Home » Geld » Rente komt weer terug op onze spaarrekeningen

Rente komt weer terug op onze spaarrekeningen

Leestijd: 2 minuten

De meesten van ons hadden het nog nooit eerder meegemaakt, een negatieve rente op de spaarrekening. Toch was dat de reactie van de banken vorig jaar toen de depositorente van de Europese Centrale Bank laag stond. Deze rente gaat nu omhoog en zorgt ervoor dat spaarders weer geld krijgen om hun centen bij een bank te bewaren.

Welke rente krijgen we zo op onze spaarrekening?

Vanaf december krijgen klanten van de ING en de ABN Amro weer rente over het spaartegoed. Bij de ING is dit percentage 0,25% tot € 10.000. Tot een miljoen euro is dit 0,15%. Klanten van de Rabobank krijgen ook 0,25% rente op de spaarrekening.

De negatieve rente gold voor Nederlander met een hoog vermogen boven de ton. Deze negatieve rente verdwijnt nu dus. Dit betekent concreet dat de mensen met een hoge spaarrekening weer wat geld overhouden en hier niet meer voor hoeven te betalen.

Het gaat overigens nog steeds om weinig geld. Op een bedrag van € 100.000 ontvang je als spaarder ‘maar liefst’ € 160. € 25 euro rente over de eerste € 10.000 en € 135 over het resterende bedrag.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld beleggen levert dit je nog steeds praktisch niets op over zo’n groot bedrag. Toch is het beter om wat extra ‘lunchgeld’ te krijgen dan te moeten betalen om je geld te bewaren.

Veel Nederlanders houden van een appeltje voor de dorst. Dat kun je ook nalezen in ons artikel over het gemiddelde vermogen van de Nederlander per leeftijd. Het is extra zuur als je goed spaart en vervolgens geld moet betalen om dit geld te bezitten. Dat schiet natuurlijk niet op.

Anders dan de spaarrekening zijn er manieren om meer geld te verdienen met je spaartegoeden, al zit hier wel risico aan verbonden. Een van deze opties is beleggen, bijvoorbeeld in een fonds zoals Fitvermogen. Door compound interest kan bij een lange spaartermijn je geld vaak over de kop gaan.

We verwachten dat je deze artikelen ook wel kunt waarderen:

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie