Home » Economisch nieuws » Consumentenbond: onveilige producten verkoopbaar bij Amazon en Bol

Consumentenbond: onveilige producten verkoopbaar bij Amazon en Bol

Leestijd: < 1 minuut

Via bol.com en amazon.nl kunnen nog steeds makkelijk onveilige producten worden verkocht. Dat meldt de Consumentenbond na onderzoek om te zien hoe goed de verkoopplatforms het aanbod van externe verkopers controleren.

Bij beide webshops kunnen derde partijen ook producten aanbieden. Maar bol.com en amazon.nl lijken daarop onvoldoende toezicht uit te oefenen, constateren onderzoekers van de Consumentenbond. Zij boden voor hun onderzoek zelf negen artikelen aan die al Europees geregistreerd stonden als gevaarlijk.

Het gaat bijvoorbeeld om een brandgevaarlijke mobiele airco, een kinderschommel die als onveilig is bestempeld en een bouwlamp waarvan bekend is dat die niet deugt en gevaarlijk kan zijn. Zeven van de betreffende producten konden uiteindelijk gewoon op bol.com worden aangeboden. Bij amazon.nl kwamen acht producten door de controle.

Controles omzeild

Volgens de Consumentenbond wisten de onderzoekers de controles met simpele trucs te omzeilen. Ze veranderden bijvoorbeeld bepaalde productcodes. “Het is schrikbarend dat het zo simpel is om de controlesystemen van deze grote verkoopplatforms om de tuin te leiden”, zegt Consumentenbond-directeur Sandra Molenaar. “We zijn vooral geschrokken van het feit dat producten die geregistreerd staan als gevaarlijk, zo makkelijk op die websites terechtkomen. Dat roept om actie. De controle moet sterk verbeteren.”

Bol.com benadrukt in een reactie 52.000 lokale verkooppartners te hebben. “De kwaliteit van de artikelen is het bestaansrecht van ons platform en een team van tientallen mensen werkt hier dagelijks aan. Bewust “fout” assortiment online plaatsen, zoals door de Consumentenbond als test uitgezet, is niet de regel”, zegt een woordvoerster. “Wij gaan uit van vertrouwen in onze samenwerking met lokale verkooppartners.”

Concurrenten

Ook bijvoorbeeld blokker.nl en zalando.nl werden door de Consumentenbond onderzocht. Daar lukte het de onderzoekers niet om foute koopwaar aan te bieden. De producten werden er om uiteenlopende redenen niet geaccepteerd.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie