Home » Economisch nieuws » Pas begin volgend jaar duidelijkheid over verbod wegwerpbekers

Pas begin volgend jaar duidelijkheid over verbod wegwerpbekers

Leestijd: < 1 minuut

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) komt pas in de loop van volgende maand met een plan van aanpak voor de handhaving van het verbod op wegwerpbekers. Het verbod wordt weliswaar al op 1 januari van kracht, maar de inspectie wil de wet en de gevolgen daarvan eerst bestuderen.

Bedrijven en instellingen mogen vanaf 1 januari 2024 geen wegwerpbekers meer gebruiken die plastic bevatten. Op de wet kwam de laatste maanden veel kritiek uit de Tweede Kamer. Demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) gaf de inspectie daarom onlangs opdracht voorlopig tijdelijk niet te handhaven op sommige onderdelen van de nieuwe wet. De inspectie wacht nu op een brief waarin het ministerie laat weten hoe de handhaving moet worden aangepast.

Bedrijven zullen ergens in de loop van januari te horen krijgen waar ze aan toe zijn, verzekert een woordvoerder van de inspectie. “Als de brief van de minister binnen is, gaan we die eerst bestuderen. Daarna volgt een zogenoemde uitvoeringstoets waarbij naar de handhaafbaarheid, uitvoerbaarheid en fraudebestendigheid, wordt gekeken. Samen met het ministerie zullen we vervolgens aan de sector uitleg geven over de handhaving.”

De inspectie was tot dusver erg kritisch op de nieuwe regelgeving. Onder meer door het enorme aantal locaties dat onder het toezicht valt. De regelgeving is bovendien zeer ingewikkeld. Een woordvoerder van staatssecretaris Heijnen laat weten dat de naleving van de nieuwe wetgeving nog wel enige tijd zal vergen: “Het zal nog wel even duren voordat alle mensen hieraan gewend zijn.”

Meest recente update: december 29, 2023 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie