Home » Economisch nieuws » Onderhandelingen schuldenplafond VS centraal op beurzen

Onderhandelingen schuldenplafond VS centraal op beurzen

Leestijd: 2 minuten

Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag vooral uit naar de onderhandelingen over de verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid. Vrijdag werden de onderhandelingen onderbroken omdat de delegaties van de Democraten en Republikeinen het niet eens konden worden. De afwezigheid van president Joe Biden, die in Japan was voor de G7-top, leek daarbij verdere voortgang in de weg te zitten. Maandag wordt het overleg tussen Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy hervat.

Zonder politiek akkoord zouden de Verenigde Staten rond 1 juni zonder geld komen te zitten. Dat kan wereldwijd voor grote financiële onrust zorgen. President Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) verklaarde zondag in tv-programma Buitenhof dat het een “catastrofale ontwikkeling” zou zijn voor de wereldeconomie als geheel, als de VS niet meer aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen. Ze gaf wel aan “vertrouwen te hebben in het gezond verstand” van de Amerikaanse politici om het zover niet te laten komen.

Beleggers kauwen daarnaast nog na op de opmerkingen van Jerome Powell. De voorzitter van de Federal Reserve hintte er vrijdag op dat de rente in de VS mogelijk niet verder wordt verhoogd. Volgens Powell is krachtig ingrijpen door de Fed minder hard nodig nu er in de Amerikaanse financiële sector toch al sprake is van verkrapping als gevolg van de recente onrust in de bankensector.

Aziatische beurzen

De AEX-index op Beursplein 5 koerst af op een nipt hoger begin van de nieuwe handelsweek. Ook elders in Europa lijken de beurzen met kleine plussen te openen. De Aziatische aandelenmarkten gingen maandag overwegend omhoog. De Nikkei zette de opmars voort en eindigde 0,9 procent hoger. Het was de zevende winstbeurt op rij voor de Japanse hoofdindex, die op de hoogste stand staat sinds 1990.

De Hang Seng-index in Hongkong dikte 1,1 procent aan. Vooral de Chinese chipbedrijven stonden in de belangstelling, na het verbod van de Chinese autoriteiten om nog langer bepaalde producten te kopen van de Amerikaanse fabrikant van geheugenchips Micron Technology.

IMCD, euro- en oliekoers

Op het Damrak zal IMCD mogelijk profiteren van een adviesverhoging. Analisten van de Britse bank Barclays haalden de chemicaliëndistributeur van hun verkooplijst af.

De euro was 1,0812 dollar waard, tegen 1,0818 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie daalde 0,8 procent in prijs tot 70,96 dollar. Brentolie werd ook 0,8 procent goedkoper, op 74,97 dollar per vat.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.


Top 5 boekhoudprogramma's


Wat te doen met je geld?

    Investeren met goud - Beleggen in fysiek goud, zilver of platina. Maak kans op een GRATIS gram goud bij aankoop van €100!

    Investeren in bitcoin - Steek je geld in Bitcoin of andere cryptocurrency. Handel de eerste €1000 ZONDER kosten!


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie