Word je ontslagen door je werkgever? Dan heb je bijna altijd recht op ontslagvergoeding, ook wel bekend als transitievergoeding. Omdat dit een vergoeding is uit arbeid wordt dit helaas wel belast. In dit artikel leggen we uit wat de vergoeding precies inhoudt, hoe de belasting hierop werkt en hoe je de belastingdruk kan verlagen.
Wat is ontslagvergoeding?
Ontslagvergoeding, ook wel bekend als transitievergoeding, is de minimale wettelijke vergoeding dien je krijgt als je ontslagen wordt door je werkgever. Deze vergoeding helpt je om de periode te overbruggen waarin je op zoek gaat naar een nieuwe baan. Je hebt alleen recht op deze vergoeding als er geen dringende reden is voor je ontslag. Als je zelf ontslag neemt, heb je bijna nooit recht op deze vergoeding.
De maximale vergoeding in 2024 is € 94.000 bruto. Verdien je meer dan dit? Dan geldt één bruto jaarsalaris.
Hoeveel belasting over transitievergoeding?
Aangezien de transitievergoeding inkomen is uit arbeid dat je hebt verricht, wordt hier belasting over geheven in box 1. Het wordt dus gezien als regulier loon. De vergoeding wordt altijd bruto uitgekeerd. Op de ontvangen bruto vergoeding moet jouw werkgever loonheffing en premies volksverzekering inhouden.
Hoeveel belasting je precies betaalt, hangt af van het inkomen dat je verdient. De vergoeding wordt namelijk bij alle andere inkomsten die je hebt. Dit samen vormt het belastbaar inkomen en dit verschilt uiteraard per persoon. In 2024 zijn er twee belastingschijven voor de inkomstenbelasting.
De eerste schijf, rekent een percentage van 36,97% tot een inkomen van € 73.031
De tweede schijf rekent een percentage van 49,50% over het bedrag dat daarboven komt.
Aan de hand van deze schijven kan je voor jezelf uitrekenen hoeveel inkomstenbelasting je zal moeten betalen.
Hoe je de middelingsregeling kan inzetten
Door de optelsom van de vergoeding en de andere inkomstenbronnen, kan je ineens een behoorlijk wat belasting moeten betalen. Om deze belasting wat te spreiden kan je daarom gebruik maken van de middelingsregeling.
Dit is een regeling van de Belastingdienst die in het leven is geroepen om mensen met een wisselend inkomen tegemoet te komen. Door deze regeling mag je van je inkomen van de afgelopen drie jaar het gemiddelde inkomen berekenen. Zo betaal je per saldo minder belasting. Dit kan voordeliger werken als je ineens een hoger inkomen hebt door de transitievergoeding.
Klopt het dat de regeling is afgeschaft?
Als je het hebt over de middelingsregeling dan heb je gelijk. De middelingsregeling is vervallen per 1 januari 2023. De laatste periode waarover je kunt middelen is 2022, 2023 en 2024.