Home » Economisch nieuws » ECB-bestuurder: rente moet lang op hoog niveau blijven

ECB-bestuurder: rente moet lang op hoog niveau blijven

Leestijd: 2 minuten

De rentetarieven van de Europese Centrale Bank (ECB) zullen nog een tijdlang hoog blijven nadat de periode van renteverhogingen voorbij is. Dat is nodig om de inflatie omlaag te krijgen, zei ECB-bestuurslid François Villeroy de Galhau op een conferentie in Aix-en-Provence.

“Ik verwacht dat we snel het hoogste punt bereiken van de rentes”, zei het hoofd van de Franse centrale bank. “Maar als ik hoogste punt zeg, is dat geen piek, maar eerder een hoog plateau waar we lang genoeg op moeten blijven om alle effecten van ons beleid volledig door te geven.”

De ECB voerde de leenkosten sinds medio 2022 in recordtempo op, na een periode van historisch lage rentes. Op die manier hoopt de centrale bank de inflatie omlaag te krijgen tot een niveau rond de 2 procent. Villeroy de Galhau verwacht dat dit voor 2025 zal lukken.

Kritiek

Hij bekritiseerde op dezelfde conferentie ook opmerkingen van de Franse minister van Financiën. Die opperde zaterdag dat er “geen taboes” moeten zijn rond de vraag wat het inflatiedoel van de ECB moet zijn. De bewindsman was blij met een debat tussen economen over het nut van een hoger inflatiedoel dan 2 procent, wat de rentes zou kunnen drukken en investeringen in klimaat goedkoper kan maken.

“Ik denk dat dit een voorbeeld is van een idee dat ten onrechte goed klinkt. Als we bekend zouden maken dat ons inflatiedoel 3 procent was in plaats van 2 procent, zouden kredietverstrekkers meteen hogere rentes vragen”, zei hij. Banken zouden dan namelijk een risicopremie willen vanwege de onvoorspelbaarheid.

De centralebankbestuurder vergeleek het met de negende etappe van de Tour de France die zondag eindigt met de beklimming van de Puy de Dôme. Zouden de organisatoren de finish tussentijds aan de voet in plaats van op de top van de vulkaan leggen, “dan zouden ze alle geloofwaardigheid hebben verloren voor de rest van de wedstrijd.”

Meest recente update: juli 10, 2023 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.


Top 5 boekhoudprogramma's


Wat te doen met je geld?

    Investeren met goud - Beleggen in fysiek goud, zilver of platina. Maak kans op een GRATIS gram goud bij aankoop van €100!

    Investeren in bitcoin - Steek je geld in Bitcoin of andere cryptocurrency. Handel de eerste €1000 ZONDER kosten!


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie