Home » Economisch nieuws » Financiën: Nederlandse banken weerbaar om schokken op te vangen

Financiën: Nederlandse banken weerbaar om schokken op te vangen

Leestijd: < 1 minuut

Nederlandse banken beschikken over voldoende financiële buffers en zijn daarmee “weerbaar om schokken op de markten op te vangen”. Dat laat het ministerie van Financiën weten naar aanleiding van de recente onrust op de beurzen, waar bankaandelen woensdag zware klappen kregen.

Directe aanleiding voor die onrust is de situatie bij Credit Suisse, waar klanten op grote schaal geld van hun rekeningen halen. Ook zijn er zorgen over de Amerikaanse financiële sector, waar de afgelopen week enkele kleinere banken in moeilijkheden kwamen.

Het ministerie zegt de zorgen over Credit Suisse te begrijpen. “Dit is een internationale, systeemrelevante bank”, aldus een woordvoerder. Maar die wijst er ook op dat bij de Zwitserse bank “specifieke problemen” spelen waar Nederlandse banken niet mee te maken hebben.

Amerikaanse banken

Ook de situatie bij de omgevallen Amerikaanse banken is volgens Financiën “wezenlijk anders dan bij Nederlandse en andere Europese banken”. Zij waren door hun afwijkende bedrijfsmodel en risicobeheer “extreem gevoelig” voor stijgende rentes en hoefden bovendien aan minder strenge eisen te voldoen, aldus de zegsman.

Het ministerie zegt de situatie nauwlettend in de gaten te houden, samen met De Nederlandsche Bank (DNB). Het heeft er vertrouwen in “dat andere betrokken toezichthouders dat ook doen”.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie