Home » Economisch nieuws » Ruim duizend ondertekenaars open brief voor AI-pauze

Ruim duizend ondertekenaars open brief voor AI-pauze

Leestijd: 2 minuten

Meer dan duizend mensen hebben een open brief ondertekend met de oproep een pauze in te lassen bij de ontwikkeling van steeds krachtigere kunstmatige intelligentie (AI). Onder andere Tesla-baas Elon Musk en medeoprichter van Apple Steve Wozniak maken zich zorgen over het gebrek aan vangrails voor het geval dat AI-systemen de maatschappij ontwrichten.

Concreet vragen de ondertekenaars aan ontwikkelaars van AI-systemen om zes maanden lang geen programma’s te bouwen die krachtiger zijn dan GPT 4. Dat is de nieuwste versie van het taalmodel van OpenAI, dat ver gevorderd is met de ontwikkeling van generatieve AI. Daarbij creëren modellen voor kunstmatige intelligentie na eenvoudige aanwijzingen zelf complete teksten of beelden, bijvoorbeeld met de chatbot ChatGPT.

Musk, Wozniak, Israëlische historicus Yuval Noah Harari en andere opstellers van de brief waarschuwen onder andere voor de maatschappelijke gevolgen als veel mensen hun baan verliezen door krachtige AI-systemen. Daarnaast bestaat het risico dat deze programma’s “onze informatiekanalen overspoelen met propaganda en onwaarheden”.

Veiligheid

“Moeten we alle banen automatiseren, inclusief het werk dat voldoening geeft? Zouden we niet-menselijk verstand moeten ontwikkelen dat ons uiteindelijk kan overklassen en vervangen? Moeten we het verlies van onze beschaving riskeren? Die beslissingen zouden niet moeten worden overgelaten aan niet-verkozen techmanagers”, staat in de brief.

AI-onderzoekers en onafhankelijk experts zouden volgens de ondertekenaars samen algemene veiligheidsprotocollen moeten opstellen. Dat geheel aan regels, waar onafhankelijk toezicht op moet komen, moet ons ervan verzekeren dat nieuwe modellen voor kunstmatige intelligentie veilig zijn. Tegelijkertijd zouden overheden nieuwe instellingen moeten oprichten met de taak om toe te zien op de ontwikkeling van AI.

“Dit staat niet gelijk aan het opschorten van de ontwikkeling van AI in zijn algemeen, maar eerder een pas op de plaats bij de gevaarlijke wedloop richting steeds grotere, onvoorspelbare modellen met nieuwe capaciteiten”, staat in de brief die woensdagmiddag door 1125 mensen was ondertekend.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie