Home » Economisch nieuws » Nederlandse Groente- en Fruitindustrie: Financieel Succes Ondanks Uitdagingen

Nederlandse Groente- en Fruitindustrie: Financieel Succes Ondanks Uitdagingen

Leestijd: < 1 minuut

Nederlandse groente- en fruitbedrijven hebben het afgelopen jaar meer verdiend, terwijl oogsten juist tegenvielen door de hoge energieprijzen en extreem weer. Door de wereldwijde schaarste kon de prijs van onder meer uien en wortels omhoog, waardoor telers en handelaren financieel een beter jaar hadden dan in 2022. Dat meldt belangenvereniging GroentenFruit Huis.

Vooral uien waren gewild in het buitenland, terwijl ook hiervan de oogst in 2022 en 2023 tegenviel door wisselvallig weer. Door de aanhoudende vraag leverde de lagere hoeveelheid uien toch 50 procent meer op dan een jaar eerder. Met name het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Spanje kochten afgelopen jaar veel Nederlandse uien.

De totale omzet van Nederlandse groente- en fruitbedrijven inclusief handelaren bedraagt ongeveer 18 miljard euro, waarvan 15 miljard euro werd geboekt in het buitenland. De omzet in het buitenland groeide met 10 procent, terwijl het aantal kilo’s geëxporteerd groente en fruit met 2 procent afnam. Telersbedrijven verhoogden hun omzet met 9 procent tot ruim 4 miljard euro, ondanks dat ze door hogere energieprijzen pas later met onder meer hun tomatenproductie begonnen.

Ook in Spanje was de productie lager door eerst warm en vervolgens koud weer. Vanuit Egypte (plus 63 procent) en Zuid-Afrika (plus 12 procent) kwam juist meer groente en fruit naar Nederland, vooral sinaasappels. Uit Colombia kwamen meer avocado’s. De populaire groente staat net als tomaat en uien in de top 3 van producten waar Nederlandse bedrijven in het buitenland het meest aan verdienden.

Meest recente update: januari 12, 2024 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie