Home » Economisch nieuws » Peiling: meeste Duitsers niet eens met stilleggen kerncentrales

Peiling: meeste Duitsers niet eens met stilleggen kerncentrales

Leestijd: < 1 minuut

Een meerderheid van de Duitse bevolking is het niet eens met het besluit van de overheid om de laatste kerncentrales in Duitsland vanaf volgende week stil te leggen. Dat komt naar voren uit een peiling die de krant Bild am Sonntag heeft laten doen. Vanaf komende zaterdag moeten de laatste drie operationele kernreactoren in Duitsland uitgezet worden.

Het was eigenlijk de bedoeling dat de drie reactoren al eind vorig jaar offline zouden gaan, maar vanwege de energiecrisis door de oorlog in Oekraïne stelde de regering van bondskanselier Olaf Scholz dit uit tot 15 april. Maar een kleine meerderheid van 52 procent in de peiling van Bild is het daar dus niet mee eens. Van de ondervraagden was 37 procent wel voorstander en de rest had geen mening.

Door de oorlog in Oekraïne en de sterk gedaalde gasleveringen uit Rusland schoten de energieprijzen vorig jaar hard omhoog en waren er zelfs zorgen over gastekorten in de winter. De kerncentrales hielpen met voldoende stroomvoorziening aan huishoudens en bedrijven. Critici zeggen dat Duitsland met het besluit om volledig van kernenergie af te stappen de rug toekeert naar een betrouwbare en betaalbare manier van energievoorziening.

CDU ook ontevreden

Friedrich Merz, de leider van oppositiepartij CDU, zegt dat in het buitenland er maar weinig begrip is voor het feit dat Duitsland afstapt van kernenergie, gezien de grote onzekerheid op de energiemarkt. Ook wijst hij erop dat wel meer gebruikt wordt gemaakt van steenkolencentrales die juist uitstoot veroorzaken.

Merz stelt dat Duitsland energietekorten afgelopen winter wist te voorkomen door veel te besparen en dankzij de milde temperaturen. Er is echter een gebrek aan productiecapaciteit voor stroom in Duitsland, aldus de oppositieleider.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie