Ben je medicus en bijna afgestudeerd? Dan wil je niets liever dan lekker aan het werk gaan. Een belangrijke stap voordat je begint, is de BIG-registratie. De BIG-(Beroepen in de individuele Gezondheidszorg) registratie laat zien dat jij wettelijk bevoegd bent om het beroep uit te oefenen. Zonder deze registratie mag je namelijk niet aan het werk als medicus. Zodra je het diploma hebt ontvangen kan je de registratie aanvragen. Hoebeginik.nl legt uit hoe dit hele proces werkt en waar je rekening mee moet houden.
Wat is het BIG-register?
Het BIG-register is een lijst met zorgverleners die wettelijk bevoegd zijn om hun beroep uit te oefenenen. Ook mogen deze zorgverleners de wettelijk beschermde beroepstitel gebruiken. Zorgverleners met een BIG-registratie mogen bepaalde risicovolle (be)handelingen uitvoeren. Ook kunnen deze zorgverleners starten met een specialistenopleiding om zich verder te ontwikkelen in het vakgebied.
Het BIG-register is een openbaar register. Dit houdt in dat iedereen kan zien of jij als zorgverlener wel voldoet aan de wettelijke eisen. Dit maakt het voor werkgevers en patiënten erg makkelijk om te bepalen of een zorgverlener de juiste kwalificaties heeft voor de taak. De registratie zorgt voor een transparant en betrouwbaar proces.
Welke beroepen moeten zich registreren in het BIG-register?
Er zijn verschillende soorten medische beroepen die een BIG-registratie verplichten. De volgende beroepen moeten zich inschrijven in het BIG-register:
- artsen
- tandartsen
- fysiotherapeuten
- gezondheidszorgpsychologen
- orthopedagoog-generalisten
- klinisch technologen
- psychotherapeuten
- verpleegkundigen
- verloskundigen
- apothekers
Naast bovenstaande beroepen worden ook tijdelijke beroepen opgenomen in het register. Dit zijn zogeheten experimentreerberoepen en worden tijdelijk (meestal voor een periode van 5 jaar) in het BIG-register opgenomen. Deze tijdelijke periode dient als testfase en is bedoeld om handelingen die voorheen door een ander beroep uitgevoerd werden, door de zorgverleners zelf uit te laten voeren.
Na deze testperiode volgt een evaluatie. Zorgt de registratie voor meer tevreden patiënten en een betere efficiëntie? Dan wordt deze opgenomen in het register. Het is daarom altijd goed om te controleren of jouw beroep recentelijk is toegevoegd aan de lijst. Een voorbeeld hiervan is de orthopedist. Orthoptisten kregen tijdelijk de bevoegdheid om zelfstandig bepaalde handelingen uit te voeren, zoals het voorschrijven van brillen of het uitvoeren van specifieke oogmetingen. Dit was onderdeel van een experiment om te kijken of ze artsen konden ontlasten in de oogheelkunde.
Wat zijn de voorwaarden voor een BIG-registratie?
Er worden vier eisen gesteld aan een registratie in het BIG-register:
- Je hebt een geldig diploma voor het beroep waarvoor je je wil aanmelden.
- Je spreekt en schrijft Nederlands.
- Je mag en kan het beroep zonder beperkingen uitvoeren.
- Je staat niet onder toezicht voor een lichamelijke of geestelijke kwestie.
Hoeveel kost een BIG-registratie?
De kosten voor een BIG-registratie bedragen € 85. Dit is een vast bedrag die je betaalt wanneer je je aanmeldt voor de registratie bij het BIG-register.
Zo werkt de inschrijving voor het BIG-register
Voor een succesvolle inschrijving in het BIG-register heb je een Nederlands diploma nodig van een erkende Nederlandse opleiding. Ook moet je een gewaarmerkte kopie van je diploma toe aan het aanvraagformulier. Deze is bijvoorbeeld te vinden in je DUO-account. Een andere optie is om je diploma per post op te sturen. De online aanvraag kan je regelen en indienen via onderstaande link:
Ga naar het stappenplan voor de BIG-registratie
Hoe lang is de BIG-registratie geldig?
Een BIG-registratie is maximaal 5 jaar geldig. Deze verplichte herregistratie is in het leven geroepen om de kwaliteit van de zorg hoog te houden en de registratie lijst up-to-date te houden. Na een positieve beoordeling van de aanvraag, ontvang je ook de uiterste herregistratiedatum (UHD). Daarnaast ontvang je ongeveer zes maanden voor de uiterste herregistratie datum een oproep voor herregistratie. Zo weet je zeker dat je als zorgverlener je werk kan blijven doen.
Hoe werkt de herregistratie?
Een succesvolle beoordeling van de herregistratie hangt af van een aantal voorwaarden. Zo kan je enkel herinschrijven als je genoeg werkervaring hebt opgedaan. Dit wordt bepaald aan de hand van een urennorm. Hoewel deze norm per beroep kan verschillen, geldt er een gemiddelde urennorm van 2080 uur aan werkervaring in de afgelopen 5 jaar. Dit komt neer op ongeveer 8 uur per week over een periode van 5 jaar.
Als je niet aan de urennorm voldoet kan je soms alsnog herregistreren door een positief besluit op het bekwaamheidsonderzoek of aanvullende scholing.
Kan je een BIG-registratie aanvragen zonder diploma?
Nee, dit is niet mogelijk. Voor een BIG-registratie is een diploma nodig. Hiermee wordt de kwaliteit van de zorg in Nederland gegarandeerd en wordt de bekwaamheid van de zorgverleners bewaakt. Heb je een buitenlands diploma? Dan gelden er extra regels. In sommige gevallen moet er een beroepsinhoudelijke toets gemaakt worden om aan de eisen te voldoen. Lees alles over het buitenlands diploma en de BIG-registratie.
Heb je je diploma meer dan 5 jaar geleden gehaald en wil je je nu voor het eerst registreren in het BIG-register? Dan kan dat alleen als je genoeg werkervaring hebt opgedaan. Je moet namelijk voldoen aan de urennorm dat normaal gesproken ook geldt voor herregistratie.
Maak het jezelf gemakkelijk en bespaar veel tijd
Software is dé manier om de productiviteit te verhogen. Het levert je veel tijd op en je maakt het jezelf gemakkelijk! Helemaal als startende ondernemer is deze tijd heel waardevol.
0 reacties