Home » Ondernemen » Nieuwe wetgeving voor bedrijven die werken in het buitenland

Nieuwe wetgeving voor bedrijven die werken in het buitenland

Leestijd: 2 minuten

Er ligt strenge wetgeving klaar voor bedrijven die werken in het buitenland. Waar de intentie van de wet goed is maken veel ondernemingen zich zorgen over de toepassing. Dit kan grote gevolgen hebben voor de producten die we uit het buitenland halen, maar vooral voor de bedrijven die dit importeren en laten maken.

Wet verantwoord en duurzaam internationaal ondernemen

De nieuwe wet verantwoord en duurzaam internationaal ondernemen gaat over producten die uit het buitenland gehaald worden. Hiermee moeten zaken als kinderarbeid, slavernij, milieuschade en bijvoorbeeld ontbossen tegengegaan worden.

De strekking van de wet is dat bedrijven verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor misstanden bij hun partners in het buitenland. Er zou dus meer controle moeten komen op de bedrijven waarmee samenwerkingen aangegaan worden.

Op zichzelf is dit natuurlijk een goede intentie. Waar veel bedrijven echter moeite mee hebben is de handhaving hiervan. Als onderneming ben je namelijk niet alleen verantwoordelijk voor de controle van bedrijven waarmee jij samenwerkt, maar ook voor bedrijven die weer samenwerken met je partner.

Er mag in feite niets meer mis gaan in de gehele supply chain. Een kleine onderaannemer valt met deze wetgeving in feite ook onder jouw verantwoordelijkheid. Hoe de wetgeving nu geformuleerd is, zou zelfs betekenen dat de bedrijven in Nederland hiervoor verantwoordelijk gehouden kunnen worden.

CEO’s voor de rechten

Deze formulering betekent concreet dat iedere CEO van een bedrijf voor de rechter geroepen kan worden om zich te verantwoorden. Niet alleen voor de directe partner, maar ook voor alle bedrijven waar deze partner mee samenwerkt. De gedachte is duidelijk, maar de vraag heerst of dit realistisch is wat betreft de handhaving.

Er wordt dan ook voor gepleit om deze regelgeving Europees op te stellen. Het zou anders kunnen betekenen dan een concurrerend bedrijf uit België of Duitsland andere eisen kan stellen aan een leverancier uit Azië dan Nederlandse bedrijven. Het gelijke speelveld voor Europese bedrijven zou hiermee in gevaar komen.

De wet aangedragen door de ChristenUnie, D66, PvdA, Groenlinks, SP en volt is nog niet aangenomen. Het CDA en VVd hebben bijvoorbeeld al gezegd dat ze de wet zoals deze nu is niet aan zullen nemen. 

Naast de zorgen is het wel duidelijk dat veel bedrijven wetgeving zoals deze zien zitten. Meer verantwoordelijkheid dragen voor de producten die naar ons land gehaald worden zou goed zijn voor de misstanden in de wereld en dat is natuurlijk zo. Hoe dit zal aflopen blijft de vraag, maar we houden jullie op hoogte. 

Meest recente update: februari 10, 2023 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie