Home » Economisch nieuws » Drukke beursweek met veel bedrijfsresultaten en rentebesluit ECB

Drukke beursweek met veel bedrijfsresultaten en rentebesluit ECB

Leestijd: 2 minuten

Beleggers bereiden zich voor op een dynamische beursweek, gevuld met een schat aan bedrijfsresultaten en een cruciaal rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Op het Damrak zijn alle ogen gericht op giganten zoals Philips, Randstad en Heineken, die hun kwartaalcijfers over het derde kwartaal zullen onthullen.

Aan de overkant van de oceaan staan tech zwaargewichten zoals Microsoft en Amazon in de spotlight met hun financiële rapportages. Tegelijkertijd houdt het aanhoudende conflict tussen Israël en Hamas de financiële markten strak in zijn greep.

De week trapt af met Philips die maandag de boeken opent. De focus ligt wederom op de voortdurende problematiek rondom de slaapapneu-apparaten van het bedrijf. De beurt gaat dinsdag naar Randstad. Na een afkoeling in de vraag naar personeel na het tweede kwartaal, zagen zij hun omzet en winst dalen. Het blijft de vraag of deze trend zich in het derde kwartaal heeft doorgezet.

Naarmate de week vordert, zullen onder andere Heineken, KPN, Unilever en Air France-KLM hun kwartaalcijfers delen. Bij Unilever zal de aandacht voornamelijk uitgaan naar de mate waarin het bedrijf blijft profiteren van prijsverhogingen, die in de eerste helft van het jaar tot meer omzet en winst leidden.

Inflatie

De grote techbedrijven Microsoft, Google’s moederbedrijf Alphabet, Facebook’s moederbedrijf Meta Platforms en Amazon zullen hun kwartaalcijfers publiceren, met een bijzondere focus op hun advertentie-inkomsten.

De wereldwijde economische groei is vertraagd en in vele landen zijn bedrijven en consumenten voorzichtiger met hun uitgaven door de stijgende prijzen, wat druk kan leggen op de inkomsten van deze tech reuzen.

Ondanks de overvloed aan bedrijfsresultaten, zijn het de recente ontwikkelingen in het Midden-Oosten en hernieuwde rentevrees die het beurssentiment overheersen. Er zijn met name zorgen dat het conflict tussen Israël en Hamas verder escaleert, wat niet alleen tot meer leed en onzekerheid kan leiden, maar ook de olieprijzen verder kan opdrijven.

Bij het rentebesluit van de ECB op donderdag wordt er niet verwacht dat de rente zal veranderen. De centrale bank in Frankfurt had vorige maand de rente in de eurozone al voor de tiende keer op rij verhoogd naar een historisch hoog niveau.

Diverse beleidsmakers van de ECB en andere experts hebben al gesuggereerd dat de reeks van renteverhogingen voorlopig ten einde is gekomen. Echter, het zal waarschijnlijk nog een flinke tijd duren voor de rente weer naar beneden kan, gezien de aanhoudend hoge inflatie in de eurozone.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie