Als ondernemer in Nederland ben je verplicht om omzetbelasting te betalen oftewel BTW aangifte. Deze aangifte doe je om het overschot aan ontvangen BTW op te geven en terug te betalen of het te veel betaalde BTW bedrag terug te vorderen.
Heb je helemaal geen omzet? Dan ontkom je niet aan deze aangifte. In dit artikel vertellen we je daarom alles over de nihilaangifte. Hoe doe je nul aangifte BTW zonder dat het je veel tijd kosten?
Waarom een nihilaangifte doen?
In de meeste gevallen doen ondernemers de BTW aangifte per kwartaal. De Belastingdienst verwacht van iedere ondernemer een aangifte. Met omzet is dat logisch, er valt omzetbelasting te verrekenen. Maar wist je dat je ook zonder omzet deze aangifte moet doen? Daarom noemen we dit een nihilaangifte of nul aangifte BTW.
Beginnende ondernemers of mensen die een bedrijf naast hun baan hebben, willen dit nog weleens vergeten. Doe je geen BTW aangifte? Dan ontvang je een direct een naheffing van de omzetbelasting.
Als je namelijk geen aangifte doet, dan schat de Belastingdienst je omzet in. Dit is altijd te hoog als je geen omzet gedaan hebt. Schrik niet als je een naheffing van duizenden euro’s op de mat krijgt.
Je kunt in dit geval alsnog je omzetbelasting aangeven en de naheffing wordt bijgesteld naar je daadwerkelijke omzet. Wel betaal je in dit geval een boete van €68 voor het niet doen van je aangifte. Lees hier hoe je bewaar maakt tegen de naheffing omzetbelasting.
Dit is natuurlijk onnodig. Het doen van nihilaangifte oftewel de nul aangifte van je BTW is de oplossing. Je doet ieder kwartaal de aangifte bij de Belastingdienst en geeft op dat je geen omzet gehad hebt. Je hoeft dan natuurlijk ook niets af te dragen, maar hebt wel keurig je aangifte gedaan.
Hoe nihilaangifte doen?
Je aangifte omzetbelasting doe je altijd via de Belastingdienst en hetzelfde geldt ook voor je nihilaangifte. Via het portaal van de Belastingdienst kun je het formulier ‘Aangifte omzetbelasting’ vinden en invullen. Bij het bedrag voer je simpelweg 0 in en je hebt je nul aangifte BTW gedaan.
Met ons bedrijf doen wij deze aangifte altijd via ons boekhoudprogramma. Met één druk op de knop wordt alle data uit onze administratie richting de Belastingdienst geschoten. Staat er geen omzet in? Dan doe je direct een nul aangifte. Dit scheelt veel stappen en bespaart daarom veel tijd.
De meeste boekhoudprogramma’s hebben deze koppeling met de Belastingdienst. Helemaal als zzp’er besparen dit soort kleine tricks je veel tijd als je het bij elkaar op telt. Je bent immers alleen en iedere tien minuten die je onnodig invult krijg je niet meer terug.
Je kunt op deze pagina zzp boekhoudpakketten vergelijken. Een van de populairste software in Nederland vind je op deze pagina. Het programma heeft alle koppelingen die je nodig hebt, waardoor de nihilaangifte eenvoudig geregeld zijn. Ben jij de nul aangifte BTW wel eens vergeten?
0 reacties