Home » Economisch nieuws » Roep om pauze ontwikkeling kunstmatige intelligentie zwelt aan

Roep om pauze ontwikkeling kunstmatige intelligentie zwelt aan

Leestijd: 2 minuten

Het aantal mensen dat oproept tot een pauze bij de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI), neemt toe. Een open brief daarover is al meer dan 5500 keer ondertekend. Een week geleden stond de teller op zo’n duizend handtekeningen.

De oproep is opgesteld door het Future of Life Institute, een instelling die wil nadenken over manieren om de mensheid voor rampen te behoeden. Achter de organisatie zitten onder meer Skype-oprichter Jaan Tallinn en Tesla-baas Elon Musk. Zij hebben de brief ondertekend. Volgens Future of Life zijn er in totaal al ruim 50.000 steunbetuigingen binnen, maar kost het tijd om te controleren of elke inzending klopt.

Bij kunstmatige intelligentie worden computersystemen ontwikkeld die dicht in de buurt van menselijke intelligentie komen. Ze kunnen dan bijvoorbeeld teksten schrijven die lijken alsof ze door een mens zijn geschreven. De technologie wordt ook gebruikt in zelfrijdende auto’s, die elke milliseconde moeten uitrekenen waar ze rijden, hoe de omgeving eruit ziet, waar gevaar dreigt en hoe daarop moet worden gereageerd.

Eenvoudige aanwijzingen

De ondertekenaars vragen aan ontwikkelaars van AI-systemen om zes maanden lang geen programma’s te bouwen die krachtiger zijn dan GPT 4. Dat is de nieuwste versie van het taalmodel van OpenAI, dat ver gevorderd is met de ontwikkeling van generatieve AI. Daarbij creëren modellen voor kunstmatige intelligentie na eenvoudige aanwijzingen zelf complete teksten of beelden, bijvoorbeeld met de chatbot ChatGPT.

De brief is ook ondertekend door Steve Wozniak (Apple), Evan Sharp (Pinterest) en schrijver Yuval Noah Harari. Onderzoekers van Googles AI-tak DeepMind steunen de oproep ook, net als enkele wetenschappers die aan de basis van AI hebben gestaan, zoals Yoshua Bengio en Stuart Russell. Onder de brief staan ook enkele mensen uit Nederland.

Pauzeknop

De Raad van Europa praat met de Verenigde Staten, Canada, Mexico, Japan en Israël over een pauzeknop voor AI. Landen kunnen dan op de rem trappen als kunstmatige intelligentie de samenleving dreigt te ontwrichten. Het is nog niet bekend wanneer dat verdrag van kracht zou worden.

Meest recente update: oktober 19, 2023 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.


Top 5 boekhoudprogramma's


Wat te doen met je geld?

    Investeren met goud - Beleggen in fysiek goud, zilver of platina. Maak kans op een GRATIS gram goud bij aankoop van €100!

    Investeren in bitcoin - Steek je geld in Bitcoin of andere cryptocurrency. Handel de eerste €1000 ZONDER kosten!


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie