Verstuur je artikelen naar klanten? Dan ontkom je eigenlijk niet aan de pakbon. Het is belangrijk om deze mee te sturen, zodat je klanten goed kan informeren. Wij leggen je in dit artikel uit wat een pakbon precies is en hoe je een pakbon kan maken.
Wat is een pakbon?
Een pakbon is een geprint of digitaal document dat je per e-mail of met het product meestuurt naar de klant. Dit wordt ook wel een leveringsbon genoemd. Op dit document staat allerlei informatie over de bestelling, zoals de naam van het product, het aantal stuks en de prijs. Het is niet verplicht om een pakbon mee te sturen, maar het is wel aan te raden.
De klant kan hierdoor namelijk makkelijk zien of de volledige bestelling correct binnen is gekomen. Daarnaast kan jij bij het samenstellen van de bestelling dubbel checken of alle bestelde producten in de doos zitten. Zo voorkom je vervelende misverstanden en zorg je voor een goede klantervaring.
Wat staat er op een pakbon?
In tegenstelling tot bijvoorbeeld een factuur, heeft een pakbon geen wettelijk verplichte onderdelen. Er zijn echter wel een paar gegevens die handig zijn om te vermelden. Een goede pakbon bevat de volgende onderdelen:
- De contactgegevens van jouw (de verkoper)
- De contactgegevens van de klant, naam en afleveradres
- Verzenddatum
- Omschrijving van de inhoud van het pakket
- Aantal geleverde artikelen met productnummers, stuksprijs en totaalprijs
- Retourneermogelijkheden / voorwaarden
💡Tip: wist je dat je met een boekhoudprogramma jouw pakbon volledig in je eigen huisstijl kan inrichten? Bekijk hier je mogelijkheden!
Een pakbon voorbeeld
Is een pakbon verplicht?
Nee, het is niet verplicht om een pakbon te sturen. Het is vooral handig voor de klant, hij of zij kan hierdoor namelijk snel zien of het bestelde, overeenkomt met hetgeen wat geleverd is. Ook is het een mooie manier om jouw klant nogmaals te bedanken voor de bestelling en om eventuele vragen over bijvoorbeeld het retourproces weg te nemen.
Zo kan je eenvoudig een pakbon maken
Een pakbon is eenvoudig op te stellen in bijvoorbeeld Word of Excel. Dit hebben wij zelf ook gedaan toen we begonnen met het versturen van producten. Maar wij merkten echter al snel dat het veel werk was om steeds weer de pakbonnen aan te passen, apart op te slaan en vervolgens naar een klant te sturen. Dit was veel werk en foutgevoelig.
Om dit te voorkomen zijn wij daarom al snel overgestapt naar een boekhoudprogramma. Hiermee maken we met één druk op de knop een pakbon en versturen we deze zo naar de klant. Dit scheelt tijd en voorkomt fouten. Daarnaast gebruiken we dit programma voor het opstellen van facturen, offertes en handige financiële overzichten.
Wil jij ook eenvoudig en foutloos al je administratieve documenten opstellen? Vergelijk dan hier de beste boekhoudprogramma’s en ga direct aan de slag!
0 reacties