Home » Economisch nieuws » Rusland verlaagt olieproductie in reactie op westerse sancties

Rusland verlaagt olieproductie in reactie op westerse sancties

Leestijd: < 1 minuut

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) – Rusland gaat zijn olieproductie volgende maand met ongeveer 5 procent verlagen. Met deze maatregel reageert vicepremier Alexander Novak op importverboden en prijsplafonds vanuit westerse landen, waardoor Moskou de opbrengsten van zijn olieproductie heeft zien slinken. Door deze productiebeperkingen zal de wereldwijde olieprijs waarschijnlijk stijgen.

Op deze manier houdt Rusland relatief meer geld over aan een kleinere olieproductie. Volgens Novak, die al eerder met deze maatregel had gedreigd, moet dit de “marktverhoudingen herstellen”. De olie-inkomsten van Rusland zijn fors teruggelopen door de lagere marktprijs. Ook moest Moskou zijn producten tegen hoge kortingen aanbieden omdat nog maar weinig landen de brandstof uit het land willen hebben vanwege de oorlog in Oekraïne.

De Russische verlaging van 500.000 vaten per dag in maart, op een dagelijkse productie van bijna 11 miljoen in de afgelopen maand, komt bovenop de productieverlaging van oliekartel OPEC+ van eind vorig jaar. Die inperking van 2 miljoen vaten per dag vanuit het samenwerkingsverband van olieproducerende landen blijft in stand tot eind dit jaar. Ook dit heeft een prijsopdrijvend effect.

Productieverlaging

Volgens Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov heeft Rusland met sommige leden van de OPEC+ gesproken over de productieverlaging. Functionarissen bij de OPEC+ lieten weten dat de oliegroep niet van plan is de productie te verhogen om zo de stap van Rusland te compenseren. Rusland is na OPEC-leider Saudi-Arabië ‘s werelds grootste exporteur van olie.

De prijs van een vat Amerikaanse olie (van 159 liter) steeg vrijdag met 2,3 procent tot 79,84 dollar. Brentolie, maatstaf voor olie uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika, steeg ook 2,3 procent, tot 86,40 dollar.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie