Heb jij een stichting of maak je onderdeel uit van een stichting en moet deze opgeheven worden? Dan is het handig om te weten hoe dit precies moet, om het zo goed mogelijk af te ronden. In dit artikel vertellen we je daarom per situatie hoe je een stichting op kan heffen. Ook vertellen we waarom je je administratie moet bewaren.
Zo kan je een stichting opheffen
Er zijn verschillende manieren waarop een stichting opgeheven kan worden. Dit kan bijvoorbeeld door het besluit van het bestuur, een afgesproken einddatum in de statuten of een externe reden zoals een besluit van een rechter.
Hoe een stichting opgeheven moet worden, verscheelt erg per situatie. Heeft de stichting bijvoorbeeld schulden, is het een onderneming of heeft het een ANBI status? Dan heeft dit invloed op de manier van opheffing.
Bekijk allereerst goed de statuten van de stichting. Hier staan alle afspraken en regels in beschreven die voor een groot deel de manier van opheffing bepalen. Hieronder behandelen we per soort stichting hoe je deze kan opheffen.
Stichting zonder schulden
Een stichting zonder schulden kan heel snel opgeheven worden. Zo’n snelle opheffing wordt ook wel een turboliquidatie genoemd. Als het bestuur zeker weet dat er geen schuldeisers zijn, kan dit opheffingsbesluit per direct worden genomen.
In zo’n opheffingsbesluit geeft het bestuur dan aan dat er geen resterende schulden meer zijn en wordt er een bestemming gegeven aan het eventuele resterende saldo. Als dit geregeld is kan de stichting opgeheven worden. Wel is het belangrijk dat de administratie bewaard moet blijven, hierover later in dit artikel meer.
Het opheffen van een stichting zonder schulden is dus vrij eenvoudig, maar hoe zit het als je een stichting hebt die wel schulden heeft?
Stichting met schulden
Voor een stichting met schulden is het niet mogelijk om snel de stichting op te heffen via een turboliquidatie. Het is namelijk eerst zaak dat de schulden netjes worden afgehandeld. Dit is erg belangrijk, aangezien je bij een stichting het risico loopt op persoonlijke aansprakelijkheid.
Het kan lastig zijn om het opheffen van een stichting met schulden in goede banen te begeleiden. Je kan hiervoor hulp inschakelen.
Stichting als een onderneming
Voor stichtingen die als onderneming staan ingeschreven is het ook mogelijk om een turboliquidatie te doen. Sinds eind 2023 is de Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie aangenomen. Deze wet brengt extra verplichtingen met zich mee voor stichtingen die als onderneming ingeschreven staan.
Door deze wet kunnen stichtingen nog wel gebruik maken van turboliquidatie, maar hebben ze een verantwoordings- en bekendmakingsverplichting. Dit betekent dat er bepaalde bewijsstukken ingeleverd moeten worden bij de Kamer van Koophandel. Dit moet binnen 14 dagen nadat het ontbindingsbesluit is genomen.
De stukken die ingeleverd moeten worden zijn:
Een balans en een staat van baten en lasten die betrekking hebben tot het boekjaar waar in de ontbinding plaats heeft gevonden.
Indien nog niet bekendgemaakt, de jaarrekeningen van voorafgaande boekjaren.
En indien aanwezig een beschrijving van:
de oorzaak van het ontbreken van het baten tijdens de ontbinding
de wijze waarop de baten van de rechtspersoon te gelde zijn gemaakt en de opbrengsten zijn verdeeld
de redenen waarom een schuldeiser voor een deel of helemaal onbetaald is gebleven.
Dit is opgenomen in artikel 2:19a en 2:19b van het Burgerlijk Wetboek. Door dit goed in te leveren kan er een snelle afhandeling van een stichting dat ingeschreven staat als onderneming gerealiseerd worden.
Afronding van de stichting door vereffening
Als een bestuur heeft besloten om de stichting op te heffen wordt er een persoon of meerdere personen aangesteld om dit uit te voeren. Die persoon of organisatie wordt ook wel de vereffenaar genoemd. Ook wordt er iemand aangewezen die de administratie moet bewaren. Hierover zo meteen meer.
Bij ontbinding van de stichting worden eventuele schulden betaald en bezittingen verkocht. Dit proces heet vereffenen. De vereffenaar maakt vervolgens openbaar de opheffing kenbaar.
Opheffen van de stichting bij de KvK
Als de vereffening is afgerond en het ontbindingsbesluit is getekend, moet de stichting uitgeschreven worden uit het handelregister van de Kamer van Koophandel. Om dit goed af te handelen moet je gebruik maken van formulier 17a. Hier voeg je een kopie van het ontbindingsbesluit bij en lever je in bij de KvK. Zij zullen de ontbinding verder in afhandeling nemen.
Na de vereffening kan het trouwens nog voorkomen dat er geld overblijft.
Wat moet je doen met het overgebleven geld van de stichting?
Dat verschilt per stichting. Heeft de stichting een ANBI-status? Dan moet het resterende vermogen van de stichting overgedragen worden naar een stichting dat een vergelijkbaar doel heeft. Hiermee moet voorkomen worden dat het geld dat door een ANBI ontvangen is, verdwijnt naar een instelling die geen algemeen nut voor ogen heeft.
Bij een stichting zonder ANBI-status zijn er verschillende mogelijkheden. Als er in de statuten opgenomen is dat de bestuurders het overschot krijgen dan mag dit, anders niet. Het resterende saldo wordt dan uitgekeerd aan de statuten. Dit wordt meestal besteed om iets in de richting van de stichting te behartigen.
Het belang van het bewaren van de administratie
We hebben nu een paar keer benoemd dat het belangrijk is om de administratie te bewaren. De Belastingdienst stelt namelijk een bewaarplicht voor bedrijven, organisaties en zelfstandigen. Een stichting valt hieronder. Je bent verplicht om de administratie minimaal 7 jaar te bewaren.
Voor onroerende zaken rechten op onroerende zaken geldt zelfs een bewaarplicht van 10 jaar. In deze periode kan De Belastingdienst namelijk een beroep doen op de administratie om iets te controleren.
Conclusie
Hoe een stichting opgeheven kan worden, hangt af van hoe de stichting er momenteel voor staat. Heeft de stichting schulden, een ANBI status of is het een onderneming? Deze factoren zorgen elk weer voor een andere vorm van opheffing. Wat wel altijd hetzelfde is, is dat het belangrijk is om van tevoren goed de statuten van de stichting door te lezen.
Hier is al veel informatie in te vinden over hoe de stichting opgeheven kan worden en wat er bijvoorbeeld met het resterende vermogen gebeurt. Het is belangrijk om je goed in te lezen en eventueel om hulp te vragen.
0 reacties