Home » Ondernemen » Startersaftrek: alles wat je wilt weten

Startersaftrek: alles wat je wilt weten

Leestijd: 4 minuten

Veel mensen zitten met het verlangen om als ondernemer in het leven te stappen, maar twijfelen om deze grote stap te zetten door alle verhalen die de ronde gaan. Het zijn of worden van zelfstandige en het opbouwen van een bedrijf vraagt veel informatie en werk om eraan te beginnen. Zeker als je de percentages er op na gaat, zo zou maar één op de vier zelfstandigen hun 5de bedrijfsjaar halen. Wat een beetje beangstigend is voor een beginnende zelfstandige.

Daarom hebben ze het startersaftrek bedacht, dit zou een extra legaal voordeel moeten zijn dat de starter de mogelijkheid geeft om een zaak op te bouwen met een sterke basis. Hierdoor heeft de starter meer kans van slagen en komen er meer leuke bedrijven op de markt.

In dit artikel gaan we het daarom hebben over de startersaftrek. We vertellen je over de fiscale voordelen en gaan in op de voorwaarden die hieraan verbonden zijn.

Wat is startersaftrek?

De startersaftrek is een verhoging van de zelfstandigenaftrek. Je hebt hier in totaal drie keer recht op in de eerste vijf jaar als ondernemer. Je mag het bedrag dat staat voor de startersaftrek van je winst afhalen. Hierdoor heb je een lagere winst waardoor je minder belasting hoeft af te dragen aan het einde van het jaar. Je kunt in het geval van zzp startersaftrek gebruiken, maar ook bijvoorbeeld als je een VOF hebt.

Het startersaftrek urencriterium

De Belastingdienst heeft speciale belastingvoordelen voor ondernemers en zelfstandigen gemaakt. Hierdoor stimuleren ze het zelfstandige ondernemerschap. De belastingdienst heeft een startersaftrek urencriterium ingesteld om misbruik en het profiteren van belastingvoordelen te voorkomen. Om van deze voordelen gebruik te kunnen maken, is het genoodzaakt dat de ondernemer een minimaal van 1225 uur in zijn bedrijf moet investeren.

Het is dus aan de ondernemer om ieder kalenderjaar minimaal die hoeveelheid uren te halen. Nu betekent dit niet dat wanneer je halverwege het jaar met je onderneming begint, je dan maar de helft van de uren moet halen. Je komt alleen maar in aanmerking voor dit belastingvoordeel als je al de 1225 uur hebt gehaald.

Daarnaast is het ook verplicht om meer dan vijftig procent van je tijd te besteden aan de onderneming. Dit is ingesteld in het geval je naast bijvoorbeeld een vereniging onder firma ook nog in loondienst bent.

Welke uren tellen wel en niet?

Om verschillende belastingvoordelen mee te kunnen nemen in je belastingaangifte is het cruciaal dat je weet hoeveel tijd je investeert in je bedrijf of onderneming. De Belastingdienst zegt dat je als ondernemer daadwerkelijk 1225 uur moet besteden aan het verwezenlijken en opbouwen van je bedrijf. Je kunt deze uren onderverdelen in gepresteerde uren en niet gepresteerde uren.

Het verschil tussen deze directe en indirecte uren is dat gepresteerde uren (directe) al de effectieve uren zijn waarmee je omzet draait. Ook het contact met je klanten valt hier onder. Niet gepresteerde uren (indirecte) zijn de uren die niet in rekening worden gebracht bij klanten, maar die je wel voor je onderneming draait. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld de tijd die je bezig bent met je website, je boekhouding en urenregistratie.

Tijdens een controle van de Belastingdienst is het beter voor beide partijen dat je zo goed mogelijk al de uren dat je hebt gewerkt kunt aantonen. Het gebruik van een agenda of logboek helpt je daarbij enorm. Daarnaast kun je in de meeste boekhoudprogramma’s eenvoudig je urenregistratie bijhouden.

Doe dit vooral om jezelf een hoop gedoe te besparen. Je kunt hier boekhoudprogramma’s vergelijken. Hieronder vind je enkele van de beste boekhoudprogramma’s.

 

Hoeveel is startersaftrek?

De hoogte van de startersaftrek is een verhoging van de zelfstandigenaftrek, dus het is geen opzichzelfstaande regeling. De hoogte van de startersaftrek is € 2123 (2021) en dat van zelfstandigenaftrek € 6670 (2021). Deze toeslagen worden jaarlijks aangepast dus het is verstandig dit even te checken bij je aangifte. De startersaftrek mag niet meer dan drie keer toegepast worden, in de eerste vijf jaar van je onderneming.

Startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid?

De startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid zit iets anders in elkaar. Het is hoger en de begunstigde moet dan ook aan enkele voorwaarde voldoen. Zo moet je onder andere recht hebben op arbeidsongeschiktheid. Je hoeft ook niet te voldoen aan het urencriterium. Je voldoet dus wel aan een verlaagd urencriterium van 800 uur, het normale urencriterium van 1225 uur telt in dit geval dus niet.

Ook mag er geen sprake zijn van een geruisloze terugkeer vanuit een bv in de afgelopen vijf jaar. Je krijgt dit voordeel niet bij arbeidsongeschiktheid over de winst die je behaalde als medegerechtigde. Om de vraag te beantwoorden: “hoeveel is startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid”, moeten we kijken naar hoe vaak je al gebruik hebt gemaakt van deze aftrek. Bijvoorbeeld, als je niet in de 5 voorgaande jaren gebruik hebt gemaakt van de aftrek, dan is het € 12,000. Maar dit bedrag daalt dus per keer. Als je al een keer hebt gebruikgemaakt van de regeling is het € 8000 en al twee keer dan is het € 4000.

Startersaftrek berekenen

Wil je je startersaftrek berekenen? Dan doe je dat simpelweg online. Hierdoor krijg je onmiddellijk het correcte bedrag dat je in mindering mag brengen. Hoewel dat het lager ligt dan zelfstandigenaftrek, kan het je nog steeds enorm voordeel opleveren. De startersaftrek berekenen en in mindering brengen op je winst gaat zorgen dat de hoeveelheid belasting die je aan het einde van de rit moet betalen omlaag gaat.

Raadpleeg in het geval van toeslagen altijd even een boekhouder of neem contact op met de belastingdienst. Je kunt je eigen situatie het beste even voorleggen aan een expert als het gaat om toeslagen. Het is aan jouw de taak om je boekhouding waaronder de urenregistratie goed op orde te helpen. Een boekhouder kan je helpen met het doen van de juiste aanvragen en aangiftes.

Meest recente update: juli 18, 2023 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

Top boekhoudprogramma's
 
Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie