Ondernemend gedrag, ondernemende vaardigheden & voorbeelden

Leestijd: 5 minuten

Ondernemend gedrag zie je terug in de meeste ondernemers (logisch), maar ook bij mensen die (nog) geen eigen bedrijf hebben. Managers of anderen in een leidinggevende positie vertonen ook tekenen van ondernemende vaardigheden. 

In dit artikel behandelen we ondernemend gedrag en gaan we in op de ondernemende houding die ondernemers onderscheidt van andere mensen. We geven je de ondernemend gedrag betekenis & definitie en hopen je op het spoor te zetten van je eigen ondernemende eigenschappen.

Wat is ondernemend gedrag?

Ondernemend gedrag is een manier waarop mensen zich gedragen in bepaalde situaties dat vaak gekenmerkt wordt met ondernemende eigenschappen waaronder leiderschap, initiatief, optimisme en een goede tolerantie voor risico. 

Dit ondernemend gedrag zien we vaak terug bij mensen met een eigen bedrijf, omdat de kenmerken zich goed lenen voor veel verantwoordelijkheid. Dit betekent overigens ook dat mensen zonder een eigen bedrijf dit ondernemend gedrag kunnen vertonen.

Een verantwoordelijke binnen een (groot) bedrijf vertoont dezelfde ondernemende vaardigheden als ondernemers. Er is veel onderzoek gedaan naar ondernemend gedrag en hierin zijn een aantal thema’s te herkennen:

 • Hoe mensen omgaan met hun omgeving (personeel, collega’s)
 • Persoonlijke karaktereigenschappen
 • Kritisch en creatief denken
 • Kennis en praktische vaardigheden

Ondernemend gedrag definitie

Ondernemend gedrag wordt onder andere gekenmerkt door verantwoordelijkheid, zelfstandigheid, initiatiefrijk, creativiteit, zelfreflectie, een lerende houding en een hands-on mentaliteit ofwel het ‘gewoon’ doen en doorzetten. Een eenduidige ondernemend gedrag betekenis is er niet en iedereen vindt andere factoren belangrijk als ondernemer. 

Voor mij zit het grote verschil in intrinsiek gemotiveerd zijn om iets te doen zonder dat anderen iets van je vragen of afhankelijk zijn van de input van anderen voordat er iets gebeurt.

Ondernemend gedrag voorbeelden

Ondernemend gedrag kan zoals ik net al zei veel verschillende kenmerken omvatten. In de basis zie je dit dus veel terug bij (zelfstandige) ondernemers of mensen binnen een bedrijf met vergelijkbare taken en verantwoordelijkheden:

 • Technische kennis van zaken
 • Management skills
 • Communicatie en luisteren
 • Goed contact met klanten
 • Weten van de financiële situatie
 • Analytisch denken
 • Denken in oplossingen
 • Kritisch denken
 • Strategisch denken en plannen
 • Goed met het management van tijd
 • Zelfdiscipline
 • Marketing, branding en netwerken

Er zijn nog veel meer ondernemend gedrag voorbeelden op te noemen, maar ik denk dat we hiermee wel de belangrijkste op een rij gezet hebben. Je vindt hier de beste communicatie boeken. Herken jij jezelf in deze eigenschappen van een ondernemer?

Ondernemend gedrag voorbeelden uit de praktijk

 • Je zegt nee tegen een weekend in de kroeg omdat je met jezelf een doel hebt afgesproken om x-aantal klussen te doen in de week en dit is nog niet klaar in het weekend
 • Actief vraag je aan je leidinggevende of je nog kunt helpen met het maken van de planning en voorbereiding voor de grote opdracht deze week
 • Voor je bedrijf stel je duidelijke SMART doelstellingen op en werkt deze uit in kleine taken en gaat hier vervolgens mee aan de slag
 • Je werkt strategisch en analytisch. Bijvoorbeeld door het gebruik van benchmarking probeer je een voordeel te krijgen op je concurrenten
 • Je hebt ambities in het leven en bent niet tevreden met de plek waar je nu bent. Daarvoor werk je hard om je positie te verbeteren en kijkt hiervoor niet naar anderen
 • Ook bij tegenslagen, bijvoorbeeld door het wegvallen van klanten, pak je door en zoek je naar mogelijkheden om de situatie te verbeteren

Ondernemende houding

Een ondernemende houding is, als je het mij vraagt, het grote verschil tussen intrinsieke motivatie en motivatie van buitenaf. Een ondernemer wacht niet op de opdracht van iemand anders voordat er gewerkt wordt. Met een ondernemende houding en voldoende ondernemende vaardigheden zoek je zelf uit wat er moet gebeuren en ga je daar direct mee aan de slag.

Iedereen kan soms deze vaardigheden laten zien, maar een echte ondernemende houding op de lange termijn wordt snel duidelijk als het gaat om zaken die je eigenlijk niet leuk vindt. 

In mijn geval bijvoorbeeld zit ik zelf niet zo te springen om de boekhouding. Hiervoor heb ik een boekhouder in de arm genomen, maar doe hiervoor zelf nog wel de standaard zaken. 

Je kunt er erbij neerleggen of zoeken naar oplossingen. Voor mij is een zzp boekhoudprogramma de oplossing geweest in dit voorbeeld. Hiermee bespaar ik veel tijd en kom zo ook het ‘vervelende’ klusje door. Meer informatie daarover lees je hier.

Hetzelfde geldt voor het schrijven van nieuwe artikelen, het doen van onderzoek naar nieuwe kansen en wat er ook maar nodig is om je bedrijf te laten groeien. Een ondernemer hoef je niet te vertellen wat er moet gebeuren, die gaat zelf op zoek naar de opties en hier vervolgens mee aan de slag.

Iemand zonder ondernemende houding is vaak afwachtend naar mijn idee. Zeker capabel om werk uit te voeren, maar niet intrinsiek gemotiveerd om het ook daadwerkelijk te doen als je daar even geen zin in hebt. 

Hoe langer je ondernemend gedrag laat zien en dit vol weet te houden, hoe succesvoller je kunt worden in wat je ook doet. Dat geldt voor een ondernemer, maar zeker ook voor mensen binnen een bedrijf. Wie denk je dat een baas liever een promotie geeft? 

Iemand die zijn of haar werk goed uitvoert als ze daar de opdracht voor krijgen of iemand die zelf uitzoekt wat er nodig is en daar al mee aan de slag gaat voordat de leidinggevende ook maar iets hoeft te zeggen?

Ondernemende eigenschappen

Er zijn talloze eigenschappen van een ondernemer die het verschil maken tussen succesvol en niet-succesvol. Hieronder vind je een competentie ondernemerschap lijst met een aantal van de kenmerken waarvan ik denk dat ze jou tot een succesvolle ondernemer en werknemer kunnen maken:

 • Het nemen van initiatief

Je zoekt uit jezelf naar zaken die je kunt doen om je bedrijfsvoering te verbeteren en voert dit vervolgens ook zelf uit. Je hebt geen leiding of duwtje in de rug nodig.

 • Zelfstandig

Het staat niet voor niets in de afkorting voor zzp’er, zelfstandig ondernemer. Je hebt niemand nodig om je werk te doen, je maakt een eigen schema en houdt jezelf hier vervolgens ook aan. Ook als dat betekent dat er iets in het weekend moet gebeuren of als je even geen zin hebt. Wat moet dat moet (van jezelf).

 • Resultaatgericht

Je stelt voor jezelf doelen op en weet precies waarvoor jij aan het werk bent. Je verspilt geen tijd op social media tijdens kantooruren, want dit brengt je niet dichter in de buurt van jouw doel.

 • Discipline

Hoe vervelend je het werk soms ook vindt, je hebt de discipline om van A naar B te gaan. Of dit nu betekent dat je in het weekend moet werken of jezelf om 6 uur ‘s Ochtends aan je haren uit bed moet slepen. Jij bepaalt een route en hebt vervolgens van niemand motivatie nodig om deze route ook te volgen. Niet even, maar voor altijd.

 • Veerkracht

In het leven gaat niet altijd alles goed. Sterker nog, er gaat vaak iets mis, helemaal met je eigen bedrijf. Door deze tegenslagen te verwerken en naast je neer te leggen kom je er aan het einde van de rit sterker uit. 

Conclusie

Ondernemend zijn kan eigenlijk niet zonder ondernemend gedrag. Dit gedrag zorgt ervoor dat je zelfstandig keuzes maakt, deze keuzes kunt opvolgen door je intrinsieke motivatie en ambities en hierdoor je doelen bereikt. Ondernemende eigenschappen zitten in ons allemaal, al zal de een ernaar handelen en de ander niet.

Hopelijk heb ik je antwoord kunnen geven op de vraag wat is ondernemend gedrag en ben je er voor jezelf achter gekomen of jij een ondernemende houding hebt. Heb jij ondernemend gedrag en handel je er ook naar? Laat het ons weten!


Top 5 boekhoudprogramma's

 • e-Boekhouden.nl - Voor starters / ZZP & 15 maanden gratis (best getest)
 • Ficsus.nl - Boekhoudpakkeet voor ZZP’ers
 • MoneyMonk - Boekhouden voor Freelancers & zzp-dienstverleners
 • AFAS SB+ - Slim boekhouden & complete oplossing
 • Visma - Makkelijk onlinen boekhouden voor ZZP’ers

.
Kaj & Chris Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Op hoebeginik.nl schrijven we over onze ervaringen met het ondernemen, online marketing (webshops, affiliate marketing & consultancy) en investeren. Kaj de organische kant (SEO) en Chris doet de advertentiekant (SEA). Kunnen wij je helpen? Dan lees je hier meer over SEA uitbesteden en hier meer over SEO uitbesteden. We komen graag met je in contact!

Plaats een reactie

Boekhouden als een PRO 🚀Bespaar tijd & geld en maak het jezelf gemakkelijk!

Boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Probeer een gratis boekhoudprogramma en bespaar jezelf veel tijd.