Het CBS laat in een nieuw persbericht weten dat er in de eerste zes maanden van 2022 ruim 76.000 bedrijven opgeheven zijn. In dezelfde periode een jaar geleden was dit ongeveer 32% minder. Ook nam het aantal faillissementen toe. In dit artikel duiken we verder in op de oorzaken.
Inhoudsopgave
Hoe kan het dat er zoveel bedrijven opgeheven zijn?
Als we kijken naar de bedrijven die opgeheven zijn dan zijn dat voornamelijk eenmanszaken (één werkzame persoon). Van het totaal zijn dat er 64.000 oftewel 84%. Vorig jaar waren dit er 44.000. Het is dus niet opvallend dat eenmanszaken veel opgezegd zijn, maar de hoeveelheid is wel interessant.
Volgens het CBS zijn voornamelijk webwinkels opgeheven. Van alle opgeheven bedrijven in de eerste twee kwartalen zijn dat 8,93% webshops. Vorig jaar waren dat bijna de helft minder webwinkels. Online winkels in de kleding, huis- en tuinartikelen en met een algemeen assortiment stopten er het meest mee.
Dit is interessant, omdat wij zelf ook een duidelijke trend zin in de koopbereidheid online. Onze eigen webshop heeft de gehele coronaperiode een behoorlijke groei doorgemaakt. Dit is echter gestagneerd sinds eind 2021.
De oorlog in Oekraïne en de opening van Nederland zorgen voor weinig consumentenvertrouwen en talloze andere mogelijkheden om producten elders te kopen. De kans is dan ook groot dat de ‘gelukzoekers’ die tijdens de coronaperiode een online shop hebben geprobeerd hier nu toch weer vanaf zien.
De groei die deze ondernemers doormaakten tijdens de coronaperiode hebben mogelijk voor een fout beeld van succes gezorgd. Als je je hoofd net boven water hield in deze periode valt de omzet en winst tegen in 2022. Consumenten kopen steeds minder online door het openen van Nederland en houden daarnaast steeds vaker hun hand op de knip door alle problematiek in de wereld.
Het aantal faillissementen blijft overigens historisch laag. In de eerste zes maanden van dit jaar waren dat in totaal 961 bedrijven en stichtingen. Dit is slechts een kleine stijging in vergelijking met vorig jaar. Al sinds 2019 daalt het aantal bedrijven dat omvalt en dit heeft mogelijk met de coronasteun te maken.
Bedrijven die er financieel slecht voor stonden werden hierdoor in leven gehouden. De steun van de overheid is inmiddels afgelopen en de kans bestaat dan ook dat de ondernemers die hiervan geprofiteerd hebben er nu achter komen dat het bedrijf toch niet levensvatbaar is. Dit zou de grote hoeveelheid opzeggingen kunnen verklaren.
Maak het jezelf gemakkelijk en bespaar veel tijd
Software is dé manier om de productiviteit te verhogen. Het levert je veel tijd op en je maakt het jezelf gemakkelijk! Helemaal als startende ondernemer is deze tijd heel waardevol.
0 reacties