Home » Economisch nieuws » Ondanks Uitdagingen: Gemeenten Realiseren Financiële Meewind

Ondanks Uitdagingen: Gemeenten Realiseren Financiële Meewind

Leestijd: < 1 minuut

In een verrassende wending van gebeurtenissen hebben Nederlandse gemeenten in 2022 meer geld overgehouden dan in het voorgaande jaar, ondanks hogere uitgaven voor energietoeslagen en de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Dit fenomeen is grotendeels te danken aan verhoogde bijdragen vanuit het Rijk, zo blijkt uit een recent rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het CBS rapporteert dat het positieve saldo van de gemeenten in 2022 ruim 3,7 miljard euro bedroeg, een aanzienlijke toename ten opzichte van de 1,8 miljard euro in 2021.

Een sleutelfactor achter deze verbeterde financiële positie was de verhoogde uitkering van het gemeentefonds door de Rijksoverheid, die in 2022 op ruim 40 miljard euro uitkwam, bijna 5 miljard euro meer dan in het voorgaande jaar.

Deze toename hing samen met de noodzakelijke energietoeslag voor huishoudens met lagere inkomens, waarvoor gemeenten gecompenseerd werden via het gemeentefonds.

Naast de bijdragen van het Rijk, hebben gemeenten ook hun eigen inkomsten vergroot. Dit kwam door een toename in de opbrengsten uit belastingen en heffingen, zoals de onroerendezaakbelasting (ozb), parkeergelden en toeristenbelasting. Het totaal aan heffingsopbrengsten steeg naar 11,8 miljard euro, een stijging van 400 miljoen euro ten opzichte van 2021.

Deze ontwikkeling brengt echter ook toekomstige zorgen met zich mee. Gemeenten maken zich zorgen over hun financiering na 2026, wanneer een korting op het gemeentefonds wordt verwacht.

Bovendien zal de omvang van het fonds vanaf dat moment worden gekoppeld aan de omvang van de economie in plaats van aan de Rijksuitgaven. Dit roept vragen op over de duurzaamheid van de huidige financiële positie van gemeenten op de langere termijn.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie