Rentabiliteit is een belangrijke maatstaf om bedrijven te beoordelen in hun winstgevendheid; rentabiliteit berekenen geeft de relatie tussen winst en het geïnvesteerde vermogen aan.
Bedrijven en zelfstandigen die op lange termijn een hoge winst behalen, zullen hiermee de interesse wekken van beleggers en investeerders.
In dit artikel gaan we dieper in op de volgende vragen:
- Wat is rentabiliteit?
- Waarvoor wordt rentabiliteit gebruikt?
- Hoe kun je de rentabiliteit berekenen?
- Wat is een goede rentabiliteit?
Wat is rentabiliteit?
Rentabiliteit is een belangrijke maatstaf. De winstgevendheid wordt meestal weergegeven als een percentage en dus als een verhouding. Rentabiliteit vergelijkt de winst die een bedrijf maakt met het geïnvesteerde kapitaal.
In de praktijk is rentabiliteit een belangrijke indicator bij het meten en analyseren van het succes van een bedrijf. De winstgevendheid wordt berekend met behulp van de rentabiliteit formule.
Wat is het verschil tussen rentabiliteit, liquiditeit en solvabiliteit?
Om de financiële situatie van een bedrijf uit te drukken wordt vaak gebruik gemaakt van de rentabiliteit, liquiditeit en solvabiliteit.
Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen deze begrippen? In de tabel hieronder leggen we het verschil uit.
Rentabiliteit | De rentabiliteit geeft de winstgevendheid van een bedrijf aan per geïnvesteerde euro. |
Liquiditeit | De liquiditeit geeft aan of een bedrijf op korte termijn aan haar betalingsverplichtingen kan voldoen met behulp van liquide middelen. |
Solvabiliteit | Met de solvabiliteit bereken je of een bedrijf aan de betalingsverplichtingen op lange termijn kan voldoen. |
Waarvoor wordt rentabiliteit gebruikt?
Vooral startende ondernemers hebben vaak nog weinig kapitaal. Om door te groeien met je onderneming ontkom je er dan vaak niet aan om vreemd vermogen aan te trekken, bijvoorbeeld in de vorm van een lang- of kortlopende lening.
Voor geldverstrekkers, beleggers en investeerders is de financiële situatie een belangrijke graadmeter voor de kans van slagen. Een van de methodes om het financiële succes van een bedrijf te meten is via de rentabiliteit; of terwijl de winst van een bedrijf evalueren.
Met deze kengetallen kunnen experts vervolgens de hoogte van de rente van bijvoorbeeld een lening makkelijker bepalen.
In dit kader wordt een onderscheid gemaakt tussen de volgende drie varianten van rentabiliteit:
- Rentabiliteit over het eigen vermogen (REV)
- Rentabiliteit over het vreemde vermogen (RVV)
- Rentabiliteit over het totale vermogen (RTV)
Hoe kun je de rentabiliteit berekenen?
De rentabiliteit formule verschilt per variant, namelijk:
- REV berekenen
- RVV berekenen
- RTV berekenen
1. Rentabiliteit eigen vermogen berekenen (REV formule)
Bij het rendement op het eigen vermogen kijk je alleen naar het eigen vermogen van een onderneming.
Met de onderstaande REV formule kun je bepalen met hoeveel procent het eigen vermogen is verlaagd of verhoogd.
REV = nettowinst / gemiddeld eigen vermogen * 100%
Wanneer blijkt dat de rentabiliteit eigen vermogen norm (tussen 5% en 10%) wordt behaald, dan is het vaak interessant om te herinvesteren.
Als de rentabiliteit eigen vermogen norm niet wordt behaald dan moeten interne processen worden verbeterd zodat de winstgevendheid van het bedrijf wordt verbeterd.
2. Rentabiliteit vreemd vermogen berekenen (RVV formule)
Veel organisaties hebben al vreemd vermogen in hun bedrijf zitten, dit zijn leningen en andere rekeningen die nog moeten worden terugbetaald.
Over het vreemd vermogen kun je ook de rentabiliteit berekenen. De uitkomst van de RVV formule laat zien hoeveel rente je moet betalen over een lening.
De berekening voor de RVV gaat over de hoogte van de totaal betaalde rente. De totaal betaalde rente deel je door het gemiddeld vreemd vermogen:
RVV = totaal betaalde rente / gemiddeld vreemd vermogen * 100%
De rentabiliteit vreemd vermogen norm is in principe hoe lager hoe beter. In de praktijk wordt een RVV onder de 5% beschouwd als goed.
3. Rentabiliteit totaal vermogen berekenen (RTV formule)
Naast de rentabiliteit over het eigen vermogen en het vreemd vermogen is er ook een methode om het rendement over het totale vermogen te berekenen.
Met de uitkomst van de RTV formule kun je nagaan wat het totale vermogen heeft opgeleverd aan rendement binnen een bedrijf.
De RTV formule is per rechtsvorm ook nog eens verschillend. Bij een eenmanszaak of vennootschap onder firma speelt de factor salaris ook nog een grote rol. Het loon wat degene zichzelf uitbetaald wordt bij de berekening dan ook van de nettowinst afgetrokken.
De RTV berekenen voor een VOF of eenmanszaak kan met de onderstaande formule:
RTV = nettowinst + betaalde rente – loon / gemiddeld totaal vermogen * 100%
Bij een BV of NV is de situatie weer andersom, omdat de eigenaren natuurlijk gewoon op de loonlijst staan. Deze kosten zijn dus al verwerkt in de nettowinst. In deze situatie kan je met de onderstaande formule de RTV berekenen.
RTV = nettowinst + betaalde rente / gemiddeld totaal vermogen * 100%
Wat is een goede rentabiliteit?
Nu we de verschillende rentabiliteit formules met je hebben besproken wil je natuurlijk ook weten hoe je de uitkomsten van de REV, RTT en RTV formule moet interpreteren.
In de tabel hieronder kan je de globale richtlijnen van een goede rentabiliteit per formule aflezen.
Rentabiliteit formule | Goede rentabiliteit (in %) |
REV berekenen | Tussen de 5% en 10% |
RVV berekenen | 5% of lager |
RTV berekenen | Tussen de 8% en 13% |
Let op: bovenstaande rentabiliteitspercentages zijn globale richtlijnen. Daarnaast kan een goede rentabiliteit per sector verschillen.
Hoe kun je de rentabiliteit verbeteren?
Er zijn enkele manieren waarop je de rentabiliteit van je bedrijf kunt verbeteren. In onderstaande tabel zie je welke mogelijkheden er zijn om de winstgevendheid te verbeteren en welke voorbeelden in de praktijk voorkomen.
Winstgevendheid verbeteren | Voorbeeld |
Prijsstrategie bekijken | Analyseer of prijsverhogingen door klanten worden geaccepteerd |
Kosten verlagen | Verminder materiaalkosten, spreek prijsverlaging af |
Gebruik concurrerende prijzen | Vergelijk prijzen met de concurrentie en pas de prijs indien nodig aan |
Interne organisatie optimaliseren | Intern taken beter structureren en verdelen |
Ga nieuwe samenwerkingen aan | Hierdoor kun je de inkoopprijzen verlagen |
Kostenbewust omgaan met energie | Energieverbruik verminderen |
Welke alternatieve indicatoren zijn er?
Naast winstgevendheid zijn er nog andere kengetallen waarmee geldverstrekkers als alternatief of als aanvulling een analyse kunnen maken van de economische situatie van een onderneming. Je kunt hierbij denken aan:
- Solvabiliteit. Dit omvat de financiële gezondheid van een bedrijf op langere termijn.
- Liquiditeit. Dit omvat de financiële gezondheid van een bedrijf op korte termijn.
- KPI’s. Of terwijl Key Performance Indicators worden gebruikt om doelen uit te drukken in kengetallen.
Rentabiliteit berekenen met een boekhoudprogramma
Het is goed voor elke ondernemer om je bewust te zijn van de rentabiliteit van je onderneming. Met behulp van een online boekhoudprogramma kun je op ieder moment de financiële status van je bedrijf inzien.
Binnen een boekhoudprogramma kun je eenvoudig inzicht krijgen in onder andere de rentabiliteit, liquiditeit en solvabiliteit. De voorwaarde hiervoor is uiteraard dat je de cijfers van je bedrijf nauwkeurig bijhoudt zodat je een realistische inschatting kunt maken.
Vergelijk hier alle online boekhoudprogramma’s of bekijk direct ons eigen favoriete boekhoudprogramma.
Conclusie
Winstgevendheid is een maatstaf die je kunt gebruiken om het succes van een bedrijf te meten; hoe hoger het percentage, hoe winstgevender het bedrijf is.
In het zakenleven van tegenwoordig streven bijna alle bedrijven en bedrijven ernaar om zo winstgevend mogelijk te opereren. Dit is de enige manier om te groeien en op termijn de marktpositie te consolideren en uit te bouwen.
Veelgestelde vragen over rentabiliteit
Wat is de rentabiliteit eigen vermogen norm?
Een acceptabele rentabiliteit voor het eigen vermogen ligt tussen de 5% en 15%. Hoe hoger de Rentabiliteit Eigen Vermogen (REV) hoe lager het risico wordt voor eventuele beleggers en investeerders.
Wat is de Gemiddelde Boekhoudkundige Rentabiliteit?
Met de Gemiddelde Boekhoudkundige Rentabiliteit (GBR) kun je de winst van een investering beoordelen. Bij het berekenen van de GBR wordt rekening gehouden met inkomende en uitgaande geldstromen vanuit een investering.
Hoe kun je het Gemiddeld Totaal Vermogen berekenen?
Het Gemiddeld Totaal Vermogen kun je berekenen door het totale vermogen aan het einde van het jaar en het begin van het jaar bij elkaar op te tellen. Vervolgens moet je de uitkomst delen door twee en je hebt het Gemiddeld Totaal Vermogen uitgerekend.
Hoe kun je het Gemiddeld Eigen Vermogen berekenen?
Het Gemiddeld Eigen Vermogen kun je berekenen door het eigen vermogen aan het einde van het jaar en het begin van het jaar bij elkaar op te tellen. Vervolgens moet je de uitkomst delen door twee en je hebt het Gemiddeld Eigen Vermogen uitgerekend.
Wat is rendabiliteit betekenis?
Het is de rendabiliteit van een bedrijf waarmee je kan aangeven hoe winstgevend is. De formule geeft de verhouding weer tussen winst en geïnvesteerd kapitaal.
Software is dé manier om de productiviteit te verhogen. Het is gemaakt om je veel tijd te besparen tegen een minimale investering. Bovendien blijft je administratie op deze manier altijd foutloos.
e-Boekhouden.nl - Geschikt voor beginners (eerste 15 maanden gratis)
Twinfield - Persoonlijke service en veel koppelingen
Moss - Automatisch boekhouden en OCR
0 reacties