De gemiddelde consument krijgt per dag duizenden merkboodschappen te zien, zowel on- als offline. Het lijkt bijna onmogelijk om er dan als merk uit te springen en de aandacht van die consument te trekken. Toch is het mogelijk, en wel door slim gebruik te maken van neuromarketing.
Als je je realiseert dat consumenten zowel bewust als onbewust beslissingen nemen, dan is het logisch dat je je niet alleen op die bewuste beslissingen richt, maar op beide kanten. Want als we heel eerlijk zijn, is het menselijk brein vrij lui. Stel je eens voor dat je bij het aankleden telkens heel bewust de juiste stappen in de juiste volgorde moet zetten. Heel vermoeiend.
We vinden het dan ook heel fijn om op de automatische piloot onze taken uit te voeren en beslissingen te nemen, dat maakt het leven een stuk gemakkelijker. En juist die automatische, onbewuste kant is voor ondernemers heel interessant, want die staat namelijk altijd ‘aan’. Dit is precies waar je je met neuromarketing op richt.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Content Kitchen
Bewuste en onbewuste beslissingen
Bewuste beslissingen worden rationeel gemaakt, vereisen aandacht en focus, verbruiken veel energie en zijn daarom niet altijd aanwezig. Onbewuste beslissingen worden genomen op basis van emoties en die zijn altijd aanwezig, ze zijn vaak associatief en geautomatiseerd.
10 neuromarketing principes
We geven in deze takeaways een overzicht van 10 neuromarketing principes die heel belangrijk zijn en waar je als ondernemer goed gebruik van kunt maken. En onthoud: al deze principes en technieken gaan over die fractie van een seconde waarin een onbewuste beslissing wordt genomen!
1. Gaze cueing
Met Gaze cueing wordt het sturen van de aandacht bedoeld. Meer specifiek: je laat bezoekers op je website door menselijke ogen kijken naar dat waar je de aandacht op wilt leggen. Bezoekers op je website kijken namelijk als eerste in de ogen van andere mensen en wanneer die ogen ergens naartoe kijken, dan zullen bezoekers dit voorbeeld volgen. Het is zelfs zo, dat wanneer er stickers met wiebeloogjes worden geplakt op anonieme donatie boxen in een supermarkt, deze meer opvallen en er meer donaties worden gedaan (International Journal of Behavioral Biology).
2. Kleur
Het kleurgebruik is een heel erg krachtige neuromarketing tool. Zonder dat we ons er bewust van zijn, geven we namelijk een emotionele betekenis aan kleuren. Dat doen we op basis van de kennis en ervaring die we vanaf onze geboorte hebben opgedaan. Sommige betekenissen zijn heel persoonlijk, maar er zijn ook veel algemene betekenissen die we aan een bepaalde kleur geven. Doordat we weten welke kleuren welke gevoelens oproepen, kunnen we hier slim gebruik van maken. Goed om te weten is dat een kleur bestaat uit drie dimensies: tint, helderheid en verzadiging (zie: Kolenda Color Model). De helderheid en verzadiging hebben invloed op de impact van een kleur.
3. Implied motion / attention movement
Als er iets beweegt, dan gaat daar onbewust onze aandacht naar toe. Evolutionair erfgoed, want beweging kon zomaar eens gevaar betekenen! Nu kunnen we beweging juist inzetten als tool. Bewegende elementen op de website zijn echte triggers. De suggestie van beweging trekt de aandacht. Maar let op: beweging moet speels zijn, bouw geen carrousel in!
4. Chunking
Dit is een techniek waarmee je ingewikkelde informatie of een grote hoeveelheid tekst opdeelt in begrijpelijke, hapklare brokken die relevant zijn voor je doelgroep. Je past dit toe op de homepage, waar je wel zo veel mogelijk bezoekers wilt aanspreken zonder dat ze weerstand ervaren. Je laat alleen de essentie van je boodschap zien.
5. Reduced options
Verminder het aantal keuzes dat een bezoeker of potentiële klant moet maken. Het maken van keuzes levert stress op – want je zou wel eens de foute keuze kunnen maken – en je wilt niet dat je klant deze negatieve gevoelens heeft als hij jouw webshop bezoekt. Door onnodige keuzemomenten weg te laten, voelt je bezoeker zich veel zekerder. Onthoud ook: the power of three. Ons brein vindt het fijn om uit een oneven aantal opties te kiezen, waarbij drie opties de voorkeur heeft.
6. Price perception
Voorkom de pijnprikkel die het idee van moeten betalen oproept. Dat doe je door het euroteken te vervangen door het geschreven woord euro. Het zien van het valutateken roept namelijk het gevoel op ‘ik moet betalen’ en dat doet pijn in het brein. Het is ook mogelijk om op bepaalde plekken op de website het woord ‘euro’ weg te laten, maar dat kan alleen als het duidelijk is dat het hier om een prijs gaat. Kies daarnaast voor prijzen die ons brein prettig vindt, zoals cijfers in een reeks, cijfers die symmetrisch zijn of cijfers die als je ze hardop uitspreekt weinig lettergrepen hebben.
7. Decoy effect
Als je klanten wilt laten kiezen tussen twee opties, dan kun je als afleidingsmanoeuvre een derde optie toevoegen die minder aantrekkelijk is. Daarmee worden de twee andere opties (kan ook een abonnement zijn) een stuk aantrekkelijker. Voorbeeld: je kunt bij Starbucks een cappuccino kopen in drie maten en prijzen: small voor 3,25, medium voor 3,75 en large voor 3,95. De decoy optie is de medium koffie. Die ligt qua prijs dicht bij large en het is maar een kleine stap om meer cappuccino voor je geld te krijgen. Die large koffie is precies de koffie die Starbucks wil verkopen.
8. Autoriteit
Wanneer een deskundige of een geliefd bekend persoon een bepaald product aanprijst, werkt dat heel stimulerend. De sociale positie en de relevantie van die persoon bij het product zijn dan wel van belang. En ook al willen we graag het idee hebben dat we autonoom zijn en onze eigen beslissingen nemen, ons brein is heel gevoelig voor de bevestiging van een autoriteit.
Andere vorm van autoriteit en minstens zo belangrijk, is het gebruik van keurmerken. Immers, als je een officieel erkend keurmerk hebt, dan is er in ieder geval een organisatie die er verstand van heeft overtuigd van jouw kwaliteit.
9. Commitment en consistentie
Als je als consument een bepaalde keuze maakt, dan committeer je je onbewust om consistent of loyaal aan die keuze te blijven. Daar voelen we ons prettig bij. Als verkoper kun je daarop inspelen door bijvoorbeeld met een ludieke pop-up een bezoeker vragen om zich in te schrijven voor de nieuwsbrief. Ze committeren zich dan op een laagdrempelige manier en zonder aankoopverplichting aan je merk, maar je bent wel al een stap dichter bij om van deze bezoeker een klant te maken.
10. Sociale bewijskracht / social proof
Dit is een veel gebruikt neuromarketing principe, en niet voor niets. Social proof zorgt er namelijk voor dat een stuk onzekerheid wordt weggenomen waardoor we tot een aankoop over (kunnen) gaan. We vinden het onbewust heel fijn als anderen iets ook goed vinden. Denk maar eens aan alle reviews, ratings en sterren waar bedrijven mee pronken. Sites als Booking.com maken hier gretig gebruik van. Als honderden andere reizigers zeggen dat deze accommodatie heel goed is, dan zal dat wel zo zijn. En de uitgebreide beschrijvingen nemen het eventueel laatste stukje onzekerheid nog weg.
Neuromarketing quick-scan door Content Kitchen
Benieuwd hoe jij neuromarketing effectief kunt inzetten? Laat ons met een frisse blik meekijken. Voor € 495,- maken we een quick-scan van jouw website, nieuwsbrief en socials.
Wat je krijgt:
- Analyse van je huidige uitingen op onbewuste beïnvloeding
- 3-5 praktische neuromarketing adviezen op maat
- Voorbeelden die je meteen kunt toepassen (zoals slimmere buttons, kleurkeuzes of social proof)
Meer weten of direct boeken? Mail ons via info@contentkitchen.nl
Maak het jezelf gemakkelijk en bespaar veel tijd
Software is dé manier om de productiviteit te verhogen. Het levert je veel tijd op en je maakt het jezelf gemakkelijk! Helemaal als startende ondernemer is deze tijd heel waardevol.
0 reacties