Home » Economisch nieuws » Opmerkelijke Stijging Gemeentelijke Woonlasten: VEH onthult de Grote Verschillen voor 2024

Opmerkelijke Stijging Gemeentelijke Woonlasten: VEH onthult de Grote Verschillen voor 2024

Leestijd: < 1 minuut

Woningbezitters in Nederland kunnen zich opmaken voor een gemiddelde toename van gemeentelijke woonlasten tot 938 euro in 2024, een stijging van 51 euro vergeleken met dit jaar. Dit blijkt uit een recent onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH) naar de woonlasten in 110 Nederlandse gemeenten.

Interessant is de ontdekking van aanzienlijke regionale verschillen. De onroerendezaakbelasting (ozb) laat volgend jaar een gemiddelde stijging van 5,5 procent zien, wat hoger is dan de toename in het voorgaande jaar. In Renkum, een Gelderse gemeente, spant de ozb de kroon met een verhoging van maar liefst 23 procent.

Dit betekent dat woningeigenaren daar gemiddeld 90 euro meer betalen dan in het huidige jaar. Tegelijkertijd zien we in negen van de onderzochte gemeenten een daling van de ozb, met Zoetermeer als uitschieter waar de ozb met gemiddeld 26 euro daalt.

Naast de ozb zijn er ook stijgingen in afvalstoffen- en rioolheffingen. Volgens VEH stijgen deze kosten in 2024 respectievelijk met gemiddeld 6 procent en 4,5 procent. Rijswijk blijkt de duurste gemeente te zijn voor de afvalstoffenheffing met 533 euro, terwijl Nederweert de laagste heffing heeft van 151 euro. Opmerkelijk is de daling van 45 procent in de afvalstoffenheffing in Nederweert.

Voor wat betreft de rioolheffing, is Gouda de gemeente met de hoogste kosten: 530 euro. Daarentegen betalen huiseigenaren in Koggenland, Noord-Holland, slechts 102 euro. VEH wijst erop dat lokale factoren een belangrijke rol spelen in de vaststelling van deze heffingen.

Deze bevindingen van VEH werpen licht op de variërende kosten die huiseigenaren kunnen verwachten in verschillende delen van Nederland, met een algemene trend van stijgende gemeentelijke woonlasten in 2024.

Meest recente update: december 18, 2023 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie