Met een inventarisverzekering (ook wel de ‘zakelijke inboedelverzekering’ genoemd), ben je verzekerd tegen schade aan je inventaris. Maar wat valt er onder de inventaris? Waarom kiezen ondernemers voor deze verzekering? Is deze verzekering geschikt voor jou?
Na het lezen van dit artikel heb je antwoord op deze vragen en weet je alles over de ‘Zakelijke inboedelverzekering’.
Wat is inventaris?
Onder de inventaris vallen alle spullen binnen je bedrijf die niet vastzitten aan het pand én niet bedoeld zijn voor de verkoop. Het zijn alle spullen die jij nodig hebt om je werk of bedrijf uit te voeren.
Denk hierbij aan spullen zoals je gereedschap, printer, bureau, machines, computer, magazijnstellingen en je favoriete nietmachine.
Wat is het verschil tussen inventaris, voorraad- en goederenverzekering?
Het verschil tussen de inventarisverzekering en de voorraad- of goederenverzekering is dat de inventarisverzekering bedoeld is voor de schade aan de inboedel die niet bedoeld is voor verkoop. De goederenverzekering dekt de schade aan de zakelijke inboedel die wél bedoeld is voor verkoop.
De goederen- of voorraadverzekering dekt bijvoorbeeld halffabrikaten, materialen, grondstoffen en halffabricaten die je nodig hebt voor de productie van je producten en de opgeslagen voorraad dat bedoeld is om te verkopen.
De inventarisverzekering verzekert alles wat er nodig is om deze producten te maken en alle spullen die nodig zijn voor je dienstverlening.
We geven je een concreet voorbeeld voor een fietsenwinkel:
- De goederenverzekering dekt bijvoorbeeld hier de fietsen in de showroom, fietsbanden, zadels, fietsbellen en fietslampen.
- De inventarisverzekering dekt het gereedschap, de balie, fietsbrug, verkoop rekken, het koffiezetapparaat en de fietsstallingen.
Veel verzekeraars bieden een ‘Inventaris- en goederenverzekering’ aan als combinatie tussen beiden. Bij anderen moet je ze apart verzekeren of bijverzekeren. De beide soorten verzekeringen worden vaak met elkaar gecombineerd.
Is de zakelijke inboedelverzekering geschikt voor zzp’ers?
De zakelijke inboedelverzekering is zeker geschikt voor zzp’ers. Als ondernemer heb je altijd spullen in gebruik — en daar kan natuurlijk schade aan ontstaan.
Om grote financiële gevolgen te voorkomen verzeker je daarom jouw inventaris tegen onder anderen: Brand, storm, vandalisme of diefstal.
Ook hier geven we je een concreet voorbeeld voor een zzp’er in de bouw:
Stel je hebt net die ene grote klus aangenomen en je kan volgende week beginnen; Je hebt je voorbereid, inkopen gedaan en werkbus volgeladen. Vervolgens word je de volgende dag wakker met het telefoontje dat je bus in brand staat.
Je gereedschap? Opgebrand. De schade? Die kan oplopen in de duizenden euro’s. Zonder de verzekering moet je zelf voor de kosten opdraaien. Maar een zakelijke inboedelverzekering wordt (afhankelijk van de dekking) de schade aan je gereedschap en andere inventaris vergoed.
Zo kan je sneller weer aan het werk, zonder dat je hele klusplanning in gevaar komt en inkomen stil komt te liggen. Weliswaar jammer voor het huidige aangenomen werk van deze week. Maar die grote klus van volgende week? Die kan gewoon doorgaan!
Kort gezegd is het als zzp’er ook slim om je zakelijke spullen zoals apparatuur of gereedschap goed te beschermen. Een zakelijke inboedelverzekering is dan geen luxe maar een financieel vangnet.
Wat verzeker je wel en niet met een inventaris verzekering?
Wat wel en niet verzekerd is met een inventarisverzekering hangt erg af van de verzekeraar die je kiest. Er zijn vaak wel een aantal zaken die vrijwel altijd onder de dekking vallen – en een aantal dat standaard vaak wordt uitgesloten. Wij hebben onderzoek gedaan bij een aantal verzekeraars en hebben ze voor jou op een rijtje gezet:
Let op: De dekking van een inventarisverzekering kan per verzekeraar en polis verschillen. Deze tabel geeft een algemeen overzicht van veelvoorkomende situaties. Er kunnen uitzonderingen gelden. Controleer daarom altijd de polisvoorwaarden of vraag advies aan een onafhankelijke verzekeringsadviseur om te weten wat er in jouw specifieke situatie wel of niet gedekt is.
Wat kost een inventarisverzekering?
De kosten van een inventarisverzekering lopen sterk uiteen. Hoeveel je betaalt, hangt af van factoren zoals:
- De dekking die je kiest
- De waarde van je inventaris
- De branche waarin je werkt
- De locatie van je bedrijf
- De bouwaard van het pand waarin je inventaris ligt
Veelgestelde vragen
Is een inventarisverzekering verplicht?
Een inventarisverzekering is niet verplicht.
Ben je met een inventarisverzekering verzekerd tegen waterschade?
Vaak ben je met een inventarisverzekering wel verzekerd tegen waterschade maar dit hangt echter afhankelijk van de gekozen dekking en de oorzaak van de waterschade. (Check daarom goed je polisvoorwaarden.)
Heb je ook een inboedelverzekering voor kantoor nodig?
Ja, als je een kantoor hebt, is het slim om een inboedelverzekering af te sluiten. De verzekering vergoedt schade aan spullen in je kantoor zoals: bureaus, stoelen, computers of printers. Dit geldt voor bijvoorbeeld aan schade door brand, inbraak of een lekkage.
Welke waarde is verzekerd met de inventarisverzekering?
Als je het goed doet verzeker je de nieuwwaarde van je inventaris. Dus het bedrag wat je kwijt zal zijn als jij je gehele inventaris in één keer opnieuw moeten inkopen (van dezelfde soort, kwaliteit en capaciteit). Dit is niet de boekwaarde in je boekhouding.
Sommige verzekeraars rekenen voor erg verouderde producten alsnog de dagwaarde, lees daarom altijd goed je polis van je inventarisverzekering door.
Software is dé manier om de productiviteit te verhogen. Het levert je veel tijd op en je maakt het jezelf gemakkelijk! Helemaal als startende ondernemer is deze tijd heel waardevol.
0 reacties