Heb jij ooit een spookfactuur ontvangen? Een valse factuur in de hoop dat jij betaald. Het is een groeiend probleem, omdat criminelen eenvoudig en goedkoop heel veel facturen kunnen versturen.
Niemand wil slachtoffer worden van deze praktijken. In dit artikel vertel ik meer over spookfacturen. Hoe herken je neppe facturen en wat kan je doen om dit te voorkomen.
Wat is een spookfactuur?
Een spookfactuur is een factuur voor iets wat jij nooit hebt besteld of ontvangen. Zo’n factuur lijkt echt en dat is juist wat criminelen willen. Ze hopen dat jij betaalt zonder goed te checken. Vaak gaat het om kleine bedragen, in de hoop dat die niet opvallen.
Een nep factuur maken is natuurlijk een hele goedkope manier voor criminelen om snel geld te verdienen. Een vorm van deze manier van oplichting is factuurfraude. Hierbij onderscheppen criminelen legitieme facturen en sturen ze jou valse facturen door.
Soorten spookfacturen
Er zijn 2 soorten spookfacturen;
- Facturen die aanbiedingen blijken te zijn. Dat het hierom gaat wordt verstopt in de kleine letters. Je denkt dat je betaald voor een product of dienst. In werkelijkheid heb je een offerte getekend en zit je onbedoeld vast aan een abonnement waar je niets aan hebt.
- Facturen voor producten of diensten die nooit geleverd zijn. Het kan natuurlijk zijn dat het een administratief foutje is geweest. Maar het kan ook door criminelen zijn verstuurd.
Controleer altijd de factuur voordat je betaalt.
Hoe herken je een spookfactuur?
Een spookfactuur herkennen kan lastig zijn. Met deze simpele tips hoop ik je te helpen. Zodat jij nooit betaalt aan criminelen met hun oplichtpraktijken.
- Controleer altijd de afzender. Kijk naar de naam en het adres. Ken je deze niet of kloppen de gegevens niet? Dan kan het gaan om een spookfactuur.
- Controleer of je daadwerkelijk iets hebt besteld of ontvangen? Als dat niet het geval is, hoef je nooit te betalen.
- Controleer of het gaat om een aanbieding. Vaak verstoppen ze in kleine letters ‘U bent toch niets verplicht‘ of ‘Dit is een aanbieding’. Betaal dan ook niets.
- Controleer of de factuur een telefoonnummer bevat. Vaak ontbreekt die op een spookfactuur. Staat er toch een nummer, check of dit geen heel duur nummer is om te bellen. Dit kan ook een manier zijn voor oplichters. Bel en betaal niet!
- Benadrukken ze de urgentie van betalen? Bijvoorbeeld door te noemen dat anders de registratie verloopt als je niet betaalt binnen 4 dagen.
- Let op de vormgeving. Het is een vaag logo, onlogische woorden of vreemde tekst opmaak. Wees dan alert en controleer of het klopt voordat je betaald.
- Het gaat vaak om kleinere bedragen of ronde bedragen. De criminelen zullen bedragen gebruiken die het minst opvallen. Twijfel je bij een bedrag, zoek dit dan eerst uit.
Met deze tips kan je een heleboel ellende voorkomen. Blijf altijd scherp en let goed op. Onthoud dat criminelen ook niet stil zitten en iedere spookfactuur net iets beter is.
Voorkom spookfacturen
Je kunt een aantal dingen doen om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van een spookfactuur. Dit geldt voor jou als ondernemer, maar ook voor je werknemers.
- Wees alert
- Twijfel, neem contact op met de leverancier
- Twijfel je aan de factuur, fraudehelpdesk kan je helpen
- Wees toegankelijk voor je werknemers bij twijfels
- Wantrouwen bij een bedrijf, raadpleeg KVK
- Twijfels bij een buitenlandse betaling, raadpleeg de Nederlandse ambassade in dat land
Helemaal voorkomen zal helaas niet gaan. Hoe scherp en alert je ook bent, het kan altijd gebeuren dat er een spookfactuur doorheen komt. Word niet boos op jezelf of werknemer, het kan iedereen overkomen.
Slachtoffer geworden van een spookfactuur, wat nu?
Je hebt per ongeluk een spookfactuur betaald. Neem direct contact op met je bank en doe aangifte bij de politie. Als het om een Nederlandse bankrekening gaat zijn er wel kansen om het bedrag terug te krijgen.
Je kan samen met je bank proberen om de transactie terug te draaien. Is het niet mogelijk om de spookfactuur terug te draaien kun je altijd de NAW-gegevens opvragen van de oplichter. Er is in 2022 een proef gedaan waarbij incassobureaus met succes de criminelen aansprakelijk stelden.
Heb je te maken met een internationale betaling dan wordt het heel lastig om je geld terug te krijgen. Doe dan alsnog aangifte bij de politie. Ook al is de identiteit van de fraudeur lastig te achterhalen. Met jouw aangifte kan de politie wel onderzoek doen naar het steeds groter wordende probleem.
Fraude met spookfacturen altijd melden!
Heb je een spookfactuur onderschept, meld dit dan bij de Fraudehelpdesk. Zij verzamelen alle informatie, het is daarom belangrijk dat ze zoveel mogelijk informatie binnen krijgen. Hiermee kunnen ze mogelijk nieuwe slachtoffers voorkomen.
Conclusie, wat te doen met spookfacturen.
Betaal ze nooit! Wees altijd alert bij het betalen van facturen. Heb je twijfels over een factuur, controleer dan op de echtheid van de afzender. Spookfacturen hebben vrijwel nooit een telefoonnummer en zijn vaak algemeen van aard.
Ben je slachtoffer geworden van een spookfactuur, bel dan direct je bank en probeer het terug te draaien. Maak ook altijd een melding bij Fraudehelpdesk en doe aangifte.
Het kan echt iedereen overkomen, de spookfacturen lijken soms net echt. Hopelijk kan je met deze tips voorkomen slachtoffer te worden van spookfacturen.
0 reacties