Zorgt prijsplafond gas & elektra voor behoud van koopkracht?

Leestijd: 3 minuten

Het gaat eigenlijk nergens anders meer over op het moment. De torenhoge inflatie en duurder wordende gas en energierekening. Veel particulieren komen door deze hoge rekening in de problemen en het kabinet kondigt maatregelen aan. Of dit ook voor ondernemers écht waardevol is blijft afwachten.

Welke maatregelen worden er genomen?

Een van de belangrijkste maatregelen die het kabinet onlangs genomen heeft of in ieder geval heeft aangekondigd is het prijsplafond voor gas en energieprijzen. De marktwaarde van bijvoorbeeld gas is op dit moment hoog door de schaarste. Hierdoor betalen consumenten de hoofdprijs op de markt.

De rekening bij gas en elektro is voor veel particulieren meerdere malen over de kop gegaan en het zorgt voor grote problemen. Hetzelfde geldt voor ondernemers die veel stroom verbruiken zoals een bakker, zwembad of sauna.

Voor particulieren is er op 20 september 2022 een prijsplafond aangekondigd. Concreet betekent dit dat je bij normaal verbruik een maximum bedrag per m2 en kWh mag betalen. De grens hiervoor is 1200m3 voor gas en 2400 kWh voor elektra. 

Het gemiddelde verbruik voor Nederlandse huishoudens is 1169m3 en 2479 kWh. Tot de norm betaal je de nieuwe maximale tarieven en voor je verbruik hierboven betaal je wel de normale marktprijs. Met de regeling wordt dus ook gestimuleerd om zuiniger om te gaan met gas en elektra om de norm te behalen.

Rekenvoorbeeld prijsplafond energie

Als we gaan rekenen hoeveel dit voordeel oplevert, wordt het snel duidelijk dat het best interessant is voor consumenten om onder deze norm te halen. De prijs die je betaalt voor gas en elektra in deze regeling is (zoals het nu lijkt) € 1,50 voor gas en € 0,70 voor elektra. 

Ter vergelijking: als je nu een nieuw contract afsluit dan betaal je ongeveer € 2,69 voor gas en € 76,81 voor elektra. Met name op gas krijgen we straks dus een behoorlijke korting.

De regeling gaat zoals het nu lijkt in per 1 januari 2023 en geldt voor het hele jaar. Vanaf 1 november 2022 komt er een tussen regeling, maar de precieze invulling hiervan moet nog duidelijk worden. In ieder geval lijkt de € 500 extra voor minima toegezegd.

Gemiddeld zou deze besparen de Nederlander ongeveer € 190 per maand moeten schelen. Voor consumenten die het financieel zwaar hebben dus een goede regeling. Voor ondernemers is dit alleen een ander verhaal.

Steun voor ZZP & MKB

De steun voor ondernemers zou ook in november geregeld moeten zijn, maar hierover is nog weinig duidelijk. Het wachten is nu op meer cijfers van de energiereuzen om een goede inschatting te kunnen maken van de ‘schade’ onder ondernemers. 

De steun lijkt vooral gericht te worden op de bedrijven die intensief stroom verbruiken zoals tuincentra, bakkers en sauna’s. Deze groep heeft ook al te maken gekregen met een verhoging van de vennootschapsbelasting en natuurlijk daarvoor een klap gehad door corona.

Toch lijkt het kabinet ook terughoudend te zijn. De moeilijkheid zit hem in het inschatten van de schade. De eventueel steun zou gericht moeten worden op bedrijven die het nu even nodig hebben, niet op bedrijven die structureel te veel verbruiken omdat ze weigeren te bezuinigen of iets dergelijks.

Deze situatie is wat dat betreft wel te vergelijken met de coronasteun. Destijds lijken veel ondernemers ook steun gekregen te hebben die eigenlijk gewoon een slecht bedrijf aan het runnen waren en dat het toch niet gehaald zou hebben.

Hoe lang deze situatie blijft aanhouden is onduidelijk. Op dit moment is er nog veel onrust in Oost-Europa en de verwachting is niet dat dit snel afgelopen zal zijn. Tot die tijd moeten we rekening houden met onrustige (financiële) tijden.

Als ondernemer heb je deze factoren of de steun van de overheid niet in de hand. Het enige wat jij kunt doen is hard blijven werken aan je bedrijf en de financiële gegevens van je onderneming goed in de gaten houden. Op deze pagina kun je gratis tools vergelijken die je hierbij kunnen helpen.


Top 5 boekhoudprogramma's

  • e-Boekhouden.nl - Voor starters / ZZP & 15 maanden gratis (best getest)
  • Ficsus.nl - Boekhoudpakkeet voor ZZP’ers
  • MoneyMonk - Boekhouden voor Freelancers & zzp-dienstverleners
  • AFAS SB+ - Slim boekhouden & complete oplossing
  • Visma - Makkelijk onlinen boekhouden voor ZZP’ers

.
Kaj & Chris Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Op hoebeginik.nl schrijven we over onze ervaringen met het ondernemen, online marketing (webshops, affiliate marketing & consultancy) en investeren. Kaj de organische kant (SEO) en Chris doet de advertentiekant (SEA). Kunnen wij je helpen? Dan lees je hier meer over SEA uitbesteden en hier meer over SEO uitbesteden. We komen graag met je in contact!

Plaats een reactie

Boekhouden als een PRO 🚀Bespaar tijd & geld en maak het jezelf gemakkelijk!

Boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Probeer een gratis boekhoudprogramma en bespaar jezelf veel tijd.