Solvabiliteit weerspiegelt de financiële gezondheid van een bedrijf op de lange termijn.
Door de solvabiliteitratio te berekenen kunnen banken (en overige geldverstrekkers) het risico op het voldoen van financiële verplichtingen beter inschatten. Een te lage solvabiliteitratio zal leiden tot een hogere rente op een lening.
In dit artikel gaan we dieper in op de volgende vragen:
- Wat is solvabiliteit?
- Waarvoor wordt solvabiliteit gebruikt?
- Hoe kan ik de solvabiliteit berekenen?
- Wat is een goede solvabiliteit?
Wat is solvabiliteit?
Solvabiliteit is het vermogen van een onderneming om aan haar financiële verplichtingen te voldoen. De solvabiliteit bestaat uit de verhouding tussen het eigen vermogen en het vreemd vermogen.
Het eigen vermogen is het verschil tussen de bezittingen en de schulden van een bedrijf. Onder het vreemd vermogen verstaan we het geleende vermogen; bijvoorbeeld geleend krediet van een bank of een andere geldverstrekker.
Een gezonde solvabiliteit is voor een geldverstrekker een belangrijke pijler; wanneer het vreemd vermogen groter is dan het eigen vermogen zijn de schulden dus hoger en loopt de geldverstrekker meer kans om zijn geld te verliezen.
Wat is het verschil tussen liquiditeit en solvabiliteit?
In de praktijk wordt solvabiliteit vaak verward met liquiditeit. Het grootste verschil is dat je bij liquiditeit vooral kijkt of je op de korte termijn kan voldoen aan de betalingsverplichtingen.
Bij solvabiliteit kijk je vooral of je op de lange termijn aan de betalingsverplichtingen kan voldoen.
Waarvoor wordt solvabiliteit gebruikt?
Veel bedrijven willen investeringen doen om door te ontwikkelen. Echter zijn er maar weinig bedrijven die voldoende eigen vermogen hebben om een investering vanuit eigen middelen te betalen.
Om de investering toch te kunnen doen hebben bedrijven een lening nodig. Banken en andere geldverstrekkers kunnen met behulp van het solvabiliteitsratio beoordelen of de ondernemer op de langere termijn in staat is om de lening terug te betalen.
Hoe kan ik de solvabiliteit berekenen?
Nu je de principes van solvabiliteit begrijpt, wordt het tijd om het solvabiliteitspercentage of de solvabiliteitsratio te berekenen.
Net zoals dat er meerdere wegen naar Rome leiden, leiden er ook meerdere wegen naar het solvabiliteitsratio (of solvabiliteitspercentage).
In de tabel hieronder zie je drie verschillende solvabiliteit formules. Vervolgens zullen we enkele voorbeelden met je delen.
Solvabiliteit berekenen | |
Solvabiliteit formule (1) | Eigen vermogen / totale bezittingen |
Solvabiliteit formule (2) | Totale bezittingen / vreemd vermogen |
Solvabiliteit formule (3) | Eigen vermogen / vreemd vermogen |
Solvabiliteit formule (1)
De eerste en meest gebruikte formule om de solvabiliteit te berekenen luidt als volgt:
Eigen vermogen / totale bezittingen * 100
Met de bovenstaande formule bereken je voor het totale percentage totale vermogen vergeleken met het eigen vermogen.
Rekenvoorbeeld:
Het eigen vermogen is 30.000 euro. De totale bezittingen zijn 45.000 euro. De solvabiliteitsratio komt daarmee uit op: 30.000/45.000*100 = 66,67%.
In deze situatie kan je bij de geldverstrekker aantonen dat je bedrijf voor 66,67% uit eigen vermogen bestaat.
Solvabiliteit formule (2)
De tweede solvabiliteit formule is:
Totale bezittingen / vreemd vermogen * 100
Deze formule is weer net anders dan de eerste formule; bij de berekening tellen we namelijk alle activa bij elkaar op. Dit zijn alle bezittingen die het bedrijf heeft. Je vindt de activa aan de linkerkant van de balans.
Stel je bedrijf heeft in totaal 45.000 euro aan bezittingen. Het vreemd vermogen is 30.000 euro. Het solvabiliteitpercentage wordt dan: 45.000/30.000*100 = 175.
De uitkomst betekent dat van iedere 1,75 euro, 1 euro geleend is.
Solvabiliteit formule (3)
De laatste formule om de solvabiliteit te berekenen luidt:
Eigen vermogen / vreemd vermogen * 100
Met de uitkomst van deze relatief simpele berekening toon je aan of je eigen vermogen groter is dan je vreemd vermogen. Hieronder volgt een rekenvoorbeeld.
Stel je hebt 30.000 euro eigen vermogen. Het vreemd vermogen is 40.000 euro. Dan wordt het solvabiliteitsratio: 30.000/40.000*100 = 75%.
Dit betekent dat het totale eigen vermogen 75% is van het totale vreemd vermogen.
Wat is een goede solvabiliteit?
De norm van een gezonde solvabiliteit verschilt per type bedrijf en per geldverstrekker. Een gezonde solvabiliteit is vaak tussen de 20% en 45% (op basis van de solvabiliteit formule (1)).
Nogmaals, een hoge solvabiliteit leidt tot minder risico voor geldverstrekkers. Het gevolg is dat je een lagere rente krijgt dan iemand met een lage solvabiliteit.
Hoe kan je de solvabiliteit verbeteren?
Stel je solvabiliteitsratio norm ligt onder de 20%. In dat geval wil je graag je solvabiliteit verbeteren. De theorie is heel simpel, je moet werken naar een situatie met meer eigen vermogen en minder vreemd vermogen op de balans.
In de onderstaande tabel geven we vier opties om je solvabiliteit te verbeteren.
1. Zorg dat klanten sneller de factuur betalen | Minder uitstaande rekeningen = meer eigen vermogen; geef je klant bijvoorbeeld de keuze om 2% korting op de factuur te geven bij betaling met automatische incasso. |
2. Je winst vergroten | A. Vergroot je inkomstenB. Verlaag je uitgavenHet gevolg is dat je winst toeneemt en je eigen vermogen en dus je solvabiliteit verbeterd. |
3. Keer jezelf minder dividend uit | Op deze manier blijft er meer winst hangen in het bedrijf en wordt het eigen vermogen vergroot. |
Gezonde rentabiliteit, liquiditeit en solvabiliteit
Naast solvabiliteit moet je ervoor zorgen dat het totale financiële plaatje van je bedrijf klopt. Het solvabiliteitsratio is niet de enige berekening waar geldverstrekkers veel waarde aan hechten.
Om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van de financiële situatie willen geldverstrekkers vaak ook inzicht in de liquiditeit en de rentabiliteit:
- Rentabiliteit is de uitkomst van hoeveel winst een onderneming maakt per geïnvesteerde euro.
- Bij liquiditeit kijk je of een onderneming op korte termijn aan de betaalverplichtingen kan voldoen.
Solvabiliteit berekenen met een boekhoudprogramma
Voor velen klinkt de term solvabiliteit als iets heel ingewikkelds, maar uiteindelijk is solvabiliteit, en ook de rentabiliteit en liquiditeit, slechts een term voor een formule.
Het is dus allemaal niet zo spannend als het klinkt. De belangrijkste voorwaarde bij het berekenen van de solvabiliteit is dat je een nauwkeurige online administratie hebt bijgehouden.
Inmiddels wordt het berekenen van de solvabiliteit zelfs zo makkelijk gemaakt dat de meeste online boekhoudprogramma’s deze functie al hebben ingebouwd binnen het dashboard.
Vergelijk hier alle boekhoudprogramma’s of bekijk hier ons favoriete online boekhoudprogramma.
Conclusie
De solvabiliteit wordt dus voornamelijk opgevraagd door geldverstrekkers om te beoordelen wat het risico is bij het eventueel verstrekken van een lening.
Hoe lager het solvabiliteitspercentage, hoe hoger de rente van de lening wordt. Dit heeft alles te maken met het risico dat banken lopen. Een goede solvabiliteitsratio begint vanaf circa 20%.
Naast je solvabiliteit is het belangrijk voor geldverstrekkers dat ook je rentabiliteit en liquiditeit gezond zijn.
Veelgestelde vragen over solvabiliteit
Hoe kan ik de solvabiliteitsratio berekenen?
De beste manier om de solvabiliteitsratio te berekenen is met de formule: Eigen vermogen / totale bezittingen * 100. Bij een uitkomst boven de 25% kan je in de meeste situaties spreken van een gezonde solvabiliteit.
Wat is het verschil tussen rentabiliteit, liquiditeit en solvabiliteit?
- Met solvabiliteit kan je berekenen of een bedrijf op lange termijn aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen.
- Met liquiditeit kan je berekenen of een bedrijf op korte termijn aan de betalingsverplichtingen kan voldoen (d.m.v. liquide middelen)
- Met rentabiliteit kan je berekenen hoeveel winst een bedrijf per geïnvesteerde euro maakt.
Wat is de solvabiliteit betekenis?
Het is de solvabiliteit van een bedrijf dat op lange termijn bepaalt of het bedrijf in staat is om de schulden en verplichtingen af te betalen wanneer deze opeisbaar worden.
Software is dé manier om de productiviteit te verhogen. Het levert je veel tijd op en je maakt het jezelf gemakkelijk!
e-Boekhouden.nl - Geschikt voor beginners (eerste 15 maanden gratis)
Twinfield - Persoonlijke service en veel koppelingen
Moss - Automatisch boekhouden en OCR
0 reacties