Home » Economisch nieuws » Stemming onder consumenten opnieuw iets minder negatief

Stemming onder consumenten opnieuw iets minder negatief

Leestijd: < 1 minuut

Het consumentenvertrouwen in Nederland vertoonde in oktober een lichte verbetering, hoewel het nog steeds op een negatief niveau blijft, volgens de recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Deze verbetering volgt op een soortgelijke trend in september, waarbij consumenten ook minder somber werden over de economie.

In oktober verbeterden zowel het oordeel over het economische klimaat als de koopbereidheid van consumenten, ondanks het feit dat het consumentenvertrouwen al meer dan vier jaar onafgebroken negatief is.

De consumentenvertrouwensindex van het CBS verbeterde naar -38 in oktober van -39 in september, wat duidelijk onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar ligt, dat op -10 staat.

Ter vergelijking, de index bereikte zijn hoogtepunt in januari 2000 met +36, terwijl het dieptepunt werd geregistreerd in september en oktober 2022 met -59.

Betere Vooruitzichten, Minder Pessimisme

Consumenten werden in oktober minder pessimistisch over de economie, met verbeteringen in hun beoordeling van zowel de economische situatie in het afgelopen jaar als hun verwachtingen voor het komende jaar. Hoewel het oordeel over de financiële situatie in het afgelopen jaar iets verslechterde, verbeterde het oordeel over de financiële situatie in de komende twaalf maanden.

De lichte verbetering in het consumentenvertrouwen suggereert dat consumenten de tijd voor het doen van grote aankopen in oktober minder ongunstig vonden dan in september. Dit kan een indicatie zijn van een enigszins verbeterde stemming onder consumenten, hoewel het algemene vertrouwensniveau nog steeds duidelijk negatief blijft.

Het aanhoudend lage consumentenvertrouwen in Nederland weerspiegelt mogelijk de bredere economische uitdagingen waarmee het land wordt geconfronteerd, waaronder de impact van de COVID-19-pandemie en de daaropvolgende economische onzekerheid.

Hoewel de recente verbetering bemoedigend is, benadrukt het langdurig negatieve consumentenvertrouwen de noodzaak voor verdere economische stabiliteit en groei om het vertrouwen te herstellen.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie