Home » Ondernemen » Restwaarde: wat is het en hoe moet ik de restwaarde berekenen?

Restwaarde: wat is het en hoe moet ik de restwaarde berekenen?

Leestijd: 3 minuten

Heb je weleens grote uitgaven gedaan voor je bedrijf zoals een auto of machine? Dan heb je in de meeste gevallen te maken met restwaarde. Het is belangrijk dit goed in kaart te brengen, want het is data waar jij je bedrijfsvoering op kunt sturen.

In dit artikel vertel ik je daarom alles over de restwaarde. We gaan in op de restwaarde berekenen, geven handige voorbeelden van o.a. de auto en laptop en vertellen je precies hoe je de restwaarde op moet nemen in de boekhouding. 

Wat is restwaarde?

Restwaarde is niets anders dan de waarde waarvoor je een bezitting kunt verkopen aan het einde van de looptijd. Na een aantal jaar heb je in principe een auto afgeschreven, maar vaak kun je het nog wel voor een bedrag verkopen. Dit bedrag is je restwaarde.

Het is belangrijk om dit in kaart te brengen voor alle bedrijfsmiddelen. Niet alleen is het voor jezelf interessant, maar het is ook nog eens noodzakelijk voor je boekhouding. Door het berekenen van de restwaarde kun je onder andere je afschrijving in kaart brengen en uiteindelijk ook het ondernemingsvermogen.

Restwaarde berekenen

De restwaarde exact berekenen is best lastig. Om het voorbeeld van een auto aan te houden weet je zeker dat na een x aantal jaar de waarde verminderd is. Hoeveel dat precies is weet je alleen pas als het moment daar is om de auto te verkopen. 

Toch kun je enigszins een inschatting maken. De restwaarde berekenen formule luidt alsvolgt:

Aanschafwaarde – de afschrijving per jaar (opgeteld) = restwaarde

Anders gezegd: het bedrag dat je overhoudt nadat het bedrijfsmiddel volledig afgeschreven is. 

Met fingerspitzengefühl kun je vaak al een redelijke inschatting maken. Toch raden we je aan om de afschrijving van je middelen serieus te nemen. Schrijf je bijvoorbeeld te veel af dan kan dat voor problemen zorgen met de Belastingdienst. Hieronder gaan we in op de restwaarde auto berekenen als voorbeeld.

Restwaarde auto berekenen

Om een écht goede inschatting te maken van de daadwerkelijke restwaarde dienen we eerst de andere data van bovenstaande formule te ontleden.

De aanschafwaarde

Dit is de eenvoudigste ‘metric’ van de formule om te vinden. In je administratie kun je (als het goed is) snel terugvinden wat je auto heeft gekocht. Dit bedrag is de aanschafwaarde. Voor dit voorbeeld gaan we uit van € 65.000.

De periode van gebruik

Hoe lang ben je van plan de auto te gebruiken? In het geval van een bestelbus bijvoorbeeld zijn daar wel gemiddelden van te vinden. In dit voorbeeld gaan we ervan uit dat je een bestelbus vijf jaar gebruikt.

De restwaarde 

Je kent het soort bestelbus dat je hebt gekocht. Wat je kunt doen om de restwaarde te bepalen is zoeken naar vergelijkbare modellen van vijf jaar oud. Je gebruikt de bus immers vijf jaar. Laten we er voor het gemak maar vanuit gaan dat er na vijf jaar nog € 10.000 aan waarde over is.

Afschrijving per jaar

Met deze data kunnen we de afschrijving per jaar berekenen. Hiermee maken we de formule rond en heb je een beter beeld van de financiële situatie van je bedrijf. Hoeveel mag je ieder jaar maximaal afschrijven van je bus en hoeveel vermogen blijft er na de gebruiksperiode nog op de balans staan?

€ 65.000 – € 10.000 = € 55.000 / 5 = € 11.000

Aanschafwaarde – restwaarde = Afschrijving / perdiode = afschrijving per jaar

Bij afschrijven en het bepalen van de restwaarde moet je namelijk aan kunnen tonen waarom je voor een bepaald bedrag gekozen hebt. Het is niet de bedoeling dat je zomaar data uit je duim zuigt. Daar kom je niet mee weg bij een controle van de Belastingdienst. Bovenstaande restwaarde berekenen voorbeeld ziet er als volgt uit:

Aanschafwaarde – de afschrijving per jaar (opgeteld) = restwaarde

€ 65.000 – (€ 11.000 * 5) = € 10.000

Conclusie

Bij het doen van je boekhouding is het belangrijk om alle data goed in kaart te brengen. Helemaal wanneer je bedrijfsmiddelen van een hoge waarde gebruikt zoals machines of een auto speelt afschrijven een belangrijke rol. Hiervoor is de restwaarde berekenen cruciaal.

De eenvoudigste manier om de restwaarde op te nemen in je administratie is door het gebruik van een boekhoudprogramma. Deze software biedt namelijk een helder overzicht van al je bedrijfsmiddelen en je kunt de afschrijving vanuit daar juist opnemen. 

Hiermee heb je altijd een helder overzicht van de financiële situatie van je bedrijf en bespaar je bovendien veel tijd door het niet allemaal zelf te doen. Hieronder enkele populaire software. Hoeveel restwaarde heb jij in de papieren staan?

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie