Home » Economisch nieuws » Nederlandse industrie boekte hogere omzet door gestegen prijzen

Nederlandse industrie boekte hogere omzet door gestegen prijzen

Leestijd: < 1 minuut

De Nederlandse industriële sector heeft in het laatste kwartaal van vorig jaar een hogere omzet op jaarbasis geboekt. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de stijging toeschrijft aan de gestegen prijzen. Met name de voedings- en genotmiddelenindustrie wist te profiteren, evenals de aardolie-industrie. Wel gingen er in de laatste maanden van 2022 meer bedrijven failliet in de sector.

Het CBS noemt geen exacte cijfers, enkel de procentuele veranderingen. Op jaarbasis wist de industriële sector gemiddeld bijna 13 procent meer omzet te genereren. In de voedings- en genotmiddelenindustrie stegen de inkomsten met bijna 19 procent. De afzetprijzen in deze sector stegen met ruim 19 procent.

Uitschieter is de aardolie-industrie, waar de omzet omhoogging met ruim 33 procent. In die branche schoten de prijzen eveneens omhoog (plus 39,5 procent), wat de inkomsten stuwde. De enige omzetdaling (min 0,8 procent) is te zien in de textiel-, kleding- en leerindustrie.

Het aantal faillissementen viel van oktober tot en met december 65 procent hoger uit dan een jaar geleden. Aan het einde van 2022 werden 61 industriële bedrijven failliet verklaard, in dezelfde periode een jaar eerder waren dat er 37. Een verklaring daarvoor geeft het CBS niet.

Meest recente update: februari 20, 2023 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie