Home » Economisch nieuws » Ook ondernemersorganisaties waarschuwen voor loon-prijsspiraal

Ook ondernemersorganisaties waarschuwen voor loon-prijsspiraal

Leestijd: < 1 minuut

Ook VNO-NCW en MKB-Nederland waarschuwen voor de gevaren van een zogeheten loon-prijsspiraal als gevolg van de hoge looneisen van vakbonden bij cao-onderhandelingen. Daarbij leiden hogere lonen tot hogere prijzen, die vervolgens weer leiden tot hogere looneisen.

“Daar wordt niemand beter van, het is zorgwekkend”, aldus de ondernemersorganisaties. Onlangs waarschuwde Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB), al voor een dreigende loon-prijsspiraal. Om de inflatie in zo’n situatie tegen te gaan, moet de rente volgens hem dusdanig verhoogd worden dat de economie in een recessie kan belanden.

“Waar de lonen omhoog kúnnen, moet dat ook gebeuren. Het vraagt echter een zorgvuldige balans. Steeds hogere loonstijgingen komen immers ook weer terecht in hogere prijzen. Bedrijven moeten kostenstijgingen doorberekenen om te kunnen blijven investeren in de toekomst”, stelt VNO-NCW.

Graaiflatie

De ondernemers wijzen erop dat de cao-loonstijgingen nu al rond de 7,5 procent liggen. “En daarboven worden veel eenmalige/extra beloningen verstrekt.”

Uit een recent onderzoek van de Rabobank over ‘graaiflatie’ blijkt dat bedrijven hun verkoopprijzen meer hebben verhoogd dan minimaal noodzakelijk zou zijn om hun winstmarge op peil te houden. “In het publieke debat wordt de suggestie gewekt dat ondernemers misbruik zouden maken van de situatie door prijzen meer te verhogen dan nodig”, aldus de ondernemers. Dat klopt volgens hen echter niet.

Coronaperiode

Volgens VNO-NCW hebben werkgevers ook een rol om de inflatie te beteugelen, net als de vakbonden, door niet onnodig de prijzen te verhogen. De ondernemers wijzen er verder op dat hogere winsten niet per se het gevolg zijn van meer marge. “Zo zien we bij sommige grote bedrijven de winsten wel toenemen, maar de marges juist dalen. In diverse sectoren verwerken bedrijven ook nog de gevolgen van de coronaperiode en verder wordt soms extra winst gemaakt door de eenmalige verkoop van dochterbedrijven.”

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.


Top 5 boekhoudprogramma's


Wat te doen met je geld?

    Investeren met goud - Beleggen in fysiek goud, zilver of platina. Maak kans op een GRATIS gram goud bij aankoop van €100!

    Investeren in bitcoin - Steek je geld in Bitcoin of andere cryptocurrency. Handel de eerste €1000 ZONDER kosten!


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie