Home » Marketing » Wat is een permalink? De permalink betekenis & voorbeelden

Wat is een permalink? De permalink betekenis & voorbeelden

Leestijd: 4 minuten

We gaan het in dit artikel hebben over de permalink. De structuur van je website is namelijk heel belangrijk om op orde te hebben voor zoekmachine optimalisatie. Permalinks zijn hier een belangrijk onderdeel van.

We gaan het hebben over de permalink betekenis, hoe je de permalinks kunt instellen op WordPress en wat de best-practise is voor SEO. Dit is goed om te weten, want hoe eerder je dit op orde hebt, hoe minder werk je achteraf moet doen. 

Wat is een permalink?

Een perma link is de URL van een pagina. Permalinks bestaan uit het domein plus een toevoegen achter de “/”. Deze links worden op het internet gebruikt om aan te geven waar de informatie op je website te vinden is.

Het is belangrijk om de linkstructuur van je website op orde te hebben om het de Google crawler zo makkelijk mogelijk te maken. Bij het indexeren van je website gaat de robot van Google namelijk deze links bij langs. Door het opbouwen van de permalinks met SEO in je achterhoofd kun je het de zoekmachines makkelijker maken. Daarover vertel ik je later in dit artikel meer.

Wat is de permalink betekenis?

De permalink betekenis is letterlijk permanente link. Het is de plek waarop informatie op een website te vinden is. Ongeacht of je de content op de pagina wijzigt, het zal altijd op dezelfde locatie staan. Je kunt het wel zien als het adres van je content.

Hoe een permalink veranderen?

Het is ook mogelijk om de permalink te veranderen. We noemen dit ook wel verhuizen. Als je een blogartikel hebt op de link /blog-1, maar je wilt dit veranderen naar /blog-2 is het niet voldoende om alleen de permalink aan te passen.

Je moet ook de ‘adreswijziging’ doorgeven aan Google. Als de zoekmachine de content van blog-1 wil bezoeken gaat het namelijk weer naar het bekende adres oftewel de oude permalink. Door een verhuizing door te geven met een redirect geef je aan dat het adres van de blog is gewijzigd zodat de zoekmachine dit goed kan vinden.

Permalink WordPress, wat zijn de juiste instellingen?

Begin je net een nieuwe website? Dan raden we je aan om als een van de eerste dingen de permalink instellingen goed te zetten. Als je dit niet doet en je wilt deze wijzigen na een aantal dagen/weken/maanden, dan heb je waarschijnlijk al veel content op ‘verkeerde’ links staan. Je moet in dit geval veel verhuizingen doorgeven.

Je kunt de WordPress permalink instellingen vinden aan de linkerkant binnen WordPress onder ‘instellingen’ en ‘Permalinks’. Ze zien er als volgt uit:

Eenvoudig. https://hoebeginik.nl/?p=123

Jaar, maand, dag en naam. https://hoebeginik.nl/2022/11/18/voorbeeld-bericht/

Numeriek. https://hoebeginik.nl/2022/11/voorbeeld-bericht/

Berichtnaam. https://hoebeginik.nl/voorbeeld-bericht/

Aangepaste structuur. /%postname%/

Standaard staat bij een nieuwe website de instelling op ‘Eenvoudig’. Je kunt ze daarnaast op de andere instellingen geven. Wat betreft SEO raad ik je aan om de aangepaste structuur te gebruiken met de /%postname%/ shortcode. Zo krijg je de permalink die je zelf kunt aangeven bij ieder bericht onder de ‘slug’.

Permalinks instellen per bericht

Bij ieder bericht kun je zelf een permalink instellen. We raden je aan om dit altijd te doen en niet de standaard link te gebruiken. Met bovenstaande instellingen is dat standaard de volledige titel van het bericht. Ik vertel je zo waar je op moet letten. 

Bij plug-ins zoals Yoast kun je heel eenvoudig de perma link van je artikel aanpassen. Dit is te vinden bij dezelfde instellingen als voor de SEO titel en Meta beschrijving. Je ziet op de onderstaande afbeeldingen waar je de slug kunt instellingen. Dit is het gedeelte achter de / dat aan de permalink wordt toegevoegd.

permalink wordpress

Permalinks en SEO, waar moet ik op letten?

De permalink is een belangrijke plek om aan te geven aan zoekmachines waar je tekst over gaat. Als je goed zoekwoordonderzoek gedaan hebt weet je wat je belangrijkste keyword is. Persoonlijk gebruik ik altijd dit zoekwoord als permalink.

Zodra Google op je pagina komt, is het de taak van de robot om te bepalen waar de tekst/pagina over gaat. Door het gebruik van zoekwoorden op de juiste plaats kun je het de zoekmachines makkelijker maken.

De titel, de zoekwoorden in de H2, alt teksten en de permalink zijn allemaal belangrijke factoren. Wen jezelf aan om altijd je belangrijkste zoekwoord te gebruiken in de permalink. Welke vind je duidelijker en denk je dat een zoekmachine makkelijker aan een onderwerp kan toekennen?

  1. https://hoebeginik.nl/?123
  2. https://hoebeginik.nl/permalink

In het tweede geval is het natuurlijk duidelijker dat de betreffende pagina gaat over een permalink. Helemaal als de tekst, titels, alt teksten en alle andere factoren dezelfde signalen af geven ben je goed met zoekmachine optimalisatie bezig. 

Onze ervaring met de permalink

Zoals ik eerder al aangaf is een permalink een belangrijk onderdeel van on-page SEO. Het is één van de signalen waarmee je aan Google kunt aangeven waar de tekst over gaat. Hoe consistenter alle signalen op een pagina zijn richting een bepaald onderwerp, hoe beter.

We raden je aan om dit vanaf het begin goed te doen. We hebben in het verleden wel eens klanten gehad die al jaren werken met een slechte linkstructuur. Het is heel veel werk om deze permalinks met terugwerkende kracht allemaal op de juiste manier in te richten.

Dit heeft ermee te maken dat er (als het goed is) veel interne links geplaatst worden op de website. Als je de permalink verandert dan zijn al die links in principe weer leeg en krijg je een 404 error en dat is precies wat je niet wilt.

Je moet in dit geval veel redirects plaatsen en veel tijd investeren om het allemaal te verbeteren. Het vanaf de start gewoon op de juiste manier doen is dus een goede manier om veel tijd te besparen.

Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel de permalink betekenis goed in de gaten. Het belang van de permalink in WordPress is groot als we het hebben over SEO. Aan het begin deze instellingen één keer goed doen en jezelf aanwennen om altijd de juiste zoekwoorden te gebruiken en je bent klaar voor organische bezoekers.

Wil je liever dat dit soort instellingen standaard voor je geregeld zijn? Dan is een Phoenix website wellicht iets voor jou. Dit thema is volledig ingericht voor goede SEO resultaten en conversie. Heel handig dus voor mensen die snel succes willen behalen met hun website. Je kunt de software hier 14 dagen gratis proberen.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie