de inkopen in winkels ruim 6 procent vergeleken met een maand eerder. Voor de hele Europese Unie kwam de daling uit op een kleine 3 procent. Naar non-foodproducten ging 2,8 procent minder, terwijl er aan brandstoffen juist meer (plus 2,3 procent) werd gekocht.

Afname winkelverkopen EU

Europese consumenten kochten in december ook minder in winkels vergeleken met een jaar eerder. De daling in de EU was 2,5 procent, met België (min 9,2 procent) als grootste negatieve uitschieter. Nederlanders kochten evenveel in winkels als in december 2021, toen het land nog in een lockdown zat.

Afgelopen november namen de winkelverkopen in de EU nog met ruim 1 procent toe op maandbasis.

Meest recente update: februari 10, 2023 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie