Home » Marketing » Snellezen: Tips en Technieken om Efficiënter te Lezen

Snellezen: Tips en Technieken om Efficiënter te Lezen

Leestijd: 6 minuten

Snellezen is een vaardigheid die steeds belangrijker wordt in een wereld waarin we steeds meer informatie moeten verwerken. Door efficiënter te lezen, kun je niet alleen tijd besparen, maar ook meer informatie tot je nemen en je productiviteit verhogen.

In dit artikel gaan we dieper in op wat snellezen is, waarom het belangrijk is en hoe je deze vaardigheid kunt leren en toepassen in de praktijk. We zullen verschillende technieken en tips bespreken om je te helpen sneller en effectiever te lezen, en we zullen ook ingaan op de wetenschap achter snellezen.

Als je op zoek bent naar manieren om je leessnelheid en -efficiëntie te verbeteren, dan is dit artikel iets voor jou. We hopen dat je na het lezen van dit artikel beter in staat bent om informatie te verwerken en meer tijd overhoudt voor andere taken en activiteiten.

Wat is snellezen?

Snellezen is een techniek waarmee je in staat bent om meer informatie in minder tijd op te nemen. Het gaat niet alleen om het verhogen van de leessnelheid, maar ook om het begrijpen en onthouden van de informatie die je leest.

Bij snellezen maak je gebruik van verschillende technieken, zoals het verminderen van subvocalisatie (het ‘meelezen’ met je stem in je hoofd), het vergroten van de oogfixatie (het aantal woorden dat je per oogbeweging leest) en het verminderen van regressie (teruglezen van eerder gelezen tekst). Door deze technieken toe te passen, kun je je leessnelheid aanzienlijk verhogen, zonder dat dit ten koste gaat van je begrip en onthouden van de informatie.

Een belangrijk aspect van snellezen is het trainen van je hersenen om informatie efficiënter te verwerken. Dit betekent dat je jezelf moet trainen om de informatie die je leest, sneller te verwerken en op te slaan in je geheugen. Dit kun je onder andere doen door te oefenen met verschillende technieken en door regelmatig te lezen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat snellezen geen magische oplossing is voor het verwerken van informatie. Het vergt tijd, inspanning en consistentie om deze vaardigheid onder de knie te krijgen. Maar als je eenmaal in staat bent om sneller te lezen, kun je genieten van de vele voordelen die deze vaardigheid met zich meebrengt. Het zorgt voor veel voordelen rondom timemanagement.

Waarom is snellezen belangrijk?

Snellezen is om meerdere redenen belangrijk in onze moderne wereld. Eén van de belangrijkste redenen is dat we dagelijks worden overspoeld met een enorme hoeveelheid informatie. Van nieuwsartikelen tot werkdocumenten en e-mails, we moeten veel lezen om op de hoogte te blijven en ons werk goed te kunnen doen.

Door te snellezen kun je meer informatie in minder tijd opnemen, waardoor je efficiënter kunt werken en productiever kunt zijn. Dit is met name belangrijk voor professionals, zoals zakenmensen, wetenschappers en studenten, die dagelijks grote hoeveelheden informatie moeten verwerken.

Maar niet alleen professionals hebben baat bij snellezen. Het is ook een vaardigheid die kan helpen om het leesplezier te vergroten. Als je in staat bent om sneller te lezen, kun je meer boeken lezen en meer kennis opdoen over onderwerpen die je interesseren.

Bovendien kan snellezen ook helpen bij het verbeteren van je concentratie en focus. Door je te concentreren op het verhogen van je leessnelheid, kun je jezelf trainen om je beter te concentreren en je aandacht langer vast te houden.

Kortom, snellezen is belangrijk omdat het je in staat stelt om meer informatie in minder tijd op te nemen, efficiënter te werken, je leesplezier te vergroten en je concentratie en focus te verbeteren. Het is een vaardigheid die in onze moderne wereld steeds belangrijker wordt en die kan bijdragen aan persoonlijke en professionele groei en ontwikkeling.

Hoe werkt snellezen?

Snellezen is een techniek die gebaseerd is op het optimaliseren van verschillende aspecten van het leesproces, zoals de oogbewegingen, de subvocalisatie en de regressie. Door deze aspecten te optimaliseren, kun je meer informatie in minder tijd opnemen, zonder dat dit ten koste gaat van je begrip en onthouden van de informatie.

Een van de belangrijkste aspecten van snellezen is het verminderen van subvocalisatie. Subvocalisatie is het proces waarbij je in je hoofd meeleest met de woorden die je ziet. Dit proces vertraagt je leessnelheid en kan je ook afleiden van de inhoud van de tekst. Bij snellezen leer je hoe je deze subvocalisatie kunt verminderen of elimineren, zodat je sneller kunt lezen.

Een voorbeeld van het verminderen van subvocalisatie is het gebruik van een pen of potlood om je ogen te begeleiden tijdens het lezen. Door je pen of potlood onder de tekst te bewegen terwijl je leest, train je jezelf om je ogen te focussen op de woorden in plaats van ze in je hoofd te horen.

Een ander aspect van snellezen is het vergroten van de oogfixatie. Dit betekent dat je meer woorden tegelijkertijd kunt lezen, waardoor je sneller door de tekst kunt gaan. Een voorbeeld van het vergroten van de oogfixatie is het gebruik van een vinger om de regels te volgen tijdens het lezen. Hierdoor kun je je ogen trainen om grotere delen van de tekst in één keer op te nemen.

Tot slot is regressie een ander aspect dat bij snellezen wordt aangepakt. Regressie is het teruglezen van eerder gelezen tekst, en kan je leessnelheid aanzienlijk vertragen. Bij snellezen leer je hoe je jezelf kunt trainen om minder te regresseren en efficiënter door de tekst te gaan.

Een voorbeeld van het verminderen van regressie is het gebruik van een ‘leesraam’. Dit is een stuk karton of plastic met een klein venster erin, dat je over de tekst kunt bewegen terwijl je leest. Dit kan je helpen om je ogen op de huidige regel te houden en voorkomen dat je teruggaat naar eerdere regels.

Hoe kun je snellezen leren?

Snellezen is een vaardigheid die iedereen kan leren. Er zijn verschillende technieken en methoden die kunnen helpen bij het ontwikkelen van deze vaardigheid. Hier zijn enkele manieren om snellezen te leren:

 1. Verhoog je concentratievermogen: Snellezen vereist een hoog niveau van concentratie en focus. Het is belangrijk om afleidingen te vermijden en je te concentreren op de tekst die je leest. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld te zorgen voor een rustige omgeving en je mobiele telefoon of andere afleidende apparaten uit te schakelen.
 2. Verminder subvocalisatie: Subvocalisatie is een belangrijke oorzaak van langzaam lezen. Het is daarom belangrijk om te leren hoe je deze gewoonte kunt verminderen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een pen of potlood te gebruiken om je ogen te begeleiden tijdens het lezen.
 3. Vergroot je oogfixatie: Door je oogfixatie te vergroten, kun je meer woorden in één keer lezen en dus sneller lezen. Je kunt je oogfixatie vergroten door een vinger of pen te gebruiken om de regels te volgen tijdens het lezen.
 4. Verminder regressie: Regressie is het teruglezen van eerder gelezen tekst en kan je leessnelheid aanzienlijk vertragen. Je kunt regressie verminderen door bijvoorbeeld gebruik te maken van een leesraam.
 5. Oefen regelmatig: Zoals bij elke vaardigheid is het belangrijk om regelmatig te oefenen om snellezen onder de knie te krijgen. Probeer bijvoorbeeld dagelijks enkele minuten te oefenen en bouw dit langzaam op naar langere sessies.
 6. Volg een cursus: Er zijn verschillende cursussen en trainingen beschikbaar die specifiek gericht zijn op het aanleren van de techniek van snellezen. Deze cursussen kunnen je helpen om de techniek onder de knie te krijgen en je leessnelheid te verhogen.

Door deze technieken te gebruiken en regelmatig te oefenen, kun je je leessnelheid verhogen en efficiënter door teksten heen gaan. Het belangrijkste is om geduld te hebben en de tijd te nemen om de techniek onder de knie te krijgen. Ook kun je experts rondom snellezen raadplegen zoals Björn Deusings.

Hoe kun je snellezen in de praktijk toepassen?

Nu je weet wat snellezen is en hoe je deze vaardigheid kunt leren, wil je waarschijnlijk weten hoe je deze techniek in de praktijk kunt toepassen. Hier zijn enkele manieren waarop je snellezen kunt toepassen in je dagelijks leven:

 1. Lees voorbereidend: Wanneer je begint met het lezen van een tekst, scan deze dan eerst kort. Bekijk de titel, de subkopjes, de inleiding en de conclusie om te begrijpen waar de tekst over gaat en welke informatie belangrijk is.
 2. Bepaal het doel: Voordat je begint met lezen, bepaal dan het doel van de tekst. Moet je bijvoorbeeld een specifieke vraag beantwoorden, informatie vinden over een specifiek onderwerp of gewoon algemene kennis opdoen? Als je het doel weet, kun je gerichter lezen en sneller de informatie vinden die je nodig hebt.
 3. Gebruik de juiste technieken: Zoals eerder vermeld, zijn er verschillende technieken die je kunt gebruiken om snellezen toe te passen. Experimenteer met verschillende technieken en ontdek welke het beste werken voor jou.
 4. Vermijd afleidingen: Zorg voor een rustige omgeving zonder afleidingen zoals mobiele telefoons of televisies. Zo kun je je beter concentreren op de tekst die je leest.
 5. Herhaal en oefen: Zoals bij elke vaardigheid vergt het tijd en oefening om snellezen in de praktijk toe te passen. Herhaal de technieken regelmatig en oefen deze in verschillende situaties om de vaardigheid verder te ontwikkelen.

Snellezen kan in verschillende situaties worden toegepast, zoals bij het lezen van rapporten, artikelen, e-mails of zelfs boeken. Door deze vaardigheid te leren, kun je efficiënter informatie verwerken en tijd besparen in je dagelijks leven.

Conclusie

In dit artikel hebben we besproken wat snellezen is, waarom het belangrijk is en hoe je deze vaardigheid kunt leren en toepassen in de praktijk. Door snellezen toe te passen, kun je efficiënter informatie verwerken en tijd besparen bij het lezen van verschillende soorten teksten, zoals rapporten, artikelen en e-mails.

Als je meer wilt weten over hoe je snellezen kunt leren, bekijk dan onze tips en technieken om deze vaardigheid te ontwikkelen. Onthoud dat het tijd en oefening kost om snellezen onder de knie te krijgen, maar dat het de moeite waard is om te investeren in deze vaardigheid.

Door de juiste technieken toe te passen, jezelf te concentreren op het doel van de tekst en afleidingen te vermijden, kun je efficiënter lezen en meer informatie verwerken in minder tijd. Als je deze vaardigheid onder de knie hebt, kan dit bijdragen aan het verbeteren van je productiviteit en het succesvol afronden van taken en projecten.

Meest recente update: maart 17, 2023 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie