SMART doelen, hoe kun je doelen SMART formuleren?

Leestijd: 7 minuten

SMART doelen formuleren helpen je organisatie om een duidelijke stip op de horizon te zetten. Ook kunnen SMART leerdoelen je helpen om snel je beoogde doelstellingen te behalen. SMART doelstellingen zijn dé manier om een goal te behalen in de beoogde tijd zonder dat je afwijkt van je vooraf bepaalde richting.

In dit artikel vertel ik je daarom alles over deze handige SMART doelen. We gaan in op het het formuleren van een SMART doel, geven je uitleg over de SMART methode en geven je handige voorbeelden. Wat zijn jouw SMART doelen om jezelf of je bedrijf vooruit te helpen?

Wat is de SMART methode?

SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden. Deze methode helpt je om doelen voor jezelf te stellen, of dat nu gaat om zakelijke doelen of persoonlijke leerdoelen.

 • Specifiek
 • Meetbaar
 • Acceptabel
 • Realistisch
 • Tijdgebonden

We stellen ons vaak een doel. Bijvoorbeeld bij de jaarlijkse ‘goede voornemens’. Voorbeelden hiervan zijn: ik wil afvallen, ik wil meer geld verdienen, ik wil dit en ik wil dat. Het begint met een doel stellen, maar zoals je wel leest zijn ze nog behoorlijk vaag.

Met SMART doelen maak je in feite precies dezelfde doelstellingen, maar je maakt ze SMART. Je geeft dus precies aan wat je wilt bereiken, hoe je erachter komt of je het gehaald hebt en of de doelstelling realistisch is voor de tijd die je ervoor uittrekt. 

Door SMART doelstellingen op te stellen kun je constant terugvallen op je SMART formulering om te kijken of je op de goede weg bent. Hiermee voorkom je doelstellingen die niet te behalen zijn en waardoor je bijvoorbeeld de motivatie verliest. 

SMART formuleren
SMART formuleren

Wat zijn SMART doelen?

SMART doelen zijn doelen opgesteld via de SMART methode zoals de naam al doet vermoeden. Dit zijn doelstellingen die niets aan de verbeelding over laten. Het voorbeeld van de goede voornemens is hiervan een goede. De meesten van ons willen na de kerstdagen een aantal kilo’s verliezen en zeggen tegen onszelf: ik wil afvallen.

Het is hierbij niet echt duidelijk wat je nu wilt. Is je doel behaald als je één dag jezelf uithongeren en daarom afvalt? Dan zou je morgen al klaar kunnen zijn. Of is je doel pas behaald als je een sixpack ziet?

Wil je morgen afgevallen zijn of geef je jezelf een jaar? En wat moet je doen om af te vallen? Helemaal met dit doel is een verandering in levensstijl noodzakelijk, maar wat ga jij doen om je doelstelling te behalen?

Een SMART doelstelling helpt je om duidelijk doelen te formuleren, of het nu gaat om zakelijke doelen of persoonlijke leerdoelen. 

Hoe stel je een SMART doel op?

De eerste stap is bedenken wat je wilt bereiken (specifiek), vervolgens is het belangrijk om na te denken over hoe je resultaat te behalen is (meetbaar), zet geen onhaalbare doelen (acceptabel), wat moet je doen om je doelstelling te behalen (realistisch), wanneer wil je je doelstelling behalen (tijdsgebonden).

Allemaal belangrijke punten om over na te denken. Met name acceptabel en realistisch zijn goed om bij stil te staan. Als organisatie wil je natuurlijk volgend jaar van €1000 omzet direct naar €1.000.000 omzet, maar is dat wel echt haalbaar?

Maak een groot doel klein door je uiteindelijke doelstelling op te delen in kleine SMART doelen en zo stap voor stap naar je uiteindelijke doel te werken. Een goede optie is daarom om meerdere SMART doelstellingen te maken met verschillende periodes om zo beetje bij beetje vooruit te gaan.

Voor de groei van €1000 naar €100.000 zijn waarschijnlijk andere dingen noodzakelijk om het doel te bereiken (realistisch) dan om je bedrijf van €100.000 naar €1.000.000 te laten groeien. Door deze doelstellingen op te delen in kleinere stukjes met de SMART methode weet je op ieder moment wat er moet gebeuren om de volgende doelstelling te behalen.

SMART formuleren 

Een SMART doelstelling formuleren doe je door na te denken over de verschillende onderdelen van je doelstelling en dit zo duidelijk mogelijk voor jezelf op papier te zetten. Via de onderstaande onderdelen van een SMART doel kom je snel genoeg tot een SMART doelstelling waar je op kunt bouwen.

Specifiek

Om je doelstelling zo specifiek mogelijk te maken zijn er een aantal vragen die je voor jezelf moet beantwoorden om tot een zo specifiek mogelijke SMART doel te komen.

 1. Wie? Wie zijn er betrokken bij de doelstelling
 2. Wat? Wat wil je behalen?
 3. Waar? Waar wil je deze doelstelling behalen?
 4. Wanneer? Wanneer wil je deze doelstelling behalen
 5. Waarom? Waarom wil je deze doelstelling behalen

Meetbaar

Om een doelstelling te behalen moet je jezelf ook een echte einddatum geven. Je kunt er immers anders zo lang over doen als jezelf wilt en dat schiet niet op. Stel jezelf de volgende vragen:

 • Hoe weet je wanneer je je doel bereikt hebt?
 • Hoeveel / hoe vaak / .. ?
 • Hoe kun je de voortgang checken?

Acceptabel 

Een doelstelling moet te behalen zijn. Denk daarom na over wat een acceptabel doel is waarbij je uitgedaagd wordt, maar welke je wel kunt behalen. 

 • Heb ik de middelen om het doel te behalen?
 • Hebben anderen deze doelstelling ooit behaald?
 • Heb ik de capaciteit om het doel te behalen?

Alle bijzondere uitvindingen zijn gedaan door mensen die een doel hadden dat nog nooit eerder bereikt is. Niemand had ooit gevlogen tot dit voor het eerst uitgevonden werd. Echter is het opstellen van het doel om een vliegmachine te maken niet acceptabel als je zelf geen verstand hebt van aerodynamica etc. 

Realistisch

Naast dat het acceptabel moet zijn qua je eigen kennis en middelen moet het ook realistisch zijn gezien de tijd die je jezelf hebt gegeven. 100 KG afvallen in een jaar is moeilijk, eerst beginnen met 10KG is haalbaar.

 • Is je doelstelling bereikbaar?
 • Is de toegekende tijd realistisch
 • Heb je de discipline en tijd om je doel te bereiken?

Tijdsgebonden

Je doelstelling moet een eindtijd hebben. Anders kun je er immers je hele leven over doen. Vragen die je jezelf daarover kunt stellen zijn:

 • Hoeveel tijd heb je nodig om je doel te behalen?
 • Hoe snel wil je je doel behalen?
 • Heeft je doelstelling een einddatum?

SMART doelen voorbeelden

De doelstelling: ik wil afvallen is niet SMART geformuleerd. Wil je dit als SMART doelen opstellen dat zou het er als volgt uit kunnen zien:

SMART doelstelling: In het jaar 2022 wil op 1 mei vijf kilo zijn afgevallen (doelgewicht 70KG) door twee keer per week naar de sportschool te gaan en maximaal een keer per maand eten te bestellen.

Als je de twee doelen naast elkaar legt hebben ze beide hetzelfde doel, namelijk afvallen. Aan het SMART doel zie je echter direct wat je doelgewicht is (specifiek), hoeveel je daarvoor moet afvallen (meetbaar), of het haalbaar is binnen de daarvoor opgeschreven tijd (acceptabel), wat je ervoor moet doen (realistisch), wanneer je het doel bereikt moet hebben (tijdgebonden).

Bovenstaande is een voorbeeld van een persoonlijke SMART doelstelling. Ditzelfde concept wordt nog meer gebruikt binnen bedrijven en dat is niet zonder reden. Vage doelen als ‘meer omzet behalen’ zie je namelijk vaak terugkomen maar zin hebben ze niet.

Als wij een doelstelling zouden stellen om onze website te groeien zou dit er SMART geformuleerd bijvoorbeeld zo uit komen te zien:

Op 1 januari 2023 willen wij x euro verdienen met onze website door een x aantal bezoekers per maand te krijgen door x nieuwe artikelen per maand te schrijven en deze aan te bieden op social media direct na publicatie.

Bij het lezen van deze doelstelling is duidelijk wat je wilt, wat je ervoor moet doen, binnen welke periode je deze dingen uit moet voeren en wat er dus voor nodig is om je doelstelling te behalen.

Iedere doelstelling binnen een bedrijf zou een SMART doelstelling moeten zijn om te voorkomen dat mensen het doel uit de ogen verliezen of dat je personeel taken uitvoert die niet bijdragen aan het behalen van je doel.

SMART leerdoelen voorbeelden

Als je een tentamen wilt halen kun je zeggen: ik wil beter gaan leren, maar echt SMART is dit niet zoals je wel begrijpt. Je SMART leerdoelen opstellen zou er bijvoorbeeld zo uit komen te zien:

Voor het tentamen op 1 juli 2022 leer ik vanaf 1 mei 2022 iedere dag na het avondeten 30 minuten uit boek x met als doel om ten minste een 7 te behalen op het tentamen zodat ik mijn propedeuse krijg.

Andere SMART leerdoelen voorbeelden zijn:

Niet SMARTSMART
Ik wil minder verlegen zijnIn het schooljaar 2022 – 2023 meld ik me aan als vrijwilleger op de opendag op (DATUM) als gastheer/vrouw en spreek iedereen aan die op verdieping X door de deur loopt, waardoor ik aan het einde van de dag minimaal 100 verschillende mensen heb gesproken
Ik wil beter worden in SEOIn het jaar 2022 zal ik iedere week twee SEO geoptimaliseerde artikelen schrijven en publiceren op website X en mijn kennis bijspijkeren door iedere week 1 nieuw artikel te lezen op zondag ochtend
Ik wil sneller typenIk wil minimaal 60 woorden per minuut kunnen typen op 1 december 2022 door dagelijks na het eten 500 woorden te schrijven over mijn dag zonder naar het toetsenbord te kijken

Conclusie

SMART doelen formuleren helpt je bij het uitstippelen van je route om je doel te behalen. Hoe beter je je doelstelling formuleert, hoe eenvoudiger het is om je doel te behalen. Je weet uit je SMART doelstelling namelijk precies wat je moet doen om je doel te behalen en binnen welke periode. Het wordt hiermee slechts een kwestie van je eigen plan volgen. 

De SMART methode is bij uitstek geschikt voor mensen die willen leren of bedrijven die structureel willen groeien. Winst doelstellingen of innovatie doelstellingen zijn hier geschikt voor, net zoals SMART leerdoelen voor personeel.

Hopelijk heb je in dit artikel over SMART doelen wat opgestoken over de methode, kun je nu zelf SMART formuleren met behulp van de SMART doelen voorbeelden. Doelen behalen was nog nooit zo makkelijk. Welke doelstellingen wil jij bereiken?

➡️ Zonder gedoe een website maken om veel geld te verdienen? Lees hier alles over een Phoenix website!

Veelgestelde vragen SMART methode

Wat is SMART doelen?

SMART doelen zijn doelstellingen opgesteld aan de hand van de SMART methode. Hiermee wordt het in een oogopslag duidelijk wat je doel is en hoe je het gaat behalen. Deze doelen zijn beter dan de algemene ‘goede voornemens doelen’ zoals: ‘ik wil afvallen’.

SMART doelen formuleren helpen je bij het uitstippelen van een realistische route om je doel te behalen. Het dwingt je na te denken over je uiteindelijke doel, maar vooral de tussenstappen die je moet zetten om je doel te bereiken.

Een SMART doel formuleren doe je door na te denken over de verschillende onderdelen van de SMART methode, namelijk: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch, tijdsgebonden. Deze onderdelen voeg je vervolgens samen om één duidelijke doelstelling op te stellen.

Een leerdoel SMART formuleren doe je door goed na te denken over je einddoel en de einddatum voor je doel. Voeg vervolgens de benodigde stappen toe die je moet doorlopen om je doel te behalen.

Bij het opstellen van een doelstelling zou je altij de SMART doelen moeten gebruiken. Deze zijn een stuk zinvoller dan de vage doelen. Je hebt meer houvast en zien in een oogopslag wat je moet doen en waarvoor je het doet.

SMART doelen zijn bedacht door George Doran, Arthur Miller en Jams Cunningham en komt voort uit een artikel (1981) getiteld: ‘There’s a S.M.A.R.T. way to write management goals and objectives.


Top 5 boekhoudprogramma's

 • e-Boekhouden.nl - Voor starters / ZZP & 15 maanden gratis (best getest)
 • Ficsus.nl - Boekhoudpakkeet voor ZZP’ers
 • MoneyMonk - Boekhouden voor Freelancers & zzp-dienstverleners
 • AFAS SB+ - Slim boekhouden & complete oplossing
 • Visma - Makkelijk onlinen boekhouden voor ZZP’ers

.
Kaj & Chris Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Op hoebeginik.nl schrijven we over onze ervaringen met het ondernemen, online marketing (webshops, affiliate marketing & consultancy) en investeren. Kaj de organische kant (SEO) en Chris doet de advertentiekant (SEA). Kunnen wij je helpen? Dan lees je hier meer over SEA uitbesteden en hier meer over SEO uitbesteden. We komen graag met je in contact!

Plaats een reactie

Boekhouden als een PRO 🚀Bespaar tijd & geld en maak het jezelf gemakkelijk!

Boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Probeer een gratis boekhoudprogramma en bespaar jezelf veel tijd.