Home » Ondernemen » Ondernemersaftrek, korting voor belasting aangifte ondernemers

Ondernemersaftrek, korting voor belasting aangifte ondernemers

Leestijd: 3 minuten

Belasting voor ondernemers is natuurlijk een grote ‘kostenpost’. We zijn zelf verantwoordelijk om dit aan het einde van het jaar af te dragen. Door slim om te gaan met je financiën en gebruik te maken van de ondernemersaftrek wordt je rekening van de Belastingdienst duizenden euro’s lager ieder jaar.

We vertellen je in dit artikel daarom alles over de ondernemersaftrek en de verschillende aftrekposten die hieronder vallen. Deze aftrek voor ondernemers is heel interessant en kun je wel zien als ondernemerskorting. Hoeveel profiteer jij van de ondernemersaftrek?

Wat is ondernemersaftrek?

De ondernemersaftrek is een verzameling van aftrekposten waar ondernemers gebruik van mogen maken. Er vallen verschillende posten onder deze ondernemersaftrek en alles bij elkaar opgeteld kan dit je VEEL geld besparen.

De ondernemersaftrek mag je van de winst van je bedrijf halen. Je krijgt dus niet direct geld, maar je winst wordt lager waardoor je minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. De volgende aftrekposten vallen onder de ondernemersaftrek:

  • Zelfstandigenaftrek. Deze aftrekpost is bedoeld voor ondernemers als beloning voor het lopen van risico bij de bedrijfsvoering. De ondernemers aftrek wordt op het moment afgebouwd, maar tot 2027 kunnen we hier nog van profiteren als je aan enkele voorwaarden voldoet.
  • Startersaftrek. De startersaftrek is een verhoging van de zelfstandigenaftrek die je drie keer van de eerste vijf jaar dat je aan het ondernemen bent mag gebruiken.
  • Startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid. Bij deze aftrekpost gelden dezelfde bedragen, maar wordt rekening gehouden met een lager urencriterium van 800 uur. Hier gaan we verderop in dit artikel dieper op in.
  • Aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk. Hierbij krijg je voordelen voor het doen van Research & Development voor je bedrijf.
  • Meewerkaftrek. De meewerkaftrek geldt wanneer je partner meewerkt binnen het bedrijf en hiervoor een vergoeding ontvangt die niet meer is dan €5000.
  • Stakingsaftrek. Als een bedrijf verkocht wordt dient hierover belasting afgedragen te worden. Je dient dit te betalen over de stakingswinst en de stakingsaftrek wordt van dit bedrag afgehaald. Je hebt hier slechts één keer in je leven recht op.

Ondernemersaftrek 2023, wat zijn de voorwaarden?

De voorwaarden van de ondernemersaftrek zijn duidelijk. Je dient namelijk een ondernemer te zijn voor de Belastingdienst en te voldoen aan het urencriterium. Een ‘echte’ ondernemer dus en niet iemand die het er zomaar bij doet.

De ondernemersaftrek gaat over serieuze bedragen en daarom geldt het enkel voor ondernemingen die winst maken. De ondernemer dient het grootste gedeelte van de tijd met het bedrijf bezig te zijn, een minimum van 1225 uur (urencriterium).

Je kunt hier de OndernemersCheck doen om te controleren of je door de Belastingdienst als volwaardig gezien wordt. Als vuistregel kun je aanhouden dat wanneer jij winst maakt met je bedrijf, je eigen dagen in mag delen inclusief de werkzaamheden die je moet uitvoeren en het grootste gedeelte van de tijd met je bedrijf bezig bent je een ondernemer bent.

Hoe hoog is de ondernemersaftrek 2023?

De bedragen van de ondernemersaftrek veranderen ieder jaar. Om een voorbeeld te noemen wordt de zelfstandigenaftrek op dit moment afgebouwd. Het is daarom goed om de bedragen in de gaten te houden. Hieronder een overzicht van de maximum bedragen van de ondernemersaftrek 2023.

Ondernemersaftrek 2023
Maximum bedragVoorwaarden
Zelfstandigenaftrek€ 5.030Ondernemer voor de belastindienst + urencriterium
Startersaftrek€ 2.123Zelfstandigenaftrek + afgelopen 5 jaar minimaal 1 jaar geen ondernemer
Startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid€ 4000 – € 12000Arbeidsongeschikt, verlaagd urencriterium
Aftrek voor speur- en ontwikkelingswerkAftrek kosten R&DMinimaal 500 uur aan erkend speur- en ontwikkelingswerk, verklaring van RVO.nl
Meewerkaftrek0 – 4% van winstBeloning minder dan € 5000 + minimaal 525 uur meewerken
Stakingsaftrek€ 3.630Staking van de onderneming

Conclusie

Het kan heel lucratief zijn om de ondernemersaftrek eens door te nemen en te controleren of je aan alle voorwaarden voldoet. Voor iedere situatie is wel een aftrekpost te vinden, zelfs bij arbeidsongeschiktheid.

De optelsom van de ondernemersaftrek bespaart je veel geld. De bedragen van deze aftrek worden van de winst afgehaald. Over de nieuwe, verlaagde winst betaal je dus minder belasting. Dit kan duizenden euro’s per jaar besparen. Heb jij recht op de ondernemersaftrek?

Meest recente update: oktober 23, 2023 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie