Home 9 Ondernemen 9 Bedrijf starten 9 Eenmanszaak oprichten

Eenmanszaak oprichten

Eenmanszaak
Auteur: Gijs

Laatst bijgewerkt: 23 april 2025 - 14:25

Leestijd: 7 minuten

Wil je een eenmanszaak oprichten? Of ben je al ondernemer en zoek je naar meer informatie? Deze rechtsvorm is populair door de eenvoudige oprichting, flexibiliteit en lage kosten. Maar wat betekent dit in de praktijk? En met welke belastingen krijg je te maken?

In dit artikel ontdek je alles over een eenmanszaak. Van inschrijving bij de KvK tot de btw, belastingen en aansprakelijkheid.

Met het gebruik van boekhoudsoftware maak je het jezelf gemakkelijk.
 

Wat is een eenmanszaak?

De eenmanszaak is één van de rechtsvormen die jij kunt kiezen voor wanneer je wilt starten met je onderneming. Bij een eenmanszaak ben jij als eigenaar de enige verantwoordelijke. Jij neemt alle beslissingen en draagt de volledige aansprakelijkheid voor wat er in je bedrijf gebeurt. De eenmanszaak is de meest gekozen ondernemingsvorm

Wat zijn de kenmerken van een eenmanszaak? 

Bij een eenmanszaak ben jij en je bedrijf juridisch hetzelfde. Dit betekent dat jij persoonlijk aansprakelijk bent voor zakelijke schulden. Dit betekent dat je privé aansprakelijk bent voor zakelijke schulden en verplichtingen. Gaat je bedrijf failliet, dan kan dit dus ook gevolgen hebben voor je persoonlijke vermogen.

Ondanks deze risico’s is de eenmanszaak erg populair bij startende ondernemers. Het oprichten is erg gemakkelijk (zonder hulp van een notaris of advocaat) en de administratie beperkt. Je schrijft je bedrijf in bij de KvK en je kunt zo van start. Ook profiteer je van fiscale voordelen, zoals bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek en startersaftrek.

Als eenmanszaak kan je gewoon personeel in dienst hebben. Zolang jij de enige eigenaar bent, blijft de rechtsvorm hetzelfde. Wil je later overstappen naar een bv? Dan kun je je eenmanszaak omzetten.

Wat is het verschil tussen zzp en een eenmanszaak?

Een eenmanszaak is een rechtsvorm, terwijl een freelancer of zzp’er een manier van werken is (zelfstandige zonder personeel).

De eenmanszaak betekenis is dus letterlijk een zaak van jou alleen. Elke zzp’er kan een eenmanszaak hebben, maar een eenmanszaak hoeft geen zzp’er te zijn. Een eenmanszaak kan namelijk ook gewoon personeel aannemen.

Het woord eenmanszaak en de zzp’er worden vaak door elkaar gehaald. Juridisch gezien is een eenmanszaak een officiële bedrijfsvorm, terwijl zelfstandige zonder personeel een ondernemerstype is.

Wat zijn de voor- en nadelen van een eenmanszaak?

Je hebt met een eenmanszaak veel voordelen maar ook een aantal nadelen. Om het iets overzichtelijker te maken hebben we de bekendste voordelen even voor jou op een rijtje gezet. 

Voordelen van een eenmanszaak

  • Een eenmanszaak is eenvoudig op te richten. Je hoeft alleen je bedrijf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Je vult een korte vragenlijst in en maakt een afspraak bij je lokale KvK.
  • Het oprichten kost in verhouding ook erg weinig. Dit komt doordat je geen advocaat of notaris nodig hebt voor een notariële akte. Je betaalt alleen de inschrijvingskosten van de KvK (€ 82,25 – 2025)
  • Je hebt een aantal fiscale voordelen. Als je een eenmanszaak hebt kun je gebruikmaken van veel belastingvoordelen en aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek of de mkb-winstvrijstelling. Hierdoor kun je als je het slim speelt in de eerste drie jaar van je bedrijf geen belasting betalen.
  • Je hebt de volledige controle – Je neemt zelf alle beslissingen en behoudt alle winst, zonder aandeelhouders of zakelijke partners.

Nadelen van een eenmanszaak

Naast de voordelen zijn er ook nadelen en risico’s waar je rekening mee moet houden:

  • Je bent privé aansprakelijk. Je bent privé aansprakelijk voor zakelijke schulden en / of eventuele tegenvallers
  • Je kunt moeilijker investeerders aantrekken. Je kan investeerders geen aandelen verkopen, waardoor ze minder gauw geneigd zullen zijn in te stappen.
  • Je hebt geen automatisch pensioen. Dit betekent dat je zelf verantwoordelijk bent voor je pensioenopbouw.
  • Je moet zelf je verzekeringen regelen. Aansprakelijkheid (wanneer je bijvoorbeeld wordt aangeklaagd) en arbeidsongeschiktheid zijn niet automatisch gedekt. Je moet hier zelf een verzekering voor nemen.
  • Risico voor je partner. Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan kan ook het vermogen van je partner worden aangesproken bij eventuele schulden. Dan is dus ook je partner financieel verantwoordelijk voor jouw onderneming.

Twijfel je tussen een eenmanszaak of bv? Een eenmanszaak is de eenvoudigste en goedkoopste manier om te starten. Wel ben je dus aansprakelijk voor de schulden met je privébezit. Een bv heeft een eigen rechtspersoon en biedt bijvoorbeeld meer bescherming van je privévermogen. Wil je weten welk bedrijfsmodel het beste bij jouw situatie past? Lees hier een uitgebreide vergelijking.

Hoe start je een eenmanszaak?

Het starten van een eenmanszaak is erg eenvoudig. De meeste startende ondernemers kiezen ook voor een eenmanszaak.

Wil jij starten met ondernemen? We leggen je in korte stappen uit waar je rekening mee moet houden:

Het oprichten van een eenmanszaak voor beginnende ondernemers

  1. Allereerst is het natuurlijk belangrijk om je goed voor te bereiden. Wij raden je aan om een ondernemingsplan te schrijven. Een ondernemingsplan helpt jou om je doelen en stappen gemakkelijk op een rij te zetten. Dit is niet alleen voor starters handig, maar ook als je eenmaal bezig bent, geeft het richting en structuur.
  2. Bedenk een naam voor je bedrijf. Zorg er voor dat deze uniek is en check of deze nog beschikbaar is bij de KvK
  3. Vervolgens moet jij je eenmanszaak inschrijven in het handelsregister van de KvK. 

    Nadat je staat ingeschreven bij KvK, krijg je direct je KvK-nummer. De KvK meldt je automatisch aan bij de Belastingdienst, waarna je binnen enkele dagen je btw-id en omzetbelastingnummer per post ontvangt. Zelf aanmelden bij de Belastingdienst is dus niet nodig.
  4. Afhankelijk van de branche die je hebt gekozen kan je (extra) vergunningen nodig hebben. Controleer daarom altijd voordat je begint welke je moet aanvragen.
  5. Open een zakelijke rekening voor jouw bedrijf. Een zakelijke rekening is niet verplicht, maar wel praktisch. Je houdt je privé- en zakelijke geld gescheiden. Dit maakt je administratie makkelijker doordat je zo meer overzicht krijgt. Daarnaast kan je de rekening eenvoudig koppelen aan een boekhoudprogramma voor extra overzicht.
  6. Regel een aansprakelijkheidsverzekering en stel voor je bedrijf de algemene voorwaarden op.

    Een aansprakelijkheidsverzekering beschermt je tegen hoge kosten als je schade veroorzaakt bij een klant. Zonder deze verzekering kan een schadeclaim grote financiële gevolgen hebben.

    Daarnaast is het slim om algemene voorwaarden op te stellen. Deze gelden voor al jouw services en klanten Hierin leg je belangrijke afspraken vast, zoals betalingen, verantwoordelijkheden en wat er gebeurt bij problemen. Dit voorkomt misverstanden en juridische gedoe.
Tools om je business naar een hoger niveau te tillen
 

De eenmanszaak en de aangifte inkomstenbelasting

Als je bent begonnen met je eenmanszaak gaan er voor jou belastingtechnisch een aantal dingen veranderen. Vanaf nu ga je omzet en kosten maken. Afhankelijk van jouw prestatie behaal je winst (of verlies).  

Wanneer je winst hebt gemaakt dan moet je daar als ondernemer inkomstenbelasting over betalen. Deze betaal je één keer per jaar. Als zelfstandige ondernemer heb je vaak nog wel een aantal belastingvoordelen. Hierdoor is het in de meeste gevallen voldoende om hiervoor een derde van je bedrijfsresultaat (winst) opzij te zetten.

Wil je helemaal zeker weten hoeveel inkomstenbelasting je moet betalen? Dan kun je hier onze handige calculator gebruiken. Bovendien vind je meer uitleg over hoe dit precies werkt voor ondernemers.

Hoe zit het met de BTW-aangifte?

Als ondernemer moet je omzetbelasting (btw) rekenen op alle producten of diensten die je verkoopt. De btw die je op deze manier ontvangt, moet je vervolgens elk kwartaal (of jaar) afdragen aan de Belastingdienst.

Het totaalbedrag dat je moet afdragen, is de optelsom van alle ontvangen btw van jouw klanten minus alle btw die jij zelf betaald hebt over je zakelijke uitgaven.

Hou daarom rekening met alle BTW die je ontvangt. Als tip kan ik je meegeven dat het wel handig is om alle ontvangen BTW op een aparte rekening te zetten. Hierdoor spaar je voor deze belastingaanslag en omdat je vaak ook kosten maakt, hou je na het betalen van die rekening geld over in deze pot. Zie dit maar als ‘automatisch’ sparen.

De KOR (Kleineondernemersregeling)

De Kleineondernemersregeling (KOR) is een vrijstelling voor de btw. Je maakt hier aanspraak op wanneer je met je eenmanzaak (of andere rechtsvorm) onder de omzetdrempel van €20.000 per jaar blijft. In dit geval krijg je vrijstelling van de omzetbelasting.

Dit betekent dat je geen btw meer in rekening hoeft te brengen aan je klanten én je hoeft ook geen btw aangift te doen. Aan de andere kant mag je dan ook geen btw meer terugvragen op je zakelijke inkopen. Je mag zelf kiezen of je mee wilt doen aan deze regeling. 

Tekenbevoegdheid en gevolmachtigen

Jij bent als eigenaar volledig tekenbevoegd. Dit betekent dat jij contracten mag ondertekenen en rechtshandelingen kan uitvoeren names jouw bedrijf. Je bent dus als eigenaar van een eenmaszaak bijvoorbeeld bevoegd om wijzigingen door te geven in het Handelsregister. Ook bent jij degene die de belastingaangiftes mag indienen namens jouw bedrijf.

Soms kan het handig zijn om iemand anders een volmacht te geven. In een volmacht kan je aangeven wat iemand wel en niet mag doen names je bedrijf. Het kan bijvoorbeeld handig zijn om je boekhouder een volmacht te geven om jouw administratie door te geven aan de belasting dienst.

Een ander voorbeeld is het volmachtigen van een betrouwbaar personeelslid om (specifieke) contracten te ondertekenen. Dit kan goed uitkomen wanner jij op dit moment afwezig bent.

Ik wil je als tip meegeven om bij de KvK jouw gevolmachtigden aan te geven. Zo kunnen zakenpartner gemakkelijk checken wie beslissingen mogen nemen namens jouw bedrijf.

Conclusie

De eenmanszaak is een erg populaire rechtsvorm voor startende ondernemers omdat je het gemakkelijk kunt oprichten. Het heeft lage kosten en veel fiscale voordelen. Je hebt zelf de volledige controle over je bedrijf en je kan direct aan de slag na je inschrijving bij de KvK.

Toch zijn er ook risico’s, zoals persoonlijke aansprakelijkheid en het ontbreken van automatische pensioenopbouw.

Maar een goede voorbereiding scheelt een hoop. Zo kan je door het schrijven van een ondernemingsplan en het regelen van verzekeringen de risico’s beperken.

Ook is het belangrijk om na te denken over de toekomst: wil je doorgroeien naar een bv of blijf je als eenmanszaak te werk gaan? Uiteindelijk is de keuze afhankelijk van je ambities, financiële situatie en jouw bereidheid om risico’s te nemen.

Veelgestelde vragen over de eenmanszaak

Wat zijn de jaarlijkse kosten van een eenmanszaak?

Kan je meerdere eenmanszaken hebben?

Wat is het verschil tussen een eenmanszaak en een zzp’er?

Hoeveel belasting betaal je als eenmanszaak?

Wat gebeurt er als mijn eenmanszaak failliet gaat?

Kan je een eenmanszaak omzetten in een bv?

Maak het jezelf gemakkelijk en bespaar veel tijd

Software is dé manier om de productiviteit te verhogen. Het levert je veel tijd op en je maakt het jezelf gemakkelijk! Helemaal als startende ondernemer is deze tijd heel waardevol.

 

Een vraag over dit onderwerp?

Heb je een vraag over dit onderwerp of wil je iets toevoegen dat nuttig kan zijn voor de volgende lezer? Laat hieronder een reactie achter en een van onze experts helpt je graag verder!

0 reacties
Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geschreven door:
Gijs
Gijs is werkzaam als tekstschrijver en online marketeer voor Hoebeginik.nl. Samen met Kaj en Chris voorziet Gijs, vanuit zijn eigen ervaring met talloze klanten, de lezers van interessante input op het gebied van ondernemen en marketing.