Home » Economisch nieuws » Onderzoek: woningen door klimaatrisico mogelijk fors minder waard

Onderzoek: woningen door klimaatrisico mogelijk fors minder waard

Leestijd: < 1 minuut

Calcasa, een marktonderzoeker, waarschuwt dat klimaatrisico’s de waarde van Nederlandse woningen aanzienlijk kunnen verminderen, mogelijk tot wel 325 miljard euro. Tot op heden werd de waarde van een woning voornamelijk bepaald door de conventionele factoren zoals vraag en aanbod, locatie en omvang. Echter, het recente onderzoek van Calcasa benadrukt de potentiële impact van natuurrampen op huizenprijzen.

Overstromingsrisico en Waardevermindering

Nederland, met ongeveer 8,2 miljoen woningen gewaardeerd op circa 3,3 biljoen euro, staat vooral bekend om zijn geografische ligging, waarbij een groot deel van het land onder zeeniveau ligt.

De toezichthouder AFM heeft reeds gewaarschuwd voor de risico’s die klimaatverandering met zich meebrengt, zoals overstromingen en stijgende zeespiegels. Calcasa stelt dat meer dan de helft van de Nederlandse woningen, met een waarde van bijna 1,7 biljoen euro, momenteel blootstaat aan overstromingsrisico.

Wateroverlast en Schade

Naast overstromingen brengt klimaatverandering ook een verhoogd risico op wateroverlast door hevige regenbuien met zich mee. Dit risico bedreigt meer dan 3 miljoen woningen, met een gezamenlijke waarde van ruim 1,2 biljoen euro.

Specifieke Stedelijke Risico’s

In stedelijke gebieden zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, liggen de potentiële waardeverliezen door klimaatrisico’s zeer hoog.

Amsterdam zou een waardeverlies van bijna 22 miljard euro kunnen zien, terwijl Rotterdam en Den Haag respectievelijk risico lopen op een waardeverlies van ruim 10 miljard en bijna 8,5 miljard euro. Utrecht zou zelfs nog gevoeliger kunnen zijn voor deze risico’s, met een mogelijk waardeverlies van meer dan 11 miljard euro.

Deze bevindingen benadrukken het belang van klimaatrisico’s in de waardebepaling van onroerend goed, iets wat in de toekomst wellicht nog prominenter in overweging genomen zal moeten worden.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie