Home 9 Ondernemen 9 Privé onttrekking

Privé onttrekking

prive onttrekking
Auteur:
Kaj
Laatst bijgewerkt:

maart 13, 2024 @ 10:09 am

Leestijd:
3 minuten

Auteur: Kaj

Laatst bijgewerkt: 13 maart 2024

Leestijd: 3 minuten

We gaan het in dit artikel hebben over een privé onttrekking. Als ondernemer met een eenmanszaak of BV heb je namelijk wel eens te maken met verschillende bankrekeningen. De een privé en de ander zakelijk. 

Het komt wel eens voor dat je privé zakelijke kosten betaald of andersom. Helemaal geen probleem, maar wel verstandig om goed bij te houden in je boekhouding.

Op deze pagina vertel ik je daarom alles over de privé onttrekking. We gaan in op de regelgeving rondom onttrekkingen uit je eenmanszaak, VOF en BV en vertellen je precies hoe je dit opneemt in je administratie.

Met het gebruik van boekhoudsoftware maak je het jezelf gemakkelijk.
 

Wat is een privé onttrekking?

Een privé onttrekking is geld of een goed dat je uit je bedrijf haalt voor eigen gebruik. Denk bijvoorbeeld aan een uitbetaling naar je bankrekening of een rekening die je voor privé betaald hebt vanaf je zakelijke bankrekening.

Het is belangrijk om dit goed bij te houden, want deze persoonlijke uitgaven zijn niet zakelijk en mogen daarom niet afgetrokken worden van de ondernemerswinst. Onder privé onttrekkingen vallen onder andere:

  • Privé gebruik van een zakelijke auto
  • Het overboeken van salaris
  • Het betalen van een persoonlijke rekening met 
  • Persoonlijk gebruik van een zakelijke woning
  • Pinnen met de zakelijke rekening voor privé gebruik

Privé onttrekking bijhouden in je administratie

Wellicht heb je na het lezen van bovenstaande punten zelf wel eens een dergelijke uitgave gedaan. Dat is helemaal geen probleem, want het blijft natuurlijk jouw geld. Wel is het heel belangrijk om het goed bij te houden in je administratie.

Gaat het namelijk mis en ziet de Belastingdienst bij een controle dat je veel privé uitgaven zakelijk betaalt, maar dit niet juist opvoert? Dan kan je in de problemen komen. Je boekhouding klopt in dat geval niet en dat zou wel moeten.

Een goede manier om deze post zonder problemen bij te houden is door een boekhoudpakket te gebruiken met bankkoppeling. Je ziet in een handig overzicht precies welke kosten / transacties je gedaan hebt en boekt het met één druk op de knop als ‘privé onttrekking’.

Het is voor de Belastingdienst belangrijk om te zien hoeveel geld jij uiteindelijk privé gebruikt. De kosten hiervoor mag je namelijk niet opvoeren en aftrekken van je winst. Je zou anders minder belasting betalen doordat je persoonlijke uitgaven op je zaak hebt gezet en dat mag niet.

Ben je een starter of maak je nog geen gebruik van boekhoudsoftware? Dan kun je hier boekhoudsoftware vergelijken voor zzp’ers. Met behulp van deze software kun je de eerste 18 maanden gratis boekhouden

Privé onttrekking eenmanszaak salaris

Het salaris dat je jezelf met een eenmanszaak uitbetaald kun je boeken als privé onttrekking. De Belastingdienst ziet hiermee precies hoeveel geld je jezelf uitkeert. Ook voor jezelf is het handig om bij te houden hoeveel salaris je jezelf uitkeert.

Het is bij een eenmanszaak overigens iets minder belangrijk om deze post goed bij te houden in vergelijking met een BV. Toch raden we je aan je administratie altijd op orde te hebben op de juiste manier.

Privé onttrekking BV salaris

Een privé onttrekking bij een BV is heel belangrijk om goed bij te houden. Het grote verschil met een eenmanszaak of VOF is dat het salaris anders belast wordt. 

Bij een BV betaal je namelijk jezelf een DGA salaris uit (€ 47.000 in 2021) en hierover betaal je loonbelasting. Bij een eenmanszaak of VOF is dit niet aan de orde en betaal je over de uiteindelijke winst van je bedrijf belasting.

Het bijhouden van persoonlijke onttrekkingen is bij een BV daarom nog belangrijker. In principe moet je namelijk over alle kosten tot het minimum DGA salaris loonbelasting betalen en dat geldt ook voor privé onttrekkingen.

Als je dit niet goed bijhoudt, betaal je over deze uitgaven geen loonbelasting en dat kan je fikse problemen opleveren zodra de Belastingdienst daar achter komt. Des te belangrijker dus om gebruik te maken van een goed boekhoudprogramma.

De privé onttrekking op de balans moet altijd kloppend zijn met je transacties. Het is relatief eenvoudig te controleren of je alle uitgaven wel goed opgevoerd hebt. Dat is dus wezenlijk anders bij privé opname als zzp.

Onze ervaring met privé onttrekkingen

Je ontkomt niet aan privéonttrekkingen. Per ongeluk betalen bij de supermarkt met je zakelijke pas of jezelf wat geld uitbetalen vanaf de zakelijke rekening. Allemaal geen probleem, helemaal niet met een eenmanszaak of VOF.

Zodra je een BV hebt is het wel heel verstandig om dit foutloos bij te houden. Boekhoudsoftware zoals deze kan je daarbij helpen. Alle uitgaven die je zakelijk maakt voor privé horen hier onder te vallen en op de juiste manier bijgehouden te worden.

0 reacties
Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geschreven door:
Kaj
Kaj is als student begonnen met ondernemen en hier niet meer mee opgehouden. Begonnen met een simpele website, samen met Chris uitgegroeid tot een serieuze marketing agency. Al deze ervaringen zet ik hier voor je op papier zodat je van onze fouten kunt leren en je bedrijf naar een hoger niveau kunt tillen.