Heb je een bedrijf waarbij je in enkele maanden al je inkomsten binnenhaalt? Dan kan permanence boekhouden dé oplossing voor je zijn. Voor de meeste zelfstandigen is hier geen sprake van, maar toch kan het handig zijn om te weten van deze boekhoudkundige methode.
In dit artikel gaan we daarom in op permanence boekhouding oftewel permanentie boekhouden. We gaan o.a. in op de permanence betekenis boekhouden en geven handige voorbeelden over permanence boekhouden in bedrijfsadministratie en de bedrijfseconomie.
Wat is permanence boekhouden?
Permanence boekhouden is aan de orde wanneer je in één boekjaar meerdere balansen en winst- en verliesrekeningen opmaakt. Dit kan zijn per kwartaal of zelfs aan het einde van iedere maand.
In feite splits je met permanentie boekhouden je winst en de kosten die in één periode gemaakt wordt op over een langere periode. Dit komt bijvoorbeeld voor bij een factuur die per jaar betaald wordt, maar opgesplitst wordt over de twaalf maanden.
Permanence betekenis boekhouden
De permanence betekenis in boekhouden is letterlijk het verdelen van je opbrengsten en kosten over een langere periode. Dit doe je door het opmaken van meerdere balansen en resultatenrekeningen.
Wanneer is het handig om permanence te gebruiken?
Permanence boekhoudig is handig als je veel kosten of opbrengsten hebt in één periode. Je overzicht van bijvoorbeeld de winst kan hierdoor sterk afwijken. Door de kosten/opbrengsten te verdelen over een langere periode heb je een goed gemiddelde. Op de lange termijn helpt dit je om betere keuzes te maken voor je bedrijf.
Hieronder geef ik twee scenario’s waarbij permanence boekhouding heel handig kan zijn. Een is voor een zzp’er en de ander is voor een groter bedrijf.
Scenario voor zzp’er
Als je in januari een grote uitgave doet, bijvoorbeeld een dure nieuwe laptop, is de winst die maand relatief laag gezien de kosten. Je zou deze kosten gemiddeld kunnen spreiden over alle maanden in het jaar. Hierdoor krijg je een beter gemiddelde en daarom een beter overzicht van je winst.
Scenario voor groter bedrijf
Vergelijkbaar met een zzp’er kunnen grote bedrijven bijvoorbeeld jaarcontracten afsluiten. Denk aan onderhoudscontracten die eenmaal per jaar tegelijk binnenkomen. Om de winst netjes te verdelen over alle maanden (waarvoor het contract geldt) kan permanence boekhouding zorgen voor meer overzicht.
Hoe pas ik permanence boekhouding toe?
Het is tegenwoordig heel eenvoudig om dit bij te houden in je administratie. Waar je vroeg nog veel handmatig moest doen, gaat dat inmiddels allemaal met software. De meeste boekhoudprogramma’s hebben hiervoor een simpele knop waarop je drukt en die direct een nieuwe balans voor je uitdraait.
Afhankelijk van de grootte van je bedrijf kun je verschillende behoeftes hebben. Op deze pagina kun je daarom zzp boekhoudpakketten vergelijken en hier boekhoudsoftware voor alle soorten bedrijven. Hieronder een lijst met de populairste software van nederland:
Onze conclusie
Bij ons komen de meeste facturen gewoon netjes per maand binnen. Daarom hebben wij binnen ons bedrijf (op dit moment) minder behoefte aan permanence boekhouding. Toch kan het voor veel bedrijven uitkomst bieden, zoals besproken in de scenario’s.
In de regel kun je onthouden dat je kosten / baten opsplitsen over een andere periode permanentie boekhouden omvat. Met software kun je dit heel eenvoudig doen en het overzicht binnen je bedrijf bewaren.
0 reacties